Anul universitar 2005-2006 incepe in mai putin de o saptamana, dar locurile din camine vor fi, pe 3 octombrie, la fel de rare ca si in anii precedenti. Practic, cele aproape 103.000 de locuri existente la nivel national pot satisface doar 65% din numarul cererilor, solicitantii fiind, anual, peste 150.000.
Exista universitati ale caror spatii de cazare pot satisface cererile si in proportie de peste 90%, in timp ce altele abia pot atinge 50%.
Conditiile difera, numai tarifele – nu. Cele mai mici sunt in jur de 600.000 de lei vechi, dar, functie de centru universitar, la acest pret pot fi trei studenti in camera, dar si cinci-sase.
Totodata, exista si camine de doua-trei stele, dar si altele doar igienizate cat de cat. Oricum, in ultimii 15 ani, nici o universitate nu s-a putut lauda ca a rezolvat problema cazarii, atat din punctul de vedere al solicitarilor, cat si din cel al conditiilor oferite.
Universitatea -Alexandru Ioan Cuza- din Iasi dispune de aproximativ 6.000 de locuri de cazare, dar solicitarile depasesc cu mult acest numar. Practic, potrivit directorului general administrativ Bogdan Eduard Plescan, doar 50% din solicitanti ajung sa prinda un loc in camin. -Taxa de camin este variabila, functie de amplasament, numar de studenti in camera, dar si de modul in care se gospodaresc! Cam 50% din aceasta taxa o constituie pretul utilitatilor. Or, daca studentii se gospodaresc cu mai multa atentie, facand economie la utilitati, taxa de camin poate scadea cu doua-trei sute de mii de lei-, precizeaza Plescan. -Inca de anul trecut aplicam acest sistem, si studentii chiar fac economii! Totusi, din ce am constatat, caminele de fete platesc mai putin, in timp ce acolo unde sunt cazati baietii, scaderea pretului nu este chiar atat de mare-, a concluzionat directorul general de la -Al.I. Cuza-.
Preturile pentru un loc difera, cel mai scazut fiind intr-un camin de la periferie, unde un student plateste 780.000 de lei lunar, in conditiile in care stau sase persoane in camera.
Pentru locurile din caminele aflate in campus, preturile variaza intre 850.000 si 930.000, in conditii de cinci in camera.
Exista si un camin de cinci stele, in cadrul Centrului de Schimburi Internationale, unde dotarile sunt peste orice inchipuire: mobilier de inalta clasa, grup sanitar propriu, bucatarie, TV color, Internet 24 din 24 ore, chiar si filtru de cafea! Dar si pretul este pe masura: 3,6 milioane lunar, pentru studentii de la -Al.I. Cuza-, si 6,3 pentru celelalte categorii de solicitanti…
Medicinistii Capitalei stau ceva mai bine…
In caminele Universitatii de Medicina si Farmacie -Carol Davila- nu sunt cazati mai mult de trei studenti in camera, preturile fiind intre 600.000 si un milion de lei. Si aici rata de satisfacere este mai ridicata, de peste 80%. -Caminele de tip <U>, fiind mai aranjate, sunt destinate celor din anii mai mari, cei din anul I urmand sa ajunga si ei la conditii mai bune de cazare, pe masura ce trec in anii urmatori. Este un mod de a-i face sa-si doreasca sa evolueze, pentru a beneficia de conditii mai bune-, ne-a precizat prorectorul UMF pe probleme sociale, Monica Pop. Mai exista un camin destinat doctoranzilor, pentru care tariful este de un milion pe persoana. -Numai ca, pentru a ocupa un loc in caminul din Bolintineanu, trebuie achitata si o garantie de cinci milioane de lei, pe care respectivul o va primi intacta la plecare. Caminul este renovat recent, cei care intra in el in aceste zile fiind prima generatie de <locatari>, dupa reabilitarea integrala a cladirii. Este cu mobila complet noua, cu instalatiile sanitare complet refacute si – bineinteles – cu termopane-, a adaugat prorectorul Pop. -Au fost si probleme, cand studentii nostri au adus persoane din afara pentru a locui in caminele UMF. Dar, de fiecare data in care am gasit o asemenea situatie, am luat masuri drastice atat impotriva studentilor care si-au permis sa gazduiasca apropiatii la ei in camera, cat si impotriva administratorilor care au inchis ochii la aceste nereguli-, spune prorectorul UMF.
Nici Constructiile nu stau rau…
-In ce ne priveste, putem spune ca am ajuns sa ne incadram la niste conditii superioare de cazare, rata de satisfacere a cererii fiind in jur de 90%, conditiile fiind net superioare decat in anii precedenti-, este de parere rectorul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti, Dan Stematiu. Tarifele de cazare nu se situeaza la un nivel cu mult mai ridicat fata de anul trecut, pretul unui loc fiind de 800.000 de lei vechi in camerele de patru studenti, si de 1,7 milioane – in camerele de doi.