Home Social Sute de milioane de euro pentru invatamantul tehnic

Sute de milioane de euro pentru invatamantul tehnic

DISTRIBUIŢI

In perioada 7-8 octombrie a.c., Ministerul Educatiei si Cercetarii a organizat la Eforie Nord conferinta finala a proiectului de modernizare a invatamantului profesional si tehnic – Phare TVET RO 2002/000-586.05.01.02.01.01. In urma acestui proces de modernizare, preconizat sa se desfasoare pana in 2010, absolventii a peste 300 de scoli profesionale vor dobandi calificari de nivel european. Pentru realizarea proiectului, Uniunea Europeana si Romania au alocat aproximativ 200 milioane de euro.

Conferinta a avut ca scop diseminarea rezultatelor proiectului si evidentierea perspectivelor pe care le are procesul de modernizare TVET in contextul realizarii obiectivelor Lisabona 2010. Totodata, aceasta reuniune este propusa in vederea consolidarii cooperarii dintre principalii actori sociali din domeniul educatiei si al formarii profesionale, al economiei, al pietei muncii si din alte domenii interesate. Proiectul Phare TVET RO 2002/000-586.05.01.02.01.01 este al doilea proiect de dezvoltare institutionala din programul Phare multianual 2001-2003, cuprins in asistenta pentru coeziune economica si sociala.

Fata de celelalte intalniri, la conferinta au participat factori de decizie si experti ai institutiilor similare TVET din Romania si alte tari, ca de exemplu: din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei, Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, din partea altor institutii guvernamentale si neguvernamentale implicate la nivel national, regional si local, reprezentanti ai partenerilor sociali si ai presei, astfel incat sa fie asigurata o platforma larga de dezbatere pe tema managementului si a conducerii sistemului de invatamant profesional si tehnic, in contextul asigurarii coeziunii economice si sociale, in perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. La conferinta au fost si invitati participanti din tari vecine Romaniei candidate care au putut impartasi experienta acumulata in problematica supusa dezbaterilor, in particular in domeniul asigurarii calitatii in TVET.

Dorind sa reprezinte mai mult decat o simpla reflectare a situatiei actuale a rezultatelor sistemului TVET din Romania, dezbaterile si prezentarile din cadrul conferintei s-au concentrat, in cadrul atelierelor de lucru, pe principalele componente TVET – dezvoltarea calificarilor profesionale si a curriculumului, certificarea competentelor in perspectiva Cadrului European al Calificarilor, asigurarea calitatii si autoevaluarea scolilor in invatamantul profesional si tehnic, noua pedagogie TVET: invatarea bazata pe competente, invatarea centrata pe elev, cerinte educationale speciale, planificarea educationala si parteneriatul scoala-comunitate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.