Home Social Tehnica stimulării cerebrale profunde îmbunătățțește tratamentul în cazul bolnavilor de Parkinson

Tehnica stimulării cerebrale profunde îmbunătățțește tratamentul în cazul bolnavilor de Parkinson

DISTRIBUIŢI

Bolnavii de Parkinson au o nouă rază de speranță în tratarea acestei boli cumplite. Specialiștii au pus la punct o tehnică de stimulare cerebrală profundă (DBS) a adus beneficii terapeutice în cazul unor tulburări motorii precum cele legate de boala Parkinson, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei de specialitate Neuron, informează Efe, citat de Agerpres. DBS implică implantarea unui stimulator cerebral care trimite impulsuri electrice unor regiuni specifice ale creierului. Aceste impulsuri alterează activitatea cerebrală ‘în mod controlat’, conform studiului. Deși principiile ‘nu sunt complet clare’, DBS a oferit semnificative beneficii terapeutice pentru tulburările motorii din boala Parkinson și tulburările afective precum depresia, potrivit cercetătorilor. Aceștia susțin, de asemenea, că folosirea DBS în cazul bolnavilor de Parkinson a ajutat la atenuarea simptomelor motorii și la reducerea activității neuronale anormale. ‘Sperăm să vedem într-un viitor apropiat o nouă eră a strategiilor de stimulare cerebrală profundă precum DBS’, au explicat doctorul Boris Colofonias și profesorul Hagai Bergman, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
Aceste strategii, potrivit experților, au potențial nu numai pentru tratarea bolii Parkinson, ci și pentru alte tulburări neurologice cu un clar substrat patologic.
Boala Parkinson este o afecțiune neurologică frecventă, despre care se estimează că ar afecta peste 4 milioane de persoane din întreaga lume. Boala Parkinson este o afecțiune frecventă cu o prevalență în jur de 1 la 1000, putând ajunge la 1 la 200 în populația vârstnică, estimându-se că afectează peste 4 milioane de persoane din întreaga lume. În România din statisticile medicale rezultă ce de această boală suferă 40000 pacienți, în fapt existând 70000 de mii de bolnavi care ar fi afectați de aceasta.
Deși vârsta medie la care este stabilit diagnosticul este de 60 de ani, una din 20 de persoane încep să aibă simptome parkinsoniene încă dinainte de a împlini 40 de ani. Pacienții diagnosticați la vârste tinere, între 21 și 40 de ani, suferă de așa-numita boala Parkinson cu debut precoce.

Teodora Kim

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.