Home În Lume Italienii au sărbătorit căderea „regimului” Berlusconi

Italienii au sărbătorit căderea „regimului” Berlusconi

DISTRIBUIŢI

Premierul Silvio Berlusconi și-a prezentat demisia sâmbătă seara, după ce a fost întâmpinat cu huiduieli în fața palatului prezidențial, unde se strânseseră numeroși italieni. Berlusconi a sosit la palatul prezidențial în huiduielile mulțimii. Protestatarii strigau „Rușine!”, „Bufonule!”, iar Berlusconi s-a declarat îndurerat de atitudinea oamenilor.
Președintele Giorgio Napolitano i-a acceptat demisia și probabil îl va numi premier pe tehnocratul Mario Monti, fost comisar european. El a început consultările cu partidele politice, duminică, pentru desemnarea unui succesor pentru Silvio Berlusconi în funcția de premier.
Numeroși italieni au sărbătorit în stradă demisia lui Berlusconi, scandând „Primăvara, primăvara!” – aluzie la primăvara arabă – sau „Închisoare!”, „Pleacă!”.
Berlusconi, unul dintre cei mai versați lideri ai Europei și principala figură în politica italiană, de 18 ani, nu a mai reușit, marți, să aibă majoritate parlamentară într-un vot cheie asupra bugetului, ceea a sporit presiunea asupra sa de a demisiona, în condițiile în care piețele financiare au obligat Italia să se împrumute la dobânzi-record, intensificând temerile legate de o contagiune economică în Europa.
Pus la colț de criza datoriilor europene, Silvio Berlusconi și-a oferit marți o demisie condiționată de adoptarea de către Parlament a pachetului de austeritate cerut de Uniunea Europeană. Deputații au adoptat în cursul serii de sâmbătă măsurile cerute de Uniunea Europeană și destinate să reconforteze piețele.
Pe de altă parte, Silvio Berlusconi s-a declarat „mândru”, duminică, de modul în care a acționat pe parcursul crizei economice și a afirmat că vrea „să reia drumul Guvernului”, într-o scrisoare trimisă Berlusconi, în vârstă de 75 de ani, deținătorul recordului de longevitate la conducerea Guvernului italian, și-a încheiat sâmbătă o guvernare marcată de scandaluri și gafe, care nu îi mai amuză de mult timp pe italienii amenințați de o criză economică gravă.
În cursul summiturilor oficiale, el a fost protagonistul mai multor episoade insolite, ascunzându-se în spatele unei plante pentru a o speria pe cancelarul Angela Merkel sau punându-i coarne unui ministru spaniol în timpul fotografiei de grup.
Fost vânzător de aspiratoare, cântăreț și animator în cluburile de noapte, el și-a dezvăluit suferințele amoroase într-o serie de cântece puse în vânzare în peninsulă și le-a mărturisit compatrioților săi că a recurs la operații estetice de întinerire.
Recent, el i-a permis medicului său personal să facă unele confidențe cu privire la presupusele sale performanțe sexuale, în pofida unui cancer de prostată și a vârstei înaintate.
Succesorul lui Silvio Berlusconi va avea dificila misiune de a scoate Italia din criză, impunându-le italienilor să strângă și mai mult cureaua și adoptând și alte reforme urgente pentru relansarea economiei, consideră economiștii.
Italia a fost aproape de a se prăbuși, după ce, la începutul săptămânii, randamentele pentru obligațiunile cu maturitate la 10 ani au ajuns la 7,6%, nivel la care Grecia, Irlanda și Portugalia au fost nevoite să ceară bani de la FMI și UE.
Cu o datorie publică de peste 120% din PIB și o stagnare economică în ultimii zece ani, Italia a devenit principalul punct slab al zonei euro, având în vedere că economia sa, a treia din regiune, este prea mare pentru a putea fi salvată în același mod ca a Portugaliei sau a Greciei.

Georgiana Moroșan

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.