Home Politic Opozitia face regula in Senat si Camera

Opozitia face regula in Senat si Camera

DISTRIBUIŢI

Regulamentul Senatului a fost scos de pe ordinea de zi a plenului de ieri. Aceasta a fost victoria incontestabila cu care opozitia a inceput saptamana, profitand de nepasarea senatorilor puterii, care nu s-au prea deranjat sa participe la lucrari. Nici la Camera Deputatilor lucrurile nu s-au clarificat. In pofida deciziei Consiliului National de Coordonare al Aliantei de a cere dezbaterea regulamentului in regim de urgenta, avantul liberalilor si democratilor a fost repede taiat de interventia lui Adrian Nastase care le-a spus, practic, ca asa ceva este imposibil din punct de vedere al procedurilor parlamentare.

Scandalul de la Senat a pornit de la propunerea peremistului Gheorghe Funar, care a sustinut de la tribuna ca dezbaterile pe margininea regulamentului nu sunt oportune, cea mai buna solutie fiind suspendarea acestora pana dupa organizarea referendumului, pentru ca abia atunci se va sti ce tip de parlament va avea Romania. -Nu mai are rost sa pierdem vremea si banii contribuabililor pentru un parlament care ar putea sa nu mai existe-, a comentat Funar. Initial, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a refuzat supunerea la vot a propunerii, argumentandu-si pozitia prin aceea ca tema unicameralismului este o chestiune de perspectiva, in timp ce, deocamdata, parlamentul functioneaza in formula bicamerala. La schimbul de replici dintre Funar, care pana la urma a avut castig de cauza, si Vacaroiu, senatorii puterii nu si-au prea aplecat urechea, alegand sa-si canalizeze interesul spre alte preocupari, cum ar fi cititul ziarelor sau schimbul de impresii cu colegii din preajma. Asa se face ca votul a fost in favoarea opozitiei. Odata dezmeticiti, senatorii coalitiei au sarit sa conteste votul care stabilise ca regulamentul sa nu mai fie discutat ieri de plen.

Dupa stingerea conflictului, democratul Radu Berceanu a venit cu propunerea de prelungire a programului, in speranta ca va putea fi -indesat- totusi si regulamentul pe ordinea de zi. Propunerea lui Berceanu insa nu a avut nici un ecou. La finalul dezbaterilor aprinse, Funar a tinut sa intervina inca o data, multumindu-le senatorilor puterii ca au pus umarul la scoaterea regulamentului de pe ordinea de zi, peremistul exprimandu-si totodata speranta ca liberalii, democratii, conservatorii si UDMR-istii vor da dovada de aceeasi solidaritate si in zilele urmatoare.

Deputatii ar putea sa nu aiba ce discuta in cadrul programului prelungit

Presedintele Camerei, Adrian Nastase, a dejucat, la randul sau, planurile puterii. In cadrul Biroului Permanent al Camerei, Nastase le-a explicat reprezentantilor coalitiei ca nu pot solicita procedura de urgenta la un proiect de hotarare care a intrat deja in dezbaterea plenului.

El a adaugat ca, oricum, este jignitor sa le ceri parlamentarilor sa discute la repezeala un proiect care este un fel de -biblie- pentru ei, alesii avand dreptul sa comenteze cat vor si sa isi sustina amendamentele vorbind cu orele de la tribuna forului legislativ. Presedintele Camerei Deputatilor a mai spus ca solicitarea aliatilor dovedeste faptul ca nu au habar de proceduri, in timp ce ministrul pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, a recunoscut si el ca nu se putea cere discutarea cu celeritate a proiectului de regulament, pe motiv ca acesta este echivalentul unei legi de organizare interna si are un statut diferit de cel al legilor. Totusi, regulamentul aflat in vigoare nu specifica exact daca Nastase a avut sau nu dreptate sau doar a invocat o cutuma parlamentara, pacalindu-i pe aliati si reusind sa mai castige ceva timp. Una peste alta, aliatii au pierdut si ziua de ieri, pentru ca o alta problema legata de avizul de constitutionalitate al Comisiei juridice nu a fost transata.

Conducerea Camerei Deputatilor va decide abia azi daca va introduce regulamentul pe ordinea de zi, in conditiile in care pesedistii si peremistii au contestat votul din Comisia juridica si au cerut chiar sanctionarea lui Bogdan Olteanu, pe motiv ca ar fi influentat discutiile din acest for. Iar ca sa mai traga de timp, membrii Biroului Permanent au hotarat sa plimbe proiectul si pe la comisia de regulament care ar trebui sa se pronunte si ea asupra… avizului dat de Comisia juridica. Pierduti in chichite de ordin procedural, aliatii au inregistrat totusi o mica victorie: prelungirea programului de lucru de la ora 8 la ora 21. Cum insa nu se stie daca regulamentul va fi reintrodus in plen, deputatii risca sa ajunga in situatia ridicola de a nu avea ce dezbate in orele suplimentare de munca.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.