Salariul minim pe economie nu va -suporta- anul viitor nici o crestere, ramanand la nivelul actual, in ciuda solicitarilor tot mai insistente ale sindicatelor. In urma intalnirii de ieri cu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, reprezentantii salariatilor au primit un raspuns ferm: statul nu va putea majora anul viitor salariul minim pe economie. Motivul il constituie veniturile in scadere la bugetul statului, ca urmare a introducerii cotei unice de 16% si mentinerii actualei cote de TVA la 19%.
-Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, ne-a precizat ca nu poate raspunde cerintelor noastre, in ceea ce priveste majorarea, din 2006, la 4.260.000 de lei a salariului minim pe economie-, ne-a declarat ieri, la finalul intalnirii dintre cele doua parti, reprezentantul Blocului National Sindical, Steluta Enache. Potrivit acesteia, ministrul Vladescu a invocat motive de ordin financiar, respectiv diminunarea veniturilor la buget ca urmare a introducerii de la 1 ianuarie 2005 a cotei unice de impozitare de 16%, dar si a mentinerii TVA la actualul nivel, adica 19%. -Din punct de vedere al bugetului, cresterea solicitata de BNS nu este sustenabila, adica sanatoasa-, ne-a prezentat oficialul BNS raspunsul primit din partea oficialului MFP. Pe de alta parte, surse oficiale din Ministerul Finantelor ne-au precizat ca intalnirea sindicalistilor cu Sebastian Vladescu a fost fructuoasa si avantajoasa pentru ambele parti. -Discutiile au vizat in principal aspectele legate de politica fiscala pe 2006, fara a se intra in foarte multe detalii. Reprezentantii sindicatelor au plecat insa multumiti de la aceasta intalnire-, ne-au precizat sursele mai sus citate.
Cu jalba-n protap la guvern
Blocul National Sindical isi va face cunoscuta solicitarea privind majorarea la 4.260.000 de lei a salariului minim pe economie si premierului Calin Popescu Tariceanu. -Data fiind pozitia Ministerului Finantelor, urmeaza ca miercuri sa avem o intalnire cu premierul, in cadrul careia sa-i prezentam problema-, ne-a mai precizat Steluta Enache. Potrivit acesteia, daca raspunsul premierului va coincide cu cel al ministrului finantelor, BNS va hotari care vor fi masurile ce se impun. Trebuie amintit ca multe dintre negocierile esuate dintre sindicate si autoritati s-au -soldat- cu amenintari de greve si chiar cu iesiri in strada.
Romanii, saracii Europei
Solicitarea recenta a sindicatelor este cu atat mai justificata, cu cat ultimele rapoarte statistice intocmite la nivel european arata ca Romania se situeaza, din punct de vedere al salariului minim pe economie, pe locuri codase. -In Romania, salariul minim este de 79 de euro (n.r. – statistica aferenta lunii iulie 2005) , in timp ce in Polonia, Ungaria, Cehia si Turcia depaseste 200 de euro, in Portugalia – 437 de euro, Slovenia – 490, Spania – 600, Irlanda, Franta, Belgia si Marea Britanie – 1.200, iar in Luxemburg, peste 1.400 de euro-, se mentioneaza in statistica amintita. Potrivit acesteia, 28% dintre salariatii romani sunt platiti in acest moment cu salariul minim pe economie, adica ei castiga lunar doar 3.100.00 de lei. -Discrepantele intre nivelul de trai din Romania si cel din statele UE sunt evidente si daca nu se vor lua masuri, dupa momentul integrarii o buna parte din resursele comunitare vor trebui alocate Romaniei pe zona incluziunii sociale-, avertizeaza acelasi studiu.