Un studiu realizat de un grup de cercetatori australieni si publicat in numarul din aceasta luna al revistei -Societatii Regale de Medicina- din Marea Britanie arata ca cele mai cunoscute filme din ultimii 20 de ani promoveaza sexul neprotejat si consumul ilicit de droguri, mai ales cannabis, fara sa prezinte pericolele acestor acte. Astfel, echipa condusa de doctorul Hasantha Gunasekera acuza direct Hollywoodul ca incurajeaza atitudinea iresponsabila a tinerilor.
Echipa a analizat topul celor mai bune 200 de filme din toate timpurile, dupa care s-a oprit asupra a 87 de pelicule realizate dupa 1983, anul aparitiei maladiei SIDA.
Dintre aceste filme, singurul care face referire la folosirea prezervativului este -Pretty Woman-.
Cu toate acestea, 98% din scenele sexuale nu contin nici o referire la metode contraceptive, iar consumul de cannabis este prezentat ca ceva pozitiv.
Intr-un material dat publicitatii de BBC Online, Gunasekera spune: -Industria cinematografica influenteaza perceptia a miliarde de oameni. Cele 200 de filme pe care le-am analizat au incasat de-a lungul timpului circa 70 miliarde de dolari. Intelegem ca industria de film trebuie sa castige bani si ca nu este un instrument de promovare a sanatatii populatiei lumii, insa este surprinzator sa vezi totusi ca nu exista nici o incercare de a se prezenta practicile sexuale protejate sau consecintele consumului de droguri-.
Potrivit studiului, doar unul din patru filme nu contine nici un fel de scene in care apar raporturi sexuale neprotejate, fumatori de cannabis sau consumatori de alcool.
Printre filmele incluse in acest studiu se numara -Basic Instinct- (1992) – in care exista sase scene sexuale in care nici nu se aminteste de folosirea prezervativului -, -American Pie 2- – sapte scene sexuale cu parteneri noi, nici o referire la folosirea prezervativului -, -Die Another Day- (2002) – trei scene sexuale, toate cu parteneri noi, nici o referire la folosirea prezervativului – si -There*s Something About Mary- (1998) – in care consumul de cannabis este prezentat o practica relaxanta.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane