Home Monden Mai multe musicaluri si spectacole de teatru-dans la teatrele nationale

Mai multe musicaluri si spectacole de teatru-dans la teatrele nationale

DISTRIBUIŢI

Fata de stagiunile precedente, noul sezon al teatrelor nationale, ce-si va deschide portile in acest week-end, ofera mai multe spectacole de tip musical sau teatru-dans, programul institutiilor din tara cuprinzand si montari ale unor regizori de peste hotare.

Fara indoiala, examenul acestui sezon teatral il constituie musicalul -Chicago-, cel mai mare spectacol de acest gen realizat vreodata in Romania.

Cu un buget de 1,5 milioane de euro si cu o distributie de zile mari, -Chicago- este o provocare pentru public, pretul biletelor fiind destul de consistent.

Spectacolul, regizat de Ricard Reguant si cu o distributie formata din Stefan Banica Jr, Andrei Duban, Maia Morgenstern, Ilinca Goia, Monica Davidescu, Carmen Ionescu si Anca Turcasiu, va avea doua premiere pe scena Salii Mari a Teatrului National, la sfarsitul saptamanii: sambata si, respectiv, duminica, de la ora 19.00.

Daca pentru premiera de sambata nu s-au pus in vanzare bilete, pentru spectacolul de duminica, 25 septembrie, surse din cadrul TNB ne-au confirmat ca majoritatea biletelor s-au epuizat, ceea ce inseamna ca premiera oficiala a acestui spectacol grandios s-ar putea desfasura cu casa de bilete inchisa. Saptamana viitoare, -Chicago- va avea alte doua montari programate marti, 27 septembrie, si, respectiv, duminica, 2 octombrie, de la ora 19.00.

Yuriy Kordonski, premiera la TNB

Pe langa -Chicago-, stagiunea Nationalului bucurestean combina proiectele vechii conduceri cu spectacolele pornite de Ion Caramitru, actualul director. Astfel, pe lista spectacolelor se mai numara -Patimile Sfantului Tommaso D*Aquino-, in regia lui Grigore Gonta, -Inima de caine- – mult-asteptata premiera a regizorului rus Yuriy Kordonskiy, dupa nuvela lui Mihail Bulgakov, pentru Sala Mare, in timp ce Sala Atelier va gazdui doua montari dupa Tennessee Williams – -Dulcea Pasare a tineretii-, in regia lui Tudor Marascu, si -Menajeria de sticla-, in regia Catalinei Buzoianu.

Maniutiu – la Cluj, Purcarete – la Sibiu

Una dintre cele mai diversificate oferte ale celor opt teatre nationale pentru aceasta stagiune este cea a Nationalului clujean, care incepe maine cu un spectacol de teatru-dans cu Vava Stefanescu, in regia lui Mihai Maniutiu. Programul de week-end este completat de -Julieta-, de Visky Andras, spectacol ce este parte a Colocviului National de Critica.

Printre premierele Nationalului clujean se mai numara musicalul -O noapte la Union-, de Petre Bacioiu, dupa I.L Caragiale, si opera rock dupa -Richard al III-lea- de W. Shakespeare, in regia lui Sorin Misiriantu.

Pentru anul viitor, Teatrul National din Cluj pregateste superproductia -Regele Lear-, de Tompa Gabor, si un spectacol de Andrei Serban.

Stagiunea Nationalului sibian a fost deschisa de -Noapte araba- de Rolland Schimmelpfennig, de Radu Alexandru Nica, la sectia germana. In 2 octombrie, programul va continua cu -Ostatic la matusica-, de Moriss Panych, in regia lui Michael Divine, urmand ca la jumatatea lunii sa intre in scena -Take, Ianke si Cadir-, de V.I. Popa, in regia lui Dan Glasu. Pana la sfarsitul anului, Nationalul sibian va mai gazdui piesa -Asteptandu-l pe Godot-, de Samuel Beckett, in regia lui Silviu Purcarete.

Festivalul -Avram Goldfaden- la Iasi

Stagiunea 2005-2006 de la Nationalul iesean incepe maine cu -Yvonna, principesa Burgundiei-, de Witolt Gombrowicz, in regia lui Ovidiu Lazar, ce va fi urmata de doua premiere – -Vizitatorul-, in regia lui Marius Oltean, si -Sluga la doi stapani-, de Carlo Goldoni, in regia lui Nicolov Perveli Vili.

-Vizitatorul- va participa la Festivalul -Avram Goldfaden-, organizat de Nationalul iesean in perioada 23-29 octombrie. La acest eveniment, la care vor participa trupe din Germania, Israel, Moldova, Ucraina si Romania, este asteptat si dramaturgul francez Eric-Emmanuel Schmitt, castigator a trei premii -Moliere- pentru -Vizitatorul-.

Amanare la Constanta si ceata totala la Timisoara

Stagiunea a inceput si la Nationalul craiovean cu -Romeo si Julieta-, in regia grecului Yiannis Paraskevopoulos, dupa care vor urma alte doua spectacole puse in scena de Gheorghe Truta si Alexa Visarion.

Pentru Nationalul constantean insa, debutul stagiunii este amanat pana la inceputul lunii viitoare, datorita lucrarilor de renovare a cladirii Teatrului National. Dupa terminarea lucrarilor, stagiunea va debuta cu premiera -Imblanzirea scorpiei-, de W. Shakespeare, in regia lui Paul Bargetto, un fost student al lui Andrei Serban la Universitatea Columbia din New York.

Printre noutatile stagiunii se vor mai numara un spectacol de teatru-dans, ce va fi montat de un regizor strain, si un spectacol de teatru antic, ce va fi montat anul viitor de Tompa Gabor.

Dintre cele opt teatre nationale, singurul care pastreaza tacerea este Nationalul din Timisoara, deoarece castigatoarea concursului pentru postul de director general, Ada Lupu, nu a fost numita oficial in functie. De aceea, momentan nu se stie cand se va deschide stagiunea timisoreana.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.