Home Actualitate Vasile Astărăstoae s-a îmbolnăvit subit înainte de a fi interogat la DNA

Vasile Astărăstoae s-a îmbolnăvit subit înainte de a fi interogat la DNA

DISTRIBUIŢI

Bomba licitațiilor trucate aruncă în aer UMF-Iași

Vasile Astărăstoae, rectorul Universitășii de Medicină și Farmacie din Iași s-a internat ieri, de urgență, la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din localitate. În scurt timp, dr. Diana Cimpoieșu, purtătorul de cuvânt al acestui așezământ medical, a anunțat că Astărăstoae se află în atenție medicilor din Secția Cardiologie care l-au supus unor complexe investigații medicale de specialitate. Un anunț aproape dramatic care, în alte condiții, ne-ar fi putut face, poate, să fim îngrijorați de soarta rectorului ieșean. Dar nu este cazul. Rectorul Astărăstoae, cu mult mai vocal și vizibil pe micile ecrane în calitatea sa de președinte al Colegiului Medicilor s-a îmbolnăvit la țanc, așa cum fac toți băieții deștepți ajunși la ananghie: exact în momentul în care a aflat că va fi audiat de procurorii DNA. Măsură de protecție deosebit de utilă pentru că de la audiere și până la punerea sub acuzare nu mai era decât un pas. Un pas pe care alți 16 oameni din anturajul său, mai puțin atenți cu sănătatea lor, l-au și făcut deja. Mai mult decât atât, trei dintre ei au și fost deja reținuți. Este vorba despre Daniela Druguș, directorul economic al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa“ Iași (UMF),  Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al UMF Iași și despre Corvin Pughin, directorul comercial al companiei Maguay. Toate cele 16 persoane intrate în atenția DNA, printre care se numără și fiica rectorului Vasile Astărăstoae, sunt vizați într-un scandal de corupție legat de trucarea licitației pentru platforma „e-learning“ pusă la punct cu bani europeni.
Ceea ce s-a aflat până acum este că ancheta procurorilor DNA a debutat la începutul acestui an când a fost luată la puricat documentația tuturor celor 23 de proiecte europene pe care instituția ieșeană le avea în  derulare. Printre acestea, și platforma „e-learning“ concepută pentru a le permite cursanților de la UMF – Iași să aibă acces la întreaga documentația de curs, precum și la orice informație suplimentară utilă oferind, în același timp, și  posibilitatea examinării de la distanță a studenților prin metode electronice.

Pe bani europeni

Conform presei locale, care preia informații din surse juridice, directorul Adrian Ciureanu a fost coordonatorul tehnic al proiectului și membru în comisia de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziție a platformei „e-learning“.  Laurian Gabriel Tănăsescu, reprezentant al SC Euro Management Grup București, consultant și auditor IT în cadrul proiectului „e-learning“ împreună cu Corvin Pughin, administratorul SC Maguay Impex SRL București, au inițiat constituirea unui grup organizat care a avut în vedere comiterea unui întreg evantai infracțional întins de la abuz în serviciu până la acte de corupție, totul în scopul obținerii unor beneficii financiare din derularea proiectului „Platforma E-learning“ la UMF Iași. Sau altfel spus, ei au pus mână de la mână și au sifonat o parte din fondurile europene destinate realizării acestui instrument pedagogic complex. Ulterior, la gașca lor s-a alăturat și Daniela Druguș, directorul general administrativ al UMF Iași, responsabilul financiar al proiectului, dar și membru al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziție a „Platformei e-learnig“. Dar toate aranjamentele lor nu ar fi fost posibile fără participarea lui Vasile Astărăstoae, rectorului UMF Iași, calitate în care era și manager de proiect și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procesului de achiziție a „Platformei e-learning“. Miza întregului „deranj“? Fondurile europene, în valoare de 6.418.136 lei, din care 5.393.390 lei îi reprezintă cheltuielile eligibile neram–bursabile. Conform surselor ieșene, în acest dosar de corupție mai sunt cercetați și Raluca Isabela Vătuiu, Gabriel Bobolete, Victor Pânzaru, Lidia Ene, Ionuț Negrescu, Cristina Stanciu, Mădălina Adam, Dan Verner, Dănuț Mușat și Laurian Gabriel Tănăsescu care au fost deja audiați în cursul zilelor de luni și marți.

Turnat de nevastă

Conform unor informații provenite de la nivel local, cea care a făcut denunțul la DNA este chiar fosta nevastă a lui Adrian Ciureanu. Printre altele, acesta este acuzat de către procurorii DNA că, implicat într-un grav conflict de interese, ar fi comis infracțiunile de luare și dare de mită, fals și uz de fals. Situație în care Adrian Ciureanu ar fi luat drept mită un laptop de la compania care a vândut softul pentru implementarea platformei virtuale. Totodată, acesta ar fi dat, la rândul său peste 2.000 de lei unora dintre funcționarii care trebuiau să verifice implementarea proiectului.
Declanșarea acestor anchete nu ar trebui totuși să ne surprindă prea mult. Presa vorbește, de foarte mult timp, despre corupția de la IMF-Iași. Într-un număr de la începutul anului, cotidianul „Curentul“ a publicat declarația făcută de Luminița Merișescu, purtătorul de cuvânt al DNA Iași care menționa că: „S-au făcut descinderi pentru identificarea și ridicarea unor documente legate de unele licitații privind fondurile europene, despre care există informații că au fost trucate“. Dar și cele declarate atunci de către rectorul Vasile Astărăstoae, care spunea atunci că : „În urmă cu o lună procurorii au mai primit o serie de documente, ieri fiindu-le furnizate altele în plus. Există sesizări la DNA cu privire la derularea proiectelor europene ale UMF. Acum vreo lună ni s-au solicitat niște documente legate de proiectele europene. S-au prezentat atunci, au luat acele documente, după care au solicitat alte documente care au fost preluate astăzi. Nu știu cine a făcut sesizarea, nu știu absolut nimic în ceea ce privește ancheta, nu știu nici când a fost făcută această sesizare. Nu se împiedică derularea proiectelor. Proiectele vor fi supravegheate până în 2021, deci până atunci putem să ne așteptăm oricând la astfel de evenimente“.

O fi și Ciohodaru?

Tot la începutul anului „Curentul“ a mai semnalat și alte nereguli de la UMF Iași, de fapt tot jonglerii cu fonduri europene. Jonglerii în centrul cărora s-ar fi aflat același Astărăstoae, secondat însă de dr. Tudor Ciohodaru, pe atunci deputatul PC. Atunci, ziarul nostru arăta că parlamentarul PC are cel puțin trei salarii și că nu poate fi prezent fizic pentru a-și îndeplini îndatoririle legate de toate aceste trei slujbe. Remunerația acestuia în fiecare lună pentru bursa postdoctorală POSDRU este de circa 1.000 de euro (4.100 de lei). Ciuhodaru este bursier în cadrul proiectului de burse postdoctorale cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cu titlul Studii postdoctorale în domeniul eticii politicilor de sănătate. Când a fost întrebat despre cum poate să presteze 40 de ore săptămânal în Universitate, așa cum prevede contractul, pentru acest proiect (ceea ce se traduce într-o medie de 8 ore pe zi – n.r.) în condițiile în care este prezent și la Parlament la București, și la Spitalul de Urgență, acesta ne-a dat un răspuns năucitor: „Activitatea de la spital poate fi inclusă în aceste 40 de ore de studiu săptămânal pentru bursa postdoctorală pentru că ăsta e obiectul muncii mele de medic la«Sf. Ioan». Se poate face acest lucru și asta fac“. Astfel s-a justificat, atunci fostul deputat Tudor Ciuhodaru, deloc neliniștit de faptul că încalcă cu bună știință un contract încheiat cu Universitatea de Medicină, contract finanțat din fonduri europene. Ar fi foarte interesant de văzut dacă cele semnalate atunci de ziarul nostru va fi luat în seamă, măcar acum, de către anchetatorii de la Direcția Națională Anticorupție.   
   
Vasile Surcel

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.