Home Actualitate Toți oamenii lui Ioan Oltean au probleme la DNA

Toți oamenii lui Ioan Oltean au probleme la DNA

DISTRIBUIŢI

“Ultimul mohican“, Silviu Bian (șeful ANOFM) prins în flagrant în timp ce lua mită

Nu există niciun dubiu că toți politicienii au de obicei un scop suprem. Acela de a prelua puterea. De multe ori însă ei fie fac uz de mijloace „neortodoxe“ pentru a-și atinge acest deziderat, fie acționează despotic după ce au preluat hățurile puterii. De la acest obicei nu se abate nici secretarul general al  PDL, Ioan Oltean, care apare ca punct comun în cel puțin patru cazuri de corupție anchetate de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Acest „careu de ași“ format din Ioan Nelu Botiș (fostul ministru al Muncii), Ioan Andreica (fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Crinuța Dumitran (fosta șefă a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților – ANRP), dar și Silviu Bian (președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă) are un singur numitor comun – secretarul general al  PDL,  Ioan Oltean. Toți cei menționați mai sus, cu excepția lui Silviu Bian, provin din  organizația PDL Bistrița-Năsăud, cunoscută drept „parohia“ lui Oltean, politician care nu demult venea cu o propunere mercantilă legată de cum se poate promova pe linie politică . „Asigur că fiecare candidat va avea o cota parte și o va da înainte, nu după ce a pierdut sau a câștigat. Banii jos și apoi intri în cursă. Eu cred că o campanie pentru un colegiu se poate face, în Bistrița-Năsăud, cu 20.000 – 30.000 de euro“, era de părere vicepreședintele PD-L. În concluzie, numai intrarea la Oltean reprezenta o „cotizație“ de 20-30.000 de euro care însă îți asigura doar intrarea, nu și „finalizarea“ în bordelul politic. În cazul celor patru aghiotanți ai lui Oltean, nu numai că „finalizarea“ este asigurată, dar, în plus, ei chiar pot da lecții „miticilor de la București“ în privința modului în care se jonglează nu doar cu mărunțiș, ci și cu fonduri europene serioase.

B(i)an, la ban trage

Ultimul scandal care a ieșit la iveală îl are în centru pe președintele ANOFM Silviu Bian, care a fost ridicat în noaptea de sâmbătă spre duminică de către procurorii anticorupție. Potrivit DNA, secretarul de stat Silviu Bian a primit în calitate de președinte al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă suma de 22.000 euro și 19.000 lei de la funcționarii structurilor județene ale ANOFM pentru a-și cofinanța posturile, Bian fiind prins când primea alți 82.000 de lei. În acest caz este vorba de un flagrant organizat la Brașov. Procurorii DNA susțin că, la data de 15 octombrie 2011, în același scop, inculpatul Bian Silviu a primit de la aceiași funcționari, prin intermediar, suma de 82.000 de lei, reprezentând o parte din retribuțiile aferente lunii septembrie 2011. Se pare că flagrantul a fost pus la cale împreună cu angajații ANOFM Brașov care nu au mai suportat șantajul lui Bian care le cerea periodic o „cotizație“ pentru a-i ține în funcție. În apărarea sa, Bian susține că el a mers la Brașov la o petrecere organizată cu prilejul zilei de naștere a unui angajat al AJOFM Brașov, unde a primit cadou o pungă în care i s-a spus că este o sticlă de whisky din partea salariaților direcției județene de muncă. Bian a susținut în fața procurorilor că nu s-a uitat în pungă și nu știa că sunt bani acolo. Deci un whisky mai mergea, banii însă nu. Banii pe care Bian i-ar fi primit mită nu erau marcați. Angajații AJOFM Brașov susțin că ei au făcut chetă pentru a-i da mită și că l-au denunțat pentru că Silviu Bian le cerea în mod constat bani pentru a-i menține în funcții. Mult mai grav însă ar putea fi faptul că toate  structurile locale  ale ANOFM ar fi putut „cotiza“ la fel precum cei de la Brașov. Dacă înmulțim 80.000 de lei cu circa 40 de județe ale țării, am putea ajunge la o șpagă „periodică“ de peste 3,5 milioane de lei. O sumă frumușică, bani care nu știm dacă s-ar fi oprit numai în buzunarele lui Bian. De precizat că Bian provine din organizația PDL Alba, unde deține și funcția de vicepreședinte, dar a ajuns în 2009 șeful ANOFM grație relației de prietenie cu Ioan Oltean via Ioan Botiș, fost șef la AJOFM Bistrița Năsăud, după cum ne-au precizat surse din PDL.

Neluțu cel harnic de la Muncă

„Predecesorul" lui Bian este mult mai titratul Ion Nelu Botiș, un „celebru anonim“ răsărit de nicăieri și cocoțat tocmai la vârful Ministerului Muncii. Filiera? Același „om de bine“, Ioan Oltean și același fief, Bistrița. Reamintim că Ioan Botiș a anunțat, în 20 aprilie, că a demisionat din funcția de ministru al Muncii, el fiind acuzat de conflict de interese după ce s-a constatat că soția sa, Ligia Botiș, avea calitatea de expert de tip A în cadrul unui proiect european desfășurat de Asociația „Parteneriat Euroactiv“ Bistrița. Proiectul a fost aprobat și semnat la o dată ulterioară numirii în funcție a soțului său ca ministru. Valoarea proiectului era de 2.130.890 de lei și acesta fusese aprobat spre finanțare la 1 octombrie 2010, la nicio lună după numirea lui Botiș în funcția de ministru al Muncii. Cu o zi înaintea „demisiei de onoare“, Botiș anunțase că soția sa se va retrage din funcția pe care o avea în proiectul derulat de Asociația „Parteneriat Euractiv“ Bistrița și că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociației. În concluzie, un alt om a lui Oltean implicat într-un scandal de proporții, legat de fonduri europene manipulate de oameni cel puțin reprobabili care fac parte dintr-o „cârdășie politică“.

Crinuța, desantată la București

O reprezentantă de seamă a Bistriței la centru  este Crinuța Dumitran, o „doamna de bine“ în viața (politică, evident, a) lui Oltean. „Academia Cațavencu“ scria că „în spatele acestor succesuri stau nu doar calitățile tinerei politician (Crinuța -n.r.), ci și puterea de sforar a prim-mustăciosului din PD-L, vicepreședinte al partidului, Ioan Oltean. Cu care, conform unor informatii apărute în presa, Crinuța ar trăi o frumoasă și ascunsă poveste de colaborare politică“. La începutul lui 2010, aceasta primea ca orice damă respectabilă de pe lângă un președinte puternic de organizație, respectiv Bistrița, o sinecură de toată splendoarea în Consiliul de Supraveghere a Fondului Proprietatea. Desigur, este acea instituție aflată pe lista sinecurilor de zeci de mii de euro câștigate lunar și disputată în timpul tuturor guvernelor. După o cariera locală în Bistrița, în 2001 Crinuța aterizează la București, unde devine și membru cu acte în regulă la PDL. În 2003, Crinuța devine Consilier Negociator – Direcția de Politici Comunitare, Monitorizare și Comunicare cu Statele Membre UE – Ministerul Integrării Europene, în 2006 – Director la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în 2008 consilier în Parlamentul European, în aprilie 2009 din nou Director – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, iar în mai 2009 Director General Adjunct – Institutul Național de Administrație, pe funcție de subsecretar de stat. În octombrie 2009, premierul Emil Boc a numit-o președinte a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), funcție din care a demisionat brusc , din motive personale, exact după ce adjunctul ei,  Remus Baciu,  a fost arestat la finele lunii august pentru că ar fi primit peste 400.000 de lei mită în schimbul urgentării soluționării anumitor dosare de despăgubire a unor foști proprietari, conform DNA. Conform Hotnews, funcția deținută de Baciu s-ar datora și lui Ioan Oltean, cel mai probabil via Crinuța Dumitran.

Andreica și fondurile deturnate în Bistrița

Tot  DNA-ul l-a luat la „o porție de declarații la secțieî pe Ioan Andreica, fostul secretar de stat  în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Ioan Andreica a fost audiat în dosarul în care președintele CJ Bistrița, Liviu Rusu și vicepreședintele CJ Bistrița, Luca Iancu, sunt anchetați pentru deturnare de fonduri. Aceeași zonă mirifică a Bistriței peste care domnește secretarul general al PDL, Ioan Oltean. În 2 iunie, DNA a făcut percheziții la sediul Consiliului Județean (CJ) Bistrița-Năsăud, sigilând birourile lui Liviu Rusu și al lui Luca Iancu, ambii membri PDL, la locuința din Bistrița a fostului secretar de stat în MDRT Ioan Andreica, precum și la sediul Euroland SA, la care sunt acționari acesta și soția secretarului general al PDL, Ioan Oltean. „Soția lui Ioan Oltean e acționar la firmă, dar, din câte știu, a anunțat că vrea să-și vândă acțiunile“, a declarat Andreica. Același Ioan Oltean care apare ca un laitmotiv în toate aceste afaceri de corupție anchetate de DNA. SC Euroland 2002 SRL oferă management general pentru proiectele în instalații electrice 0,4-700kv, management general al proiectelor de parcuri eoliene (proiecte instalații electrice, vânzări echipamente centrale eoliene, realizare de instalații electrice 0,4-20kv, documentații pentru obținere aviz tehnic, proiectare, montaj, întreținere și asistență tehnică pentru instalații electrice, linii electrice aeriene și subterane, posturi de transformare aeriene și subterane, racordări parcuri eoliene). În cea mai recentă declarație de avere a deputatului Ioan Oltean, postată pe site-ul Camerei Deputaților, apare faptul că acesta deține o sută de acțiuni la SC Euroland Bistrița, în valoare de zece mii de lei. Culmea, afaceri cu energie. Să fie și el oare unul dintre acei „băieți deștepți“ din această branșă sau măcar unul dintre „lobby-iștii politici“ ai acestora? În noiembrie 2006, fostul ministrul al Economiei, Codruț Sereș depunea la DNA o plângere împotriva deputatului PD Ioan Oltean. Acesta îl acuza pe fruntașul PDL de trafic de influență. Codrut Sereș sustinea atunci că Oltean i-a cerut, de mai multe ori, să ajute firma privată Beny Alex, al cărei patron este omul de afaceri sătmărean Vasile Țânțaș, personaj pe care Oltean a declarat ulterior că îl cunoaște dar pentru care a negat că ar fi intervenit politic, primind astfel NUP în cazul unui dosar deschis pe baza plângerii făcute de pupilul lui Dan Voiculescu.   

Nicolae Bucur

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.