Home Actualitate UE vrea taxă pe fumul centralelor de apartament, din 2013 sau 2015

UE vrea taxă pe fumul centralelor de apartament, din 2013 sau 2015

DISTRIBUIŢI

Uniunea Europeană va impune o taxă de poluare pentru centralele de apartament, a anunțat, ieri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a spus că măsura va intra în vigoare "în 2013 sau în 2015".
Prezent la o dezbatere organizată de Institutul pentru Politici Publice (IPP), ministrul Laszlo Borbely a spus că încălzirea pe baza centralelor individuale nu va mai fi o soluție atât de atractivă pentru proprietarii de locuințe, în special din cauza intenției de a impune o taxă de poluare pentru acestea.
"Vă spun că Uniunea Europeană va impune o taxă pentru aceste centrale de apartament, centrale individuale, pentru că și ele poluează. ?ê?£i din acel moment nu știu dacă ele vor rămâne o soluție atât de atractivă", a spus ministrul Mediului.
În cadrul dezbaterii organizate de IPP, care se axează pe problemele administrației locale în furnizarea utilităților publice, Borbely le-a amintit primarilor prezenți în sală de situația secuilor, "care au insistat să se introducă gazul în zona lor, iar acum se luptă să se debranșeze pentru că au alternative ecologice, cu rumeguș, cu pelete".
"Este, Slavă Domnului!, destul lemn în zonă", a spus Borbely.
Întrebat de moderator ce se întâmplă în zonele în care majoritatea s-a debranșat de la sistemul centralizat, Borbely a răspuns că o soluție ar fi centralele de bloc, pe combustibili tradiționali sau pe tehnologii care folosesc energii regenerabile.
Reprezentanții CET-urilor avertizau din vară că există și dezavantaje ale renunțării la sistemul centralizat de încălzire, în favoarea centralelor termice de apartament.
Aceștia arătau că România va trebui să facă eforturi deosebite în sensul reducerii gradului de poluare, la această măsură urmând să contribuie și proprietarii de centrale termice de apartament. “Oamenii trebuie să știe că gazul metan este un combustibil a cărui destinație era de a asigura oamenilor o modalitate de a găti mai ușor alimentele și al cărui preț este menținut forțat la un nivel scăzut, lucru care nu va mai fi valabil în curând. Uniunea Europeană cere de multă vreme liberalizarea prețului și calcularea sa în mod diferit pentru consumatorii industriali și cei individuali. Toți cei care sunt păcăliți acum să aleagă încălzirea pe gaz metan se vor trezi captivi într-un sistem în care au băgat mulți bani, pentru a cheltui și mai mult, odată ce prețul gazelor va exploda, fără a avea măcar garanția că vor beneficia de căldură atunci când vor avea nevoie mai mare”, declara, în presa locală, directorul societății de termoficare Termica Suceva, Constantin Plăcintă.
Pe lângă scumpirea gazelor, Plăcintă arăta că proprietarii de centrale de apartament pe gaz metan vor plăti taxe de poluare, deloc neglijabile, care vor fi introduse pentru respectarea directivelor europene în domeniu. “Există directive clare din partea UE care impun României introducerea taxelor de poluare pe centralele de apartament, din 2012. Acestea se vor adăuga numeroaselor cheltuieli adiționale, de autorizare, verificări și reparații. Cine vrea încălzire pe gaz metan să știe ce îl așteaptă. Poluarea creată de centralele de apartament este mult mai mare decât cea creată de o centrală termică care alimentează întreg orașul și care e obligată să se conformeze celor mai stricte norme de mediu. Prin urmare, cei care au ales încălzirea pe gaz metan să se aștepte la taxele de poluare foarte mari, pentru că regulile în acest domeniu sunt foarte aspre”, explica directorul societății de termoficare a Sucevei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.