Judecătorii Curții de Apel Cluj au făcut publică, ieri, motivarea sentinței în cazul arestării primarului din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, în care se arată că s-a cerut arestarea edilului pentru că acesta urma să comită și alte infracțiuni și urma să distrugă probe. Magistrații au motivat arestarea edilului din Cluj susținând că Sorin Apostu este pericol public prin care ar periclita dosarul în care este cercetat. Procurorii susțin, pentru a justifica pericolul social ce impunea arestarea lui Sorin Apostu, că el s-a prevalat de funcția de primar pentru a obține foloase necuvenite pe toată durata mandatului, iar în cauză se fac cercetări privind "numeroase alte fapte de corupție" în care Apostu este implicat. Procurorii DNA Cluj afirmă, în propunerea de arestare preventivă a primarului din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, că există date că inculpații din acest dosar încearcă să zădărnicească aflarea adevărului, că pregătesc săvârșirea de noi infracțiuni, existând probe că lăsarea lor în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, transmite corespondentul Mediafax. Pe de altă parte, magistrații anticorupție spun că singurele contracte pe care le avea cabinetul de avocatură al soției primarului din Cluj-Napoca erau cu firme care aveau contracte cu Primăria Cluj-Napoca. Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare și asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasați de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soției sale.
Soția primarului colecta banii de șpagă
Soția primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este și ea învinuită în acest dosar, fiind audiată aproximativ cinci ore de către procurorii anticorupție în cursul după-amiezii de miercuri. În acest dosar sunt învinuiți pentru dare de mită și oamenii de afaceri Simion Mureșan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România), și Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct). În documentul citat se mai arată că investigațiile au relevat că utilizarea cabinetului de avocatură al Monicăi Apostu a reprezentat o variantă nouă utilizată de Sorin Apostu pentru "mascarea folosului ilicit". Anterior, acesta înființase societatea comercială T. cu sediul la domiciliul său avându-l ca unic asociat pe S. V., tatăl Monicăi Apostu, societate la care aceasta avea calitatea de jurist. Potrivit motivării, datele financiare comunicate de societate la organele fiscale relevă că singurii clienți ai firmei au fost societățile O. P România, SC C. România SA, M. F. P., firme care, în perioada 2008-2009 au virat, lunar, sume de bani în conturile societății T.. Aceste plăți, totalizând 200.000 lei, au coincis calendaristic cu perioada în care au intrat pe piața clujeană, O. cu înființarea a patru stații de vânzare carburanți, iar C. cu deschiderea primului hipermarket, pentru care au fost necesare eliberarea de avize și autorizații din partea Primăriei municipiului Cluj Napoca. Analiza activității zilnice a învinuitei Monica Apostu, așa cum rezultă ea din probațiunea dosarului, cu referire la interceptări și supravegheri operative efectuate pe parcursul lunilor iulie – noiembrie 2011 cu autorizarea Curții de Apel Cluj, duce la concluzia clară că aceasta nu a desfășurat nicio activitate specifică domeniului consultanței juridice.
Afaceristul Stoia cerea 10% din afacere pretinzând că va interveni pe lângă Guvern
Procurorii DNA Cluj arată în propunerea de arestare a omului de afaceri Călin Stoia că acesta pregătea săvârșirea de noi infracțiuni de corupție, inclusiv urma să intervină la persoane din anturajul Guvernului, pentru alocarea de bani în favoarea unei societăți de construcții de drumuri. Potrivit motivării Curții de Apel Cluj, conform propunerii procurorilor de arestare preventivă a primarului Sorin Apostu, din probatoriul dosarului rezultă că inculpatul Călin Stoia pregătea săvârșirea unei noi infracțiuni de corupție, prin promisiunea că va interveni la persoane cu funcții de decizie pentru rezolvarea alocării unor sume de bani pentru contracte la construcții de drumuri, în scopul obținerii unor foloase necuvenite, transmite corespondentul Mediafax. "Astfel, în cadrul discuțiilor purtate la datele 25 și 28 august 2011 cu un cunoscut al său, om de afaceri din județul Argeș, inculpatul Călin Stoia îi promite acestuia că va interveni la persoane din anturajul Guvernului României, pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al Guvernului, în favoarea unei societăți de construcții de drumuri. Pentru această intervenție, inculpatul Călin Stoia pretinde remiterea unui procent de zece la sută din suma alocată de la Guvern.
Întâlniri conspirative în parcarea Primăriei
Sorin Apostu stabilea "întâlnirile conspirative" cu oamenii de afaceri Simion Mureșan, Mustafa Bekar și Călin Stoia în parking-ul Primăriei, "locație aflată în afara oricărui control al autorităților", se arată în motivarea Curții de Apel Cluj. Potrivit documentului citat, Apostu a utilizat "un număr impresionant de aparate telefonice mobile, la care schimba cartelele cu mare frecvență", întrucât la domiciliul și la biroul primarului au fost descoperite, în urma perchezițiilor 17 telefoane mobile. Potrivit motivării, Apostu mergea în vacanțe exotice împreună cu oameni de afaceri care au în derulare contracte cu primăria, deplasări pe care încearcă să le ascundă, plecând separat de membrii familiei sale, cu avioane diferite, fără bagaje, pentru a nu atrage atenția, cum este vacanța în Dubai din perioada 20-25 octombrie 2011, petrecută cu familia lui Simion Mureșan, patronul Electrogrup SA, societate care derulează cu Primăria un contract încheiat în anul 2010 în valoare de 1.000.000 de euro. Totodată, primarul din Cluj-Napoca ține legătura cu unii oameni de afaceri, învinuiți și ei în acest dosar, numai pe anumite cartele telefonice, toți având interese legate de Primăria municipiului Cluj-Napoca și încearcă, prin soția sa, să ascundă urmele "faptelor ilicite", mai spun procurorii în propunerea de arestarea preventivă a lui Sorin Apostu, conținută în motivarea Curții de Apel Cluj care a decis arestarea primarului clujean.
Ramona Feraru