Home Social Primul Institut de Endocrinologie din lume, înființat la București, împlinește 65 de...

Primul Institut de Endocrinologie din lume, înființat la București, împlinește 65 de ani

DISTRIBUIŢI

Medicina românească se poate lăuda cu cele mai importante ramuri descoperite și cu cei mai buni cercetători, chiar dacă astăzi mulți dintre doctori aleg să profeseze cunoștințele dobândite la școala românească de medicină, în străinătate. Astfel, zilele acestea se vor împlini 65 de ani de la deschiderea pe plan mondial a primului Institut de Endocrinologie, cel care poartă numele renumitului Constantin Ion Parhon. Motivația principală a creării Institutului de Endocrinologie a fost carența de iod, deci gușa endemică, a declarat pentru Agerpres prof. dr. Constantin Dumitrache. Institutul este primul creat după Al Doilea Război Mondial și este al doilea institut medical creat în România, după cel de fiziologie al profesorului Danielopol, a evidențiat prof. dr. Dumitrache. „Ca orice țară cu aceleași relief – dealuri și munți – minusul de iod este mare și atunci patologia carenței de iod a dominat. Toată lumea știe ce înseamnă gușa endemică și efectele ei, mai ales, efectele de creștere și efectele neuropsihice. În cazul gușii endemice carența mare de iod, cu fenomene masive de insuficiență tiroidiană apar tulburări neuropsihice care se manifestă prin cretinism“, a explicat reputatul specialist. Institutul a luat ființă la 8 noiembrie 1946, și de la înființare a fost gândit ca o unitate medicală foarte modernă, a subliniat prof. dr. C Dumitrache. „În primul rând, Clinica de Endocrinologie, un element obligatoriu, și apoi morfologia. Sectorul de morfologie endocrină, alt sector de fiziologie endocrină, de chimie hormonală, de endocrinologie comparată, despre care aproape nimeni nu știa ce este în vremea aceea, pe când noi înființam un departament de endocrinologie comparată.Un alt element important este endocrinologia socială și mai ales elementele sociale care decurg din patologia gușei endemice. Numai aceste câteva sectoare arată ce minte au avut Parhon și colaboratorii săi“, a subliniat medicul.
„Endocrinologia românească a fost un fel de stindard, un înaintaș în tot ceea ce înseamnă endocrinologie. În anul 1909, prof. dr. Parhon a scris primul tratat de endocrinologie din lume. În anul 1933 s-a înființat prima catedră de endocrinologie din lume. Secretarul general al institutului din Frankfurt, care a participat în 1934 la a 60 -a aniversare a prof. Parhon, spunea că ‘trebuie să mulțumim României pentru darul făcut omenirii, prin Tratatul de endocrinologie , prin Catedra de endocrinologie, primul curs de endocrinologie, o nouă disciplină medicală, un nou mod de a vedea problema medicală, o problemă care înseamnă un pas măreț înainte’“, a amintit prof. dr. Constantin Dumitrache. Potrivit acestuia, tot în acest institut s-a înființat prima secție din Europa de Sud-Est de terapie izotopică, de terapie a cancerului tiroidian cu iod radioactiv, toate țările din jur – Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia, Albania, Cehoslovacia – trimiteau pacienții cu această boală în România pentru tratament.
„Am fost printre primele țări europene care, datorită profesorului Milcu și datorită academicianului Maximilian am avut primul Centru de Genetică, atunci când genetica era încă proscrisă“, a evidențiat medicul. Acesta a adăugat că un alt lucru important a fost stabilitatea în conducerea institutului. În 60 de ani au fost doar patru directori -prof. dr. Parhon, prof.dr. Milcu, prof. dr.Pitiș, prof.dr. Dumitrache timp de 17 ani, iar de cinci ani – dr. Diana Păun. În anul 1948 existau doar două catedre de endocrinologie – la București și la Iași – apoi au fost înființate catedrele de la Timișoara, Cluj, Craiova, Constanța, acum Oradea și Brașov, a spus prof. dr. Dumitrache. „Cu prilejul sărbătoririi institutului vom încerca să-i onorăm pe cei ce mai există și au făcut parte din pleiada de endocrinologi, cât mai aproape de izvor. Endorinologia mai are multe portițe, nu și-a închis lista de descoperiri“, a conchis prof. dr. Constantin Dumitrache.

Teodora Kim

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.