Membrii Consiliului Unional al Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex, intrunit ieri la Bucuresti, au hotarat declansarea actiunilor de protest in perioada imediat urmatoare. Peste 100 de delegati, reprezentand interesele a 51.628 membri de sindicat din finante, statistica, vama, administratie locala, munca si protectie sociala, mediu, au decis ca pe data de 3 noiembrie sa organizeze un miting de protest in Piata Revolutiei din Capitala, urmat de un mars spre sediul guvernului, actiune la care se estimeaza ca vor participa in jur de 3.000 de sindicalisti.
Ulterior, pe data de 10 noiembrie,va avea loc o greva de avertisment de doua ore, interval in care se va inceta activitatea in toate unitatile, urmand ca la 17 noiembrie sa se treaca la forma extrema de protest, greva generala. La finele lucrarilor Consiliului, cei peste 100 de reprezentanti sindicali au organizat un miting spontan in fata Ministerului Administratiei si Internelor pentru a atrage atentia acestei institutii ca sunt hotarati sa treaca la actiunile de protest.
Salarizarea, cap de afis pe lista de revendicari
Pe lista de revendicari se numara cresterea salarizarii cu 50% pentru anul 2006, trecerea la un sistem de avansare de tip cariera, prin modificarea Legii 188/1999, privind statutul functionarului public, eliminand astfel sistemul de avansare pe post vacant. In plus, corpul functionaresc insista foarte mult pentru modificarea programului de lucru, prin renuntarea la lucrul cu publicul in zilele de sambata, si efectuarea de ore peste program o singura zi pe saptamana. De altfel, cererea de majorare a salariilor cu 50% nu este una absurda, daca avem in vedere salariile plafonate la o medie neta de 4.800.000 de lei, in conditiile in care acestui corp ii este interzis sa presteze si alte activitati platite. -Prin faptul ca ii sunt limitate drepturile, statul ar trebui sa compenseze acest aspect prin acordarea de venituri mai consistente-, ne-a declarat liderul Aliantei Sed Lex, Vasile Marica.
-Numai prin proteste putem atrage atentia guvernului-
Reprezentantii corpului functionaresc reclama indiferenta cu care sunt tratati de catre guvernanti, care parca au uitat de partenerii sociali. -Degringolada in care s-a aflat guvernul, remanierea si intreaga situatie politica au determinat o stagnare in comunicarea dintre guvern si organizatia noastra, existand chiar documente depuse la care nu am obtinut inca nici un raspuns-, a precizat ieri Marica, in cadrul Consiliului Unional. In plus, desi recent reprezentanti ai guvernului au promis, in mod public, ca dialogul social sa devina o constanta, la numai cateva saptamani, acesta a fost aruncat in derizoriu, bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2006 fiind trimis in dezbatarea parlamentului fara nici un fel de consultari cu federatiile sindicale. -Lipsa de transparenta la intocmirea bugetului si adoptarea acestuia fara nici o consultare prealabila, ne face sa credem ca numai prin actiuni de protest puternice, la care sa participe toti membrii nostri de sindicat, vom determina o reactie a guvernului fata de revendicarile noastre-, a declarat Marica. De altfel, nu este pentru prima data cand liderul Sed Lex denunta lipsa de transparenta in acordarea acestor fonduri, insa ecourile la Palatul Victoria intarzie sa apara. -Avem un executiv care nu are capacitatea sa sustina bugetul in fata opiniei publice si din acest motiv a preferat sa il ascunda si sa-l trimita catre parlament, in forma pe care au realizat-o ei insisi-, a subliniat Marica, adaugand ca aceasta secretomanie nu va duce decat la pierderea increderii cetatenilor. In opinia lui Marica, este foarte important ca acest domeniu sa scape de imaginea pe care politicienii incearca sa o promoveze, de simple unelte in slujba guvernului. -Exista un atac furibund la functia publica, prin care se incearca divizarea si subordonarea acesteia intereselor de grup-, a precizat Marica.