Sindicalistii de la combinatul chimic Nitramonia din Fagaras au reluat la inceputul acestei saptamani pichetarea sediului Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) din Bucuresti si a Prefecturii judetului Brasov, actiune care va continua pe parcursul intregii saptamani.
Actiunea vizeaza reluarea activitatii pe aceasta platforma industriala sau eventuala conservare a instalatiilor cu asigurarea veniturilor pentru cei 1.200 de salariati, avand in vedere ca exista restante salariale de doua luni. Potrivit liderului de sindicat de pe platforma chimica, Lucian Cupu, in acest moment, societatea nu dispune de utilitatile necesare pentru pastrarea in bune conditii a explozibililor existenti. -Din data de 20 ianuarie a.c. gazul metan a fost oprit, cu consecinte grave asupra pastrarii cantitatilor de nitroglicerina care la o temperatura scazuta se dezintegreaza si risca sa afecteze intreaga societate-, ne-a declarat Cupu. Liderul sindical considera ca anularea contractului de privatizare nu trebuia sa insemne si sistarea activitatii de pe platforma. -La data opririi gazului metan, aveam TVA de rambursat in valoare de 53 miliarde de lei, suma ce ar fi putut fi acoperita, in conditiile in care aveam materii prime pe stoc, evaluate la o valoare mult mai mare decat valoarea datoriilor-, a precizat Cupu. In cursul discutiilor de ieri, AVAS a cerut directorului general al societatii prezentarea unui plan de afaceri viabil care sa poata relansa activitatea de pe platforma chimica pana la data privatizarii.
Recent, AVAS a lansat la privatizare cinci dintre societatile rezultate in urma divizarii. Este vorba de Nitrofertilizer, Nitroexplosives, Nitrocontrol, Nitroservice si Nitrotrans. Contractul de privatizare de la Nitramonia a fost semnat la data de 21 martie 2003, cumparatorul pachetului de 79,05% din actiuni fiind S&T Oil Equipment and Machinery LTD SUA. La inceputul acestui an, ca urmare a nerespectarii de catre cumparator a clauzelor contractuale, contractul de privatizare a fost desfiintat.