Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat, ieri, că susține amendarea proiectului de lege privitor la confiscarea extinsă a averilor ilicite, proiect inițiat în vară de către Ministerul Justiției, aprobat deja de către Guvern și transmis Parlamentului. Dacă pînă acum cadrul nostru legal prezuma caracterul licit al oricăror averi, proiectul guvernamental hotărăște că orice persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate mai mare de cinci ani, va fi obligată să dovedească faptul că averea pe care o deține a fost dobândită în mod licit, urmând ca acea parte din avere care nu poate fi justificată prin documente valabile din punct de vedere legal să fie confiscată.
Conform amendamentelor propuse de CSM, puterea juridică a prevederilor acestui proiect trebuie extinsă și asupra membrilor familiei, a rudelor colaterale ba chiar și asupra concubinilor persoanelor implicate în comiterea unor infracțiuni, de pe urma cărora s-au obținut beneficii materiale. Conform InfoCSM.ro. Consiliul Superior al Magistraturii justifică necesitatea acestei extinderi a legislatiei prin faptul, adeseori, s-a constatat că, înainte de a apuca să fie condamnați inculpații trec pe numele celor apropiaților bunurile rezultate din comiterea unor infracțiuni. Ba mai mult, au existat cazuri când transmiterea acestor bunuri pe numele vreunei rude sau chiar concubin s-a făcut încă de la început. În plus, CSM consideră că perioada care trebuie să fie luată în calcul atunci când se dispune confiscarea averii, este toată durata în care persoana respectivă a fost implicată în activități infracționale, de la începutul săvârșirii faptei și până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
Amendamentele propuse de CSM propun ca organele judiciare să aiba un rol mult mai activ și să aibă posibilitatea de a lua măsuri asiguratorii care să permită recuperarea prejudiciului provocat chiar din ziua în care s-a constatat comiterea infracțiunii. În ceea ce privește extinderea măsurilor asiguratorii pe care le vor putea lua organele judiciare, măsuri extinse de la membrii familiei, a rudelor apropiate până la concubinii persoanelor care au comis infracțiuni, CSM apreciază că, în paralel, sunt necesare și anumite modificări atît ale Codului de Procedură Penală aflat în vigoare cît și a noului Cod de Procedură, care urmează să fie adoptat. Conform infocsm.ro, CSM propune ca la stabilirea diferenței între veniturile dobândite legal și nivelul total al veniturilor care-i mențin inculpatului un nivel de trai peste posibilitatile pe care le poate dovedi, să fie luate în calcul și cheltuielile exagerate, concretizate în vacanțe petrecute în destinații de lux, dar și jocurile de noroc. Asta din cauză că se poate dispune confiscarea doar pentru ceea ce depășește averea obținută în mod legal".
H.Dumbravă: Propunerile CSM fac ca legea să aibă un efect imediat și pozitiv
În acest context, președintele CSM, Horațius Dumbravă a declarat: "România și românii au nevoie de instrumente puternice și apte pentru a combate corupția. Iar legea de confiscare extinsă este unul din aceste instrumente, de aici și necesitatea ca sistemul judiciar, prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii să se implice activ în aceasta direcție. Astfel se face că CSM vine cu propuneri care fac ca această lege să aibă efect imediat și pozitiv în ceea ce privește confiscarea averilor celor certați cu legea. Pentru acest motiv, CSM sprijină și solicită Parlamentului ca această lege să fie adoptată cît mai repede".
Reamintim că, în vara acestui an, în luna iulie, Guvernul României a aprobat un proiect de lege privitor la onfiscarea extinsă a averilor acelor persoane condamnate pentru comiterea unor infracțiuni care generează venituri. Atunci Ministerul Justiției a susținut necesitatea introducerii în Codul penal a confiscării extinse a averii deoarece în prezent, nu în toate cazurile se poate proba o legatură directă între infracțiunea pedepsită și anumite bunuri ale acesteia, asta în ciuda faptului că proveniența de natură infracționala a acestor bunuri este evidentă.Printre infracțiunile luate în calcul se află și cele legate de comiterea unor acte de corupție, evaziune fiscala sau alte infracțiuni economico-financiare. Atunci premierul Emil Boc a afirmat: "Astfel vor fi mai ușor de confiscat averile ilicite, a căror dobândire nu se bazează pe mijloace legale. În plus, se dă și o satisfacție opiniei publice, în sensul că autoritățile vor putea confisca aceste averi". Atunci în plină vară, proiectul propus de MJ venea după ce, pe 22 iunie, președintele Băsescu a pledat pentru posibilitatea confiscării "averii extinse", adică a bunurilor înstrăinatate în timpul cercetărilor, cu intenția de a păcăli autoritățile. Ulterior, pe 27 iunie, președintele le-a solicitat parlamentarilor să găsească o soluție pentru transpunerea în legislația română a Deciziei 212/2005 a Consiliului JAI, referitoare la confiscarea averilor obtinuțe illicit și să identifice o posibilitate pentru "eliminarea prezumpției că orice avere este licită". Ulterior, în expunerea de motive a proiectului, Ministerul Justiției sublinia că „la nivelul legislației interne Decizia-cadru nu este transpusă în totalitate, lipsind din legislatia națională transpunerea art. 3 al actului comunitar, privind confiscarea extins”. Atunci MJ menționa că „Netranspunerea totală a acestui instrument al UE se datorează în bună parte aspectelor controversate legate de raportarea cuprinsului actului normativ la principiul constituțional al prezumției dobândirii licite a averii, aspecte pe care prezentul proiect își propune să le rezolve printr-o reglementare strictă și în concordanță atat cu exigențele constitutionale, cât și cu cerintele comunitare. legea operează exclusiv în proceduri penale, vizează o listă de infracțiuni deosebit de grave și se aplică exclusiv unei persoane deja condamnate”.
Vasile Surcel