Renegocierea contractului de construire a autostrazii Brasov – Bors ar putea fi finalizata in scurt timp daca reprezentantii firmei americane Bechtel vor fi de acord cu propunerea autoritatilor. Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a precizat ieri ca -statul roman analizeaza posibilitatea de a plati unele sume in avans companiei americane Bechtel, cu conditia ca banii sa fie returnati pana la sfarsitul anului bugetar-. Potrivit premierului Calin Popescu Tariceanu, contractul incheiat de vechea guvernare cu Bechtel prevedea plata in avans catre operatorul american a 250 milioane de dolari, suma urmand a fi decontata dupa finalizarea lucrarii. Seful executivului a precizat ca o asemenea operatiune financiara reprezinta de fapt un imprumut acordat Bechtel de catre statul roman, iar acest lucru nu se poate face conform legislatiei romanesti si nu poate fi acceptat de catre actualul guvern. -Sunt 100 milioane de euro care sunt deja accesate de Ministerul Finantelor Publice, dar, din cauza renegocierilor, lucrarile s-au oprit, deci eu sper sa se continue cat mai repede constructia autostrazii-, a explicat Borbely.
Potrivit directorului de comunicare al societatii Bechtel, Bogdan Sgarcitu, la viitoarea intalnire cu reprezentantii MTCT urmeaza sa fie luat in discutie si un dead-line pentru finalizarea negocierilor. -Exista mai multe propuneri legate de plata avansului, noi speram sa avem un acord incheiat cat mai repede, chiar inainte de sfarsitul acestui an-, ne-a declarat reprezentantul Bechtel. La randul sau, ministrul transporturilor, cu ocazia semnarii unui protocol de cooperare intre Romania si Ungaria pe probleme de amenajare a teritoriului, ne-a declarat: -Noi am spus ca putem da unele avansuri, dar in timpul anului, Bechtel trebuie sa plateasca inapoi pana la sfarsitul fiecarui an bugetar sumele primite si sper ca in zilele urmatoare sa clarificam aceasta problema-. De asemenea, primul-ministru a precizat ca desi prioritatea ramane autostrada Bucuresti – Bors, care corespunde coridorului IV paneuropean, nu se va renunta la realizarea autostrazii Transilvania, intrucat Romania are nevoie sa-si dezvolte infrastructura rutiera. Tot ieri, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ca nu se va renunta la proiectul autostrazii Brasov – Bors, insa autoritatile trebuie sa stabileasca daca vor renegocia contractul cu Bechtel sau daca vor gasi alt constructor. -Partea romana a descoperit nereguli serioase, grave, in contractul cu Bechtel. Este vorba despre niste prevederi care contravin legislatiei romane, dar si celor europene. Este anormal ca guvernul sa avanseze o suma de 250 de milioane care ar fi decontata la sfarsitul contractului, cand s-ar face balanta economica. De aceea, observatiile partii romane au fost trimise firmei Bechtel, iar acum trebuie sa hotarasca ce pozitie va avea-, a declarat Frunda.
Negocierile au inceput inca din prima saptamana a lunii iunie, potrivit ministrului transporturilor, Gheorghe Dobre, care mentiona faptul ca una dintre problemele discutate cu Bechtel este avansul de plata considerat prea mare. In urma cu doua saptamani, Dobre declara ca un prim pas in negocieri a fost facut, firma americana fiind de acord cu scrisoarea de confort, dar reprezentantii Bechtel nu vor sa inteleaga faptul ca contractul semnat cu fosta guvernare nu este legal.
Lucrarile la autostrada Brasov – Bors au inceput pe 16 iunie 2004. Contractul semnat cu Bechtel, in valoare de 2,2 miliarde de euro, prevede realizarea a 415 kilometri de autostrada, cu patru benzi pe sens.