Home Special Apel pentru transparenta contractelor de achizitii publice, concesiune si privatizare

Apel pentru transparenta contractelor de achizitii publice, concesiune si privatizare

DISTRIBUIŢI

Ieri, am primit la redactie o scrisoare deschisa intitulata -Apel pentru legiferarea publicarii automate si integrale a tuturor contractelor de achizitii publice, concesiune si privatizare, imediat dupa semnarea lor- si adresata Parlamentului, Presedintiei si Guvernului Romaniei. Scrisoarea este semnata de Societatea Academica din Romania (SAR), Romania Think Tank (RTT), Alianta Civica, Agentia de Monitorizare a Presei -Academia Catavencu-, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, APADOR-CH, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Societatea -Timisoara-, Asociatia Pro Democratia, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Asociatia pentru Protectia si Promovarea Libertatii de Exprimare (APPLE), Academia de Advocacy, Grupul de Economie Aplicata (GEA), Transparency International Romania, Institutul pentru Politici Publice (IPP). Redam continutul scrisorii, cu precizarea ca titlul si subtitlurile apartin redactiei.


De ani de zile, societatea civila din Romania lupta pentru instituirea principiului transparentei ca instrument principal de lupta impotriva coruptiei si a proastei guvernari. In anii din urma s-au inregistrat succese notabile, precum adoptarea legilor accesului la informatie publica, transparentei deciziei sau introducerea, in mai multe etape, a unor formulare foarte stricte de declarare a averii si intereselor demnitarilor si functionarilor publici. Exista in continuare sincope in aplicarea practica a acestor reguli noi. Cu toate acestea, principala lor calitate este ca deschid mediul politic si administrativ catre public si presa, potentand un mecanism de control care este eficace, echidistant si care nu-l costa nimic pe contribuabil.

Clauze de confidentialitate, complet nejustificate

Organizatiile semnatare ale acestui apel cer autoritatilor romane sa facem impreuna un pas mai departe, atacand una din zonele sensibile ale mediului de afaceri in Romania: privatizarile si achizitiile publice. In momentul de fata, Legea accesului la informatia de interes public (544/2001) ar trebui in principiu sa faciliteze accesul la astfel de documente; in practica, dupa cum bine stiti, acest lucru nu se intampla, in special in domeniul la care ne referim aici. Unele companii nationale sau chiar agentii guvernamentale se considera in mod abuziv exceptate in baza statutului lor. In plus, chiar Guvernul Romaniei, ca sa nu mai vorbim de alte autoritati, a semnat in trecut contracte de achizitii sau privatizare in care a acceptat clauze de confidentialitate complet nejustificate din punctul de vedere al interesului public ce contravin practicii uzuale din statele occidentale.

Pentru a pune definitiv ordine in acest domeniu, organizatiile semnatare solicita instituirea explicita si urgenta in lege a principiului ca orice contract de achizitie publica, parteneriat public-privat, concesiune, privatizare sau vanzare de active de catre o companie de stat devine automat public in momentul semnarii sale. Aceasta inseamna ca, din punct de vedere practic, nici un astfel de contract nu poate contine o clauza de confidentialitate. Contractul urmeaza sa fie facut disponibil de autoritatea care l-a semnat prin toate mijloacele pe care le are in mod rezonabil la dispozitie (de exemplu, pe pagina de Web). Publicarea va fi integrala, cuprinzand toate anexele, iar obligatia va acoperi toate institutiile publice si companiile cu capital majoritar de stat, pentru ca interesul fundamental este sa urmarim transparentizarea banului public.

De asemenea, prevederea va acoperi automat si contractele deja incheiate, pentru ca multe din acestea prevad de fapt incetarea efectului clauzei de confidentialitate in caz ca aceasta contravine unei legi, chiar a uneia intrate in vigoare ulterior semnarii contractului. Ceea ce propunem noi nu prejudiciaza in nici un fel interesele materiale ale partii private, fiind doar o obligatie a autoritatii de a publica informatie de interes general, ca atare neputand fi invocat contra noastra argumentul unei actiuni retroactive pagubitoare.

Trebuie sa primeze interesul transparentizarii banului public

Exista o buna oportunitate de a rezolva aceasta problema acum, pana la sfarsitul anului 2005, o data cu revizuirea si consolidarea intr-o singura lege a cadrului normativ pentru achizitii publice, concesiuni si PPP, actualmente in curs. Ceea ce propunem noi este introducerea in aceste acte normative a unor paragrafe care sa prevada explicit obligatia transparentizarii, venind astfel in continuarea si in sprijinul Legii 544/2001. Masura ar garanta integritatea sistemului atat in viitorul apropiat, cat si pe termen lung, cand se mai asteapta mari privatizari si contracte importante de lucrari publice, concesiune sau PPP.

Desigur, intelegem ca este normal ca propunerile de oferte trimise de participantii la o licitatie publica sa ramana in zona secretului de afaceri – daca ei insisi nu decid sa le faca publice ulterior. Dar, in momentul in care un candidat a fost declarat castigator si se semneaza contractul, inceteaza orice motiv de confidentialitate si primeaza interesul transparentizarii banului public. De asemenea, intelegem ca unele parti din contractele privind apararea nationala ar putea ramane informatie clasificata, dar aceste situatii trebuie sa fie circumscrise strict acestui domeniu, limitate ca numar si aplicabile doar datelor tehnice sensibile, nu parametrilor generali ai contractului – si in nici un caz celor financiari.

Patru avantaje majore

Masura propusa de noi este simpla (cateva paragrafe de lege), nu presupune costuri de nici un fel si creeaza patru avantaje majore: 1. Inlatura in mod clar posibilitatea ca autoritatile publice si companiile nationale sa se prevaleze de diverse clauze ambigue pe care le introduc in contractele de achizitii sau vanzari, pentru a refuza furnizarea de informatii publice. 2. Nu doar combate, dar chiar previne coruptia si elimina acele suspiciuni, uneori poate nemeritate – dupa cum s-au plans de multe ori oficialii romani – care planeaza asupra mediului de afaceri in Romania. 3. Protejeaza oficialii care negociaza si semneaza asemenea contracte, pentru ca punctele sensibile pot fi sesizate si discutate imediat, inlaturand astfel dezvaluirile si scandalurile cu iz de razbunare politica dupa schimbarea guvernului. 4. Constituie un model de buna practica ce poate propulsa Romania din pozitia de codas, intr-una de fruntas in Europa, asa cum s-a intamplat deja in cateva cazuri (de exemplu, cu declaratiile de avere), exact in domeniul sensibil al administratiei publice si luptei anticoruptie, unde am fost mereu criticati de partenerii europeni.

Adoptarea si punerea urgenta in practica a unei asemenea masuri simple de transparentizare poate constitui un punct important pe lista de realizari trimise la Bruxelles inaintea urmatorului raport de tara din primavara-vara lui 2006. In ce ne priveste, noi vom sustine public demersurile autoritatilor, partidelor si politicienilor care se vor implica in aceasta initiativa.

Lista ramane deschisa

Acest apel este initiat de 12 organizatii membre ale Coalitiei pentru o Guvernare Curata, plus inca patru organizatii nemembre ale CGC. La el se pot ralia in termen de 15 de zile si alte organizatii sau asociatii care imbratiseaza principiile transparentei, printr-un email cu date complete (contacte, adresa) catre [email protected]. Apelul cu toate semnaturile va fi trimis ulterior pe cale oficiala destinatarilor. Sorin Ionita (SAR) si Dan Visoiu (RTT) pot fi contactati intre timp pentru detalii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.