Raportul trimis Comisiei Europene are si o sectiune de politica externa. In fapt, un ghiveci, in care oficialii romani au inserat toate actiunile de politica externa din lunile iunie-septembrie a.c., ajungand abia spre final la relatiile cu institutiile europene, precum Consiliul Europei.
Sectiunea de politica externa si de securitate comuna debuteaza cu referirile la -vecinatatea estica-: -Problematica conflictului din Transnistria a constituit, si in perioada iunie-septembrie 2005, subiect prioritar pe agenda discutiilor oficialilor romani cu partenerii europeni. Partea romana a initiat un sir de consultari cu partile mediatoare in conflict – Ucraina si Federatia Rusa-. Rezultatele acestor consultari au constituit doar obiectul unor -informari- pentru partenerii europeni ai Romaniei.
Din raport nu putea lipsi un intreg -draft- referitor la cooperarea in zona Marii Negre. Perioada la care face referire raportul a fost marcata de vizita in Turcia a presedintelui Traian Basescu, dar si de promisiunile extrem de generoase ale acestuia privind sustinerea pe care Romania o va acorda Turciei in procesul de integrare in UE.
Este amintit, de asemenea, faptul ca Romania va prelua luna viitoare presedintia in exercitiu a Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN).
Pe larg sunt descrise si implicarea Romaniei in procesul de stabilizare si democratizare a Afganistanului, precum si implicarea in procesul de reconstructie din Irak.
Un alt punct important pe care autoritatile de la Bucuresti se lauda ca l-au bifat este infiintarea, prin hotarare de guvern, a Institutului National pentru Studierea Holocaustului, care va fi inaugurat oficial cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei de Comemorare a Holocaustului (9 octombrie).
Dupa cum aminteam, cooperarea in cadrul principalelor organizatii internationale europene este lasata spre final: -In perioada de referinta, Romania a urmarit si a participat activ la dezbaterile privind reforma organizatiei (n.r. – OSCE)-.
Raportul le da prilejul autoritatilor de la Bucuresti sa remarce si faptul ca -Romania s-a aliniat la pozitiile UE- in mai multe domenii – de la politica de neproliferare a diverselor tipuri de arme la cea dusa in domeniul sanctiunilor. Sunt insiruite, de asemenea, si toate exercitiile militare la care au participat trupe romanesti.