Home Politic Dispute in Senat provocate de votul la o ordonanta privind simbolurile xenofobe

Dispute in Senat provocate de votul la o ordonanta privind simbolurile xenofobe

DISTRIBUIŢI

Dupa discutii aprinse, senatorii au reusit ieri sa treaca prin filtrul parlamentar proiectul de lege referitor la Holocaust. Potrivit textului, confectionarea, vanzarea, raspandirea si detinerea, in vederea raspandirii, de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe se vor pedepsi cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani. Votul final urmeaza sa fie dat intr-o sedinta viitoare. Dezbaterile pe marginea acestui act normativ extrem de important s-au purtat insa intr-o atmosfera deja obisnuita pentru sedintele de plen ale legislativului, in care au curs, deopotriva din directia puterii si din cea a opozitiei, acuzatii fara numar si fara nici o logica.


Dezbaterile pe marginea raportului Comisiei de mediere la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 31/2002, privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate, savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii, nu au dus la aprobarea textului de la prima incercare, pentru ca nu a fost intrunit numarul necesar de voturi pentru o lege organica, adica jumatate plus unu din numarul total al senatorilor. Rezultatul nu a fost insa luat in considerare, senatorii arcului guvernamental cerand reluarea votului, pe motiv ca raportul trebuia sa fie adoptat mai intai pe articole, iar votul final trebuia sa fie dat intr-o zi rezervata adoptarii proiectelor de lege cu caracter organic. A urmat, bineinteles, nelipsita pauza de consultari, devenita laitmotivul oricarei sedinte de plen, in care una dintre parti, putere sau ppozitie, are un anumit interes in prelungirea discutiilor. De data aceasta, senatorul UDMR Verestoy Attila a solicitat o pauza, argumentandu-si solicitarea prin aceea ca momentul prezentarii unui eventual text cazut -este cel mai nepotrivit-.

Propunerea udemeristului i-a pus pe jar pe reprezentantii opozitiei, care au militat pentru acceptarea votului initial, sustinand ca votul pe articole s-ar fi impus numai in conditiile in care anumite prevederi din raport ar fi fost contestate.

Momentul a fost speculat de senatorul PRM Doru Bindea care a sarit sa-i critice pe senatorii Aliantei ca nu pot sa treaca nici un proiect fara sustinerea opozitiei.

Melescanu, depasit de situatie

Dupa pauza de consultari, s-a trecut la votarea punct cu punct a textelor Comisiei de mediere. Liderul grupului parlamentar PSD, Ion Solcanu, a tinut insa sa atraga atentia ca exceptia de la regulament nu trebuie sa devina o regula, aceasta pe fondul protestelor liderului senatorilor peremisti, Gheorghe Funar, care s-a declarat impotriva exceptiei.

Dezbaterile parlamentare incinse, intinse pe doua ore, s-au lasat cu bobarnace verbale, venite atat din partea reprezentantilor puterii, cat si din partea opozitiei. -Atitudinea rasista- a fost baza reprosurilor care circulau dintr-o parte intr-alta a salii de plen.

Tinta protestelor a devenit, la un moment dat, chiar vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu, cel care a fost -insarcinat- de Nicolae Vacaroiu sa conduca sedinta de ieri. Senatorul Gheorghe Funar a cerut ca Vacaroiu sa revina la prezidiu si sa preia fraiele sedintei, pe motiv ca liberalul Melescanu a fost depasit de situatie si nu reuseste sa gestioneze cum se cuvine discutiile pe marginea proiectului respectiv. Melescanu a trecut insa peste observatia vehementa a lui Funar si a continuat sa conduca sedinta.

Pana si calculatorul care tinea evidenta votului a clacat

Discutiile in contradictoriu nu au fost insa singurul -condiment- al sedintei de ieri, senatorii amuzandu-se si din cauza sistemului de vot care, la un moment dat, a cedat, refuzand sa mai inregistreze optiunile parlamentarilor. Dupa cateva incercari esuate, calculatorul a inceput sa dea semne ca se reface, iar senatorii au fost imbiati de Melescanu, el insusi cam nelamurit intr-ale tehnologiei, sa voteze din nou. -Haideti sa votam mai repede, ca, in timp ce unii senatori vin, altii pleaca!-, ii zorea liberalul pe colegii parlamentari, care afisau o totala lipsa de interes vizavi de aceste probleme.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.