Sonda Mars Express, prima sondă europeană construită pentru explorarea unei alte planete, transmite fotografii 3D color ale planetei Marte de 10 ani, conform unui material publicat de SPACE.com.
Potrivit Agerpres, pentru a sărbători această aniversare, Agenția Spațială Europeană (ESA) a dat publicității o spectaculoasă înregistrare video a unui survol al planetei Marte, înregistrare care cuprinde o parte dintre cele mai interesante imagini capturate de pe orbită de sonda Mars Express.
Întregul film acoperă o suprafață de aproximativ 1,55 milioane de kilometri, suprafață aproximativ egală cu cea a Mongoliei. Acest videoclip animat este bazat pe un mozaic de 67 de imagini statice preluate de Mars Express de deasupra regiunii denumită Kasei Valles.
"Regiunea Kasei Valles a fost probabil inundată de mai multe ori în decursul istoriei geologice a acestei planete, inundații provocate de schimbarea tectonicii și de activitatea vulcanică din regiunea vecină Tharsis, acum mai bine de 3 miliarde de ani", conform unui comunicat al ESA. "Zăpada și gheața topite de erupțiile vulcanice au contribuit de asemenea la formarea unor torenți de mâl care au desenat sistemul de canale caracteristic regiunii Kasei Valles", se mai precizează în comunicat.
Mars Express a început să transmită imagini 3D color de la suprafața lui Marte la 14 ianuarie 2014. Sonda a fost lansată în 2003, alături de un alt modul conceput pentru asolizare pe Planeta Roșie. Acest modul era denumit Beagle 2, dar misiunea sa a fost un eșec.
Sonda orbitală Mars Express a avut însă mai mult noroc și și-a atins obiectivele fixate la interval de timp de doar o lună după ce a intrat pe orbita lui Marte. Prima descoperire importantă realizată de această sondă s-a produs la 23 ianuarie 2004, când a identificat prezența apei înghețate și a dioxidului de carbon înghețat la polul sud al Planetei Roșii. Această descoperire a fost confirmată de oamenii de știință europeni în luna martie a aceluiași an.
Tot sonda Mars Express a descoperit și metan — un posibil indice al existenței unei faune microbiene active pe Marte — în atmosfera planetei, o descoperire care i-a surprins pe oamenii de știință. Observațiile ulterioare realizate prin intermediul roverului Curiosity, aparținând NASA, nu au mai identificat prezența metanului, iar de atunci oamenii de știință încă mai caută acest gaz.
Geo Ioanid
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane