Creșterea prețului energiei electrice ca urmare a aplicării schemei de prijin pentru sursele regenerabile nu este „o sumă fantastică“, este de „câțiva lei“, a declarat ieri Mircea Cotoșman, consilier pe probleme de mediu în Ministerul Economiei și Comerțului.
„Creșterea de preț este de câțiva lei, nu vorbim de sume fantastice. Acum este vremea să plătim, după 200 de ani în care s-a poluat fără știre“, a afirmat Cotoșman la un seminar pe teme de energie regenerabilă.
Companiile care investesc în producția de energie din surse regenerabile primesc ajutor de stat sub forma certificatelor verzi, care se acordă pentru energia produsă. Astfel, un investitor obține bani atât din vânzarea energiei, cât și din certificatele verzi pe care le tranzacționează pe piață, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligați să le cumpere în cote anuale.
Susținerea energiilor regenerabile va duce la creșterea prețului final al energiei.
Potrivit calculelor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din România vor plăti 10 miliarde de euro în plus la facturi până în anul 2020, pentru sprijinirea investițiilor în energii regenerabile.
Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicată până în 2021. Cel mai mare impact va fi resimțit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult. În 2012 prețul ar urma să urce cu 2,5%, potrivit ANRE.
Cotoșman a precizat că România a avut de ales dintre mai multe sisteme de sprijin și că este obligată de acordurile cu Uniunea Europeană să acorde susținere acestor investiții.
„Schema de sprijin a este o obligație față de UE pentru atingerea țintelor de energie regenerabilă. Am avut de ales între mai multe sisteme de încurajare a acestor investiții“, a spus oficialul Ministerului Economiei.
Întrebat dacă autoritățile obligă investitorii în energii regenerabile să reinvestească o parte din profit pe piața locală, consilierul a afirmat „nu se poate produce totul în România“.
Totodată, Cotoșman a afirmat că reprezentanți ai mai multor state din Europa nu l-au luat în serios atunci când le-a prezentat bugetul schemei de sprijin pentru investiții regeberabile.
„Este una dintre cele mai generoase scheme de sprijin din Europa, dacă nu chiar cea mai generoasă. Considerăm că esența schemei este bună. Anecdotic vorbind, toate stalele din jur, Albania sau Serbia, vorbeau de milioane de euro. Când le-am spus că la noi este de 9 miliarde de euro, am părut necredibil. Nu știu dacă m-au luat în serios. Ar fi bine să și producem utilaje pentru eoliene, ar fi cazul ideal“, a mai spus Cotoșman.
La sfârșitul anului trecut, în România erau instalate unități eoliene de producție a electricității de 462 MW. Capacitatea instalată de producție a energiei eoliene ar putea ajunge la sfârșitul anului la 1.000 MW și s-ar putea dubla anul viitor, permițând alimentarea cu electricitate a peste 7,7 milioane de consumator.
Dan Marin