„Cine nu are bătrâni să-i cumpere”, spune un proverb de pe la noi, care se pare, însă, că a fost uitat în ultma perioadă. Astfel, conform unor statistici România se numără printre țările europene cu cei mai mulți bătrâni care susțin că se simt ignorați sau „tratați de sus“ din cauza vârstei, relatează The Guardian în ediția de duminică, pe baza rezultatelor furnizate de sondajul European Social Survey, citat de Agerpres. În acest context, Marea Britanie se situează pe unul din locurile codașe în ceea ce privește respectul acordat vârstnicilor, în condițiile în care aproape două din cinci persoane chestionate susțin că au fost discriminate negativ din cauza vârstei înaintate.
În raport cu Marea Britanie, doar în Rusia, Ucraina, România, Republica Cehă și Slovacia, mai mulți vârstnici au declarat că s-au simțit ignorați sau „tratați de sus“ din cauza vârstei. Sondajul, în cadrul căruia au fost chestionate 55.000 de persoane din 28 de țări, prezintă la fiecare doi ani aspecte legate de opiniile și comportamentul respondenților. Marea Britanie se prezintă totodată ca o țară caracterizată de ruptură între generații, în condițiile în care jumătate dintre cei chestionați au recunoscut că nu au niciun prieten de peste 70 de ani, spre deosebire de doar o treime din portughezi, elvețieni și germani. Cu toate acestea, în prezent a fost publicată o analiză cuprinzătoare a rezultatelor din ultima rundă de date (colectate în 2009), iar concluziile sunt clare. În Marea Britanie, 64% din oameni cred că discriminarea din cauză de vârstă este o problemă gravă, prin comparație cu 44% în Europa ca întreg. Doar în Franța, unde 68% din respondenți susțin că discriminarea pe bază de vârstă este o problemă deosebit de gravă sau foarte gravă, cifrele sunt mai îngrijorătoare.
Totodată, statisticile indică că, deși există o admirație pentru persoanele în vârstă, mai mulți oameni îi compătimesc decât îi invidiază pe bătrâni, ceea ce sugerează că există percepția că vârsta aduce slăbiciune și nefericire.
Ramona Feraru