Guvernul a realizat una dintre cele mai mari retrocedari de dupa 1989, dupa cea a bunurilor dobandite de regele Mihai. Ministerul Administratiei si Internelor a redobandit cladirea Senatului. Transferul de proprietate s-a realizat cu tot cu o parte din angajati, dar si cu unii chiriasi.
La fel ca in orice caz de retrocedare, ocupantii vor putea fi evacuati abia dupa ce le expira contractele de inchiriere. Hotararea Guvernului 955/2005 transfera cladirea din Piata Revolutiei in administrarea MAI. Acest lucru ar putea reprezenta anumite schimbari la nivelul sediilor institutiilor din subordinea ministerului.
O parte a cladirii din Piata Revolutiei este predata de Senat, in vreme ce cealalta parte este transmisa in folosinta de catre MAI de Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat.
38.000 de metri patrati de birouri
Sediul in care MAI urmeaza sa se mute in curand are 37.900 de metri patrati construiti si peste 2.000 de metri patrati de curte. Imobilul situat in Piata Revolutiei nr. 1A, care inainte de revolutia din decembrie 1989 a gazduit sediul Comitetului Central al PCR, are o valoare de inventar de peste 130 miliarde de lei, aproximativ 3,6 milioane de euro, de peste 15 ori mai putin decat pretul pietei.
O data cu transferul de proprietate, MAI a preluat si noua chiriasi. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerul Sanatatii si Serviciul de Telecomunicatii Speciale urmeaza sa isi desfasoare activitatea pana cand autoritatile vor gasi un nou sediu.
De asemenea, Societatea Comerciala Sind Romania SRL (firma sindicatelor), Revista -Viata Medicala-, CNSLR – Fratia, Sucursale de Prezentare si Protocol Triumf si Mobifon SA urmeaza sa elibereze sediul, situatia lor urmand sa fie reanalizata peste 60 de zile.
Croitor inclus in pret
In afara de chiriasi, MAI preia si peste 70 de angajati care se ocupa de intretinerea cladirii. Numarul cel mai mare este de femei de serviciu – 22, urmat de telefoniste – 11. In lista se regasesc zugravi, faiantari, instalatori sau electricieni. De asemenea, MAI preia de la Senat doi croitori si tot atatia tapiseri, cinci lacatusi, doi liftieri, un curier si sase fochisti. Transferul pe statele de plata de la interne ale celor 71 de angajati urmeaza sa aiba loc efectiv de la 1 ianuarie 2006.
Variante de lucru
Hotararea de guvern prin care MAI a dobandit vechiul sau sediu reprezinta o reusita personala a ministrului Vasile Blaga. Toti predecesorii sai au incercat in mai mica sau mare masura sa preia respectiva locatie, dar nu au reusit sa convinga guvernul sa ia o asemenea decizie. Actualul sef al internelor a anuntat ca va retroceda cladirea din Piata Revolutiei inca de la inceputul mandatului. Pentru emiterea acestei semnaturi a fost nevoie de nu mai putin de patru semnaturi in afara de cea a sefului de la interne si a premierului. Astfel, actul normativ a fost avizat de secretarul general al guvernului, Mihai Voicu, ministrul muncii, Gheorghe Barbu, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, si ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu.
In momentul de fata exista mai multe variante de lucru in ceea ce priveste ocuparea sediilor disponibile. Astfel, Ministerul Administratiei si Internelor ar putea sa fie mutat in noua cladire, iar vechiul sediu ar urma sa fie ocupat de Inspectoratul General al Politiei Romane. O alta varianta este ca vechiul sediu al MAI sa fie ocupat de Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si de Directia Generala Anticoruptie, IGPR sa ramana in sediul din Soseaua Stefan cel Mare, iar sediul DGCCOA sa fie ocupat de anumite servicii din Politia Capitalei. Totodata exista si posibilitatea ca pentru moment angajatii MAI sa se mute in Piata Revolutiei, iar actualul sediu sa intre in reparatii capitale.