Majoritatea românilor care vor să contracteze un credit își bazează deciziile pe dobânda anuală efectivă (DAE), dar o treime nu știu ce reprezintă această dobândă, iar peste jumătate înțeleg greșit acest indicator, potrivit unui studiu efectuat în noiembrie de Novel Research.
Conform studiului, efectuat pe un eșantion de 1.023 de respondenți, 82% dintre români susțin că atunci când vor să contracteze un credit își bazează deciziile pe dobânda anuală efectivă, însă 31% au declarat că nu știu ce este DAE și alți 52% au o înțelegere greșită a acestui indicator.
Profesorul universitar Moisă Altăr, formatorul unui număr important de conducători ai instituțiilor bancare românești, a declarat într-o conferință că majoritatea românilor au percepția falsă că DAE reprezintă simpla adunare procentuală a tuturor costurilor unui credit.
„DAE este un tip de treabă, dar închis în el și cam schimbător. Cheia utilizării DAE este calcularea lui pentru aceleași condiții de sumă, perioadă de rambursare, periodicitate a plăților, tip de dobândă, întrucât valoarea DAE diferă sensibil în funcție de aceste valoare“, a spus Moisă.
Ca exemplu, el a arătat că dacă toate elementele unor credite sunt aceleași cu cât perioada de rambursare este mai scurtă cu atât DAE este mai mare.
„Însă asta nu înseamnă neapărat că și suma totală de plată este mai mare. Important este să folosim DAE pentru a compara împrumuturi cu caracteristici similare“, a spus Moisă.
Dan Marin