Rectorul UMF Iași are interdicție de a ieși din țară
Clădit pe nenumărate declarații sforăitoare, zidul mediatic sub care s-a tot ascuns Vasile Astărăstoae în ultimele zile, nu i-a fost de prea mare folos rectrului de la UMF Iași. La fel ca și faptul că, timp de mai mult de o săptămînă, s-a ferit, ca dracul de tămîie, să dea ochii cu procurorii DNA. Pus în fața posibilității de a fi adus cu “mascații”, el a preferat, ieri, să se prezinte, de bunăvoie, în fața anchetatorilor care l-au interogat în legătură cu presupusa lui implicare în dosarul fraudei cu ștaif, pe bani europeni, derulate la Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T.Popa”. În cursul audierilor de ieri, rectorul ieșean a fost anunțat, oficial, de către procurorii DNA că a fost pus sub învinuire pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese dar și pentru “aderarea la un grup infracțional organizat”. Bineînțeles că în privința acestei ultime învinuiri, anchetatorii nu i-au avut în vedere pe ieșenii care, după cum se lăuda Astărăstoaie, zilele trecute, cînd primarul Gheorghe Nichita i-a acotulul de cetățean de onoare al orașului, s-ar fi îngesuit să-i pupe obrazul scuipat de către cei de la DNA. Cu siguranță, procurorii îi au în vedere pe Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare de la UMF Iași, la Daniela Druguș, directorul administrativ al instituiei, colegii rectorului Astărăstoaie care, alături de Gabriel –Corvin Puchin, adiministratorul firmei SC Mauguay Impex, arestați deja în această cauză. După cum deja știm, cei trei sunt acuzați de luare de mită și de trucarea unei licitații pentru platforma de “E-learning”, proiect realizat cu fonduri europene în valoare de peste 6 milioane de lei. Dar, spre deosebire de colegii săi aflați deja în spatele gratiilor, arestați pentru 29 de zile, Astărăstoaie a primit doar interdicția de a părăsi țara.
Procurorii sustin ca Astarastoae, doi directori ai universitatii si administratorul unei companii ar fi trucat licitatia in urma careia s-a realizat platforma de e-learning a Universitatii de Medicina si Farmacie, printr-un proiect cu fonduri europene in valoare de peste 6 milioane de lei. DNA a dispus si interdictie de a iesi din tara pentru rectorul UMF.
Procurorii anticoruptiei au descoperit ca, intr-un alt proiect finantat din bani europeni, rectorul UMF, in calitate de manager, si-ar fi angajat fiica pe un salariu de 8.773 lei.
DNA transmite intr-un comunicat public ca a dispus impotriva rectorului UMF Vasile Astarastoae “masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile”.
DNA a mai precizat și că Astarasoae se face vinovat si “de tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori șn numele lor”.
Potrivit DNA, ancheta procurorilor arata ca rectorul UMF Vasile Astarasoae si directorii Drugus Daniela si Ciureanu Ioan-Adrian ar fi dispus atribuirea ilegala a unui contract de achizitie publica in valoare de 6 milioane lei pentru platforma e-learning a universitatii catre SC Maguay Impex SRL Bucuresti.
DNA sustine ca rectorul Astarastoae a aprobat o cheltuiala fictiva de 160.000 lei pentru compania SC ”MAGUAY IMPEX” SRL. DNA sustine ca suma a fost platita companiei SC ”MAGUAY IMPEX” SRL pentru <<„cheltuieli instruire” in conditiile in care aceasta activitate nu a fost realizata>>
In cadrul aceleiasi investigatii, directorul Centrului de Comunicare al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, Adrian Ciureanu, si directorul administrativ al institutiei, Daniela Drugus, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, marti 18 octombrie. Alaturi de cei doi a fost arestat preventiv si Gabriel-Corvin Pughin, administrator al SC Maguay Impex. Cei doi directori UMF si administratorul companiei sunt acuzati de luare de mita si de trucarea unei licitatii pentru platforma de e-Learning, proiect realizat cu fonduri europene in valoare de peste 6 milioane de lei.
Vasile Surcel