Cu 14 luni inainte de tinta aderarii – 1 ianuarie 2007 -, Romania beneficiaza de un prim raport tehnic (comprehensiv) al Comisiei Europene. Colorat in tonuri de rosu, galben si verde, raportul nu spulbera perspectivele gri are aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, care ar putea fi inca amanata cu un an pentru intarzierile inregistrate in mai multe domenii.
Expertii Comisiei Europene au ierarhizat domeniile in care Romania inregistreaza cele mai mari intarzieri, de natura sa-i ingrijoreze pe oficialii de la Bruxelles: sectoarele agricol si veterinar – cu precadere siguranta alimentara, structurile si mecanismele necesare pentru participarea la fondurile structurale ale UE, poluarea industriala si protectia mediului, precum si eradicarea coruptiei, domeniu care a pierdut locul fruntas in topul -punctelor slabe-.
Castigatoare din aceasta monitorizare a iesit doar politica in domeniul concurentei, pe ansamblu, cu mentiunea ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa fie in continuare atente la modul in care vor fi acordate ajutoarele de stat.
Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a prezentat, ieri, la Strasbourg, intr-un ton calm si rezervat, raportul de monitorizare si a anuntat, asa cum era de asteptat, ca o concluzie finala va fi luata in aprilie-mai a anului viitor. Asemenea comisarului pentru extindere, raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, a precizat ca oficialii europeni sunt decisi sa accepte Romania in clubul european, insa doar cu temele facute: -Parlamentul doreste sa fie implicat total in adoptarea acestei hotarari finale. Nu este o hotarare care se ia pentru Romania, pentru Bulgaria sau pentru Uniunea Europeana, se ia in comun. Cu totii ne dorim ca Romania si Bulgaria sa se integreze in ianuarie 2007. Fara indoiala, aceasta dorinta exista, si aceasta se poate vedea din aceste rapoarte, dar cheia aderarii sta in mainile Romaniei si ale Bulgariei. Noi nu ne vom schimba abordarea: prietenie, incredere, dar, in acelasi timp, si solicitare-.
Deloc surprinzator, autoritatile de la Bucuresti, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu, au primit extrem de bine -mustrarile- CE, uitand ca steagurile sau cartonasele galbene pot deveni oricand rosii si, ceva mai greu, verzi.
Coruptia a fost bila neagra de care Romania s-a temut cel mai mult inaintea prezentarii Raportului de tara. Se parea insa ca zonele cu steag rosu – adica cele in privinta carora oficialii de la Bruxelles isi fac cele mai multe griji – au fost de aceasta data altfel ierarhizate. Sectorul agricol si veterinar a fost cap de lista in ce priveste domeniile in care CE are temeri serioase, atragandu-se atentia asupra faptului ca produsele alimentare trebuie sa respecte in totalitate cerintele UE. Pe locul doi: absorbtia fondurilor comunitare; trei: poluarea industriala si protectia mediului. Iar in fine: mult temuta coruptie, in privinta careia, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, nu a ezitat sa avertizeze: nu au fost inca rezolvate cazurile serioase.
Comisia Europeana a prezentat ieri, la Strasbourg, in sesiunea plenara a Parlamentului European, Raportul de monitorizare privind Romania si Bulgaria. Documentul arata ca ambele state au facut progrese semnificative, dar ca acestea nu sunt inca suficiente pentru a indeplini conditiile de aderare la UE. Mai exact, reformele trebuie continuate, extrem de importanta fiind nu doar votarea legilor, ci si punerea efectiva in aplicare a acestora.
Raportul de ieri nu a dat nici un verdict in ce priveste amanarea sau nu a aderarii la UE. Oficialii de la Bruxelles vor continua sa monitorizeze progresele celor doua state, iar Raportul din primavara anului viitor va hotari daca este necesara sau nu activarea clauzei de salvgardare. Documentul respectiv va fi dat publicitatii probabil in martie sau aprilie. CE va continua sa acorde ajutor financiar in vederea pregatirii, suma totala fiind de 1.155 milioane de euro pentru Romania si 545 milioane de euro pentru Bulgaria.
Meciul nu e gata
S-au facut progrese semnificative, a constatat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, adaugand insa cu binecunoscuta sa impartialitate ca progresele inregistrate nu sunt inca suficiente si ca ritmul implementarii reformelor trebuie accelerat, daca cele doua state doresc sa adere la UE in 2007.
-Deliberarile nu s-au incheiat-, a declarat el, avertizand ca aspectele prezentate in rapoarte trebuie luate in serios, fiind folosite ca motivatie pentru grabirea reformelor. Olli Rehn a vorbit cu insistenta despre semnificatia combaterii coruptiei, ambelor state solicitandu-li-se sa isi canalizeze eforturile in vederea solutionarii acestei probleme. A fost indicata si zona dureroasa: trebuie combatuta mai ales coruptia la nivel inalt, deoarece, a atras atentia comisarul, nu au fost inca demascate cazurile cele mai grave.
Nu au fost uitate nici problemele legate de sectorul agricol, punctandu-se: imbunatatirea sistemului de control veterinar pe piata interna, mai ales pentru depistarea epizootiilor. O alta zona delicata este cea a absorbtiei fondurilor europene: este necesara consolidarea structurii administrative pentru agentiile de plati si sistemul integrat de administratie si control.
Olli Rehn a mai subliniat insa ca extrem de importanta este si imbunatatirea controlului la frontierele externe, precum si a structurilor in vederea protejarii drepturilor omului, facand in acest caz referire mai ales la Bulgaria.
Bifate
Criteriul politic este indeplinit, dar trebuie facute eforturi suplimentare pentru consolidarea statului de drept. Administratia publica si sistemul judiciar trebuie imbunatatite, iar coruptia combatuta cu mai multa eficienta. Au fost apreciate reforma din sistemul judiciar si imbunatatirea situatiei libertatii presei.
Bulina cenusie si la capitolul economie functionala de piata: Romania si Bulgaria, continuand sa implementeze programul structural de reforma, vor putea face fata concurentei din UE. In raport se mai arata ca Romania si-a mentinut pe ansamblu stabilitatea macro-economica, desi politica din domeniu a dus la cresterea dezechilibrelor macro-economice. Guvernul va trebui insa sa accelereze programul de privatizare, incetinit in ultima vreme.
S-au facut progrese in implementarea si adoptarea legislatiei, dar Olli Rehn atrage atentia asupra faptului ca ambele tari inregistreaza intarzieri in ce priveste adoptarea a aproximativ 10% din acquis-ul comunitar.
Steag verde (adica aprecieri fara rezerve) pentru: recunoasterea reciproca a calificarilor profesionale, aplicarea reglementarilor antitrust si sectorul de transport. Sunt necesare insa eforturi suplimentare pentru: colectarea corecta a taxelor vamale, controlul ajutoarelor de stat, dar si pentru eficientizarea controlului financiar, garantandu-se astfel ce fonduri UE sunt cheltuite corect.