Home Actualitate Românii vor avea liber pe piața muncii din UE până la...

Românii vor avea liber pe piața muncii din UE până la sfârșitul anului

DISTRIBUIŢI

La doar câteva luni după ce oficialii de la Madrid anunțau restricții pentru românii care doreau să muncească în Spania, Parlamentul European (PE) a anunțat că toate statele UE trebuie să permită accesul bulgarilor și românilor pe piața forței de muncă până la sfârșitul lui 2011, înaintea termenul-limită din 2013.
Rezoluția privind accesul acces nerestricționat pentru români și bulgari pe piața muncii din UE, elaborată de Traian Ungureanu ( PDL) și votată ieri de europarlamentari arată că, la nevoie, Comisia și-ar putea exercita dreptul de a iniția procedurile de infringement. Documentul notează faptul că nu s-au înregistrat efecte negative în acele state membre care au permis accesul pe piața muncii a forței de muncă din țările care au aderat în 2004 și 2007, se arată într-un comunicat de presă al PE.
„Cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeană, arată că muncitorii din estul Europei nu au generat șomaj și nu au pus presiune pe sistemele de protecție socială. Dimpotrivă, influxul a adus creștere economică în țările de destinație, evaluat la 1% din PIB“, a precizat Raportorul, în cadrul dezbaterii.
Deputații europeni cer statelor membre să-și revizuiască regulile privind perioadele de tranziție înaintea deschiderii accesului pe piața muncii și solicită țărilor care încă impun restricții cetățenilor bulgari și români să le elimine până la sfârșitul lui 2011, înainte de termenul-limită final din 2013 prevăzut în tratatul de aderare la UE. Pe termen lung, aceste restricții pot avea un impact negativ asupra valorilor și drepturilor fundamentale prevăzute în tratatele UE, cum ar fi libera circulație, non-discriminarea, solidaritatea și egalitatea în drepturi, consideră deputații europeni.
De asemenea, deputații europeni deplâng propunerile legislative recente din unele state membre care încearcă să impună din nou restricții față de alte state membre și cer Comi­siei Europene să investigheze dacă asemenea politici încalcă legislația europeană.
Deputații europeni și-au exprimat preocuparea cu privire la slaba transpunere și imple­mentare a legislației europene actuale cu privire la libera circulație a forței de muncă și în special în privința Directivei 2004/38/EC privind dreptul cetățenilor europeni și al membrilor familiilor lor de a circula și de a-și stabili reședința liber în Uniunea Europeană.
PE precizează că, la nevoie, Comisia ar putea să-și exercite dreptul de a iniția procedurile legate de încălcarea legislației („infringement“) împotriva statelor membre care nu respectă această legislație.
Rezoluția mai notează că procedurile în vigoare pentru recunoașterea calificărilor profe­sionale reprezintă un alt mare obstacol în calea mobilității forței de muncă, cerând Comisiei Europene să reformeze regulile UE în acest domeniu.
În prezent, 10 state membre UE mențin restricții pentru cetățenii bulgari și români: Olanda, Belgia, Germania, Irlanda, Franța, Italia, Luxem­bourg, Austria, Marea Britanie și Malta.

„Nu există justificare pentru restricții”

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat că speră că mesajul PE va ajunge la guvernele statelor membre ca argument că nu există justificare pentru menținerea restricțiilor.
„Votul dat astăzi (ieri n.r.) în Parlamentul European reprezintă un sprijin important pentru respectarea Directivei 2004/38/CE, privind dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre pentru cetățenii Uniunii și membrii familiilor acestora“, a declarat Sulfina Barbu.
Ministrul a precizat că votul europarlamentarilor invită Comisia Europeană și guvernele statelor membre care mențin restricții pentru cetățenii români și bulgari la o analiză atentă și obiectivă a oportunității menținerii restricțiilor pe piața muncii pentru lucrătorii din țările care au aderat la UE în 2004 și 2007.
„Am convingerea că mesajul dat de membrii Parlamentului European va merge către guvernele statelor membre și va fi un argument suplimentar că nu există justificare pentru menținerea restricțiilor pentru lucrătorii din România și Bulgaria. Dacă vrem o Uniune Europeană competitivă, trebuie să avem o forță de muncă competitivă la nivel european“, a mai spus ministrul Muncii.
Cu câteva zile în urmă, Sulfina Barbu declarase că are semnale că angajatorii spanioli își doresc în continuare forță de muncă din țara noastră. „Avem semnale de la angajatorii din Spania și de la afaceriștii spanioli, care vor muncitori români. Ministerul Muncii are o cerere din Spania pentru organizarea unei burse de locuri de muncă, pentru 800 de lucrători”,  spunea Barbu.
Reprezentanți ai Parlamentului European care au participat în 20 octombrie, la Bruxelles, la un seminar privind mobilitatea lucrătorilor în condiții de criză, au transmis că sprijină necon­di­ționat ridicarea restricțiilor pen­tru lucrătorii români și bulgari.
Bulgaria ceruse din nou săptămâna trecută ridicarea restricțiilor impuse românilor și bulgarilor în Olanda, Belgia, Germania, Irlanda, Franța, Italia, Luxemburg, Austria, Marea Britanie și Malta.

Vara restricțiilor
În iulie, guvernul spaniol a decis reintroducerea permiselor de muncă pentru români. Oficialii de la Madrid spuneau că restricțiile au caracter temporar și vor fi revizuite în funcție de evoluția pieței muncii. Guvernul spaniol arăta că decizia „va face obiectul unei evaluări continue bazată pe evoluția pieței spaniole a muncii“ și susținea că moratoriul „nu afectează libera circulație a cetățenilor Uniunii Europene, principiu pe care Spania l-a apărat întotdeauna“.
La doar o lună după decizia Spaniei, Franța restricționa și ea accesul românilor pe piața muncii. Parisul a găsit însă o altă metodă – reducerea la jumătate a listei meseriilor pentru care pot candida străinii. În noua listă, meseriile din domeniul construcțiilor și lucrărilor publice și din sectorul informatic au dispărut.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.