Home Politic Administratia publica – guvernata prin ordonante de urgenta

Administratia publica – guvernata prin ordonante de urgenta

DISTRIBUIŢI

Si in capitolul in care reprezentantii executivului descriu reforma administratiei publice, marile realizari se limiteaza tot in plan legislativ.

-In perioada iunie-august 2005, Guvernul Romaniei a continuat actiunile de intarire a capacitatii administratiei publice si de implementare a <Strategiei privind accelerarea reformei administratiei publice>-, se arata in preambulul acestui capitol. Oficialii romani considera ca, -urmare a actiunilor intreprinse-, au fost inregistrate progrese in organizarea institutionala, reforma functiei publice, descentralizarea si deconcentrarea serviciilor publice. Progresele nu sunt insa deloc exemplificate, reprezentantii Cabinetului Tariceanu lasandu-i pe oficialii europeni sa traga concluziile.

In raportul trimis la Bruxelles sunt insiruite actele normative promovate si aprobate in 2005 si care vizeaza administratia publica centrala, in fapt 11 acte normative, majoritatea ordonante de urgenta si hotarari de guvern, pe lista fiind prezenta doar o lege de aprobare a unei ordonante de urgenta (sic!).

La fel stau lucrurile si in domeniul reformei functiei publice, unde actualii guvernanti se pot lauda doar cu niste ordine date la nivel de minister si cu o licitatie ratata pentru realizarea -Strategiei privind sistemul de salarizare unitara a functionarilor publici-.

A fost, de asemenea, monitorizata si aplicarea corecta si unitara a legislatiei in domeniul functiei publice, din analiza datelor obtinute in procesul de monitorizare rezultand ca s-au depus 108 petitii – reprezentand 22,31% din numarul total – privind reorganizarea activitatii autoritatilor sau institutiilor publice, 81 petitii, reprezentand 16,73 % din total – pentru reincadrare, dar si contestatii privind desfasurarea concursurilor in vederea ocuparii functiilor publice, salarizare, promovare si incompatibilitati.

Nici la concursurile organizate pentru recrutarea functionarilor publici, in perioada 1 iulie-31 august 2005, nu prea s-au ingramadit candidatii: Agentia Nationala a Functionarilor Publici a organizat 73 de concursuri pentru ocuparea a 237 de functii publice de conducere, din care au fost ocupate 215, iar Comisia pentru Recrutarea Inaltilor Functionari Publici a organizat 11 concursuri pentru ocuparea a 22 functii publice, din care au fost ocupate 15.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.