Home Actualitate Marian Munteanu – noua icoană a opoziției?

Marian Munteanu – noua icoană a opoziției?

DISTRIBUIŢI

Pe lângă criza economică ce ne dă târcoale de vreo trei ani încoace, România suferă și suferă grav de o criză de lideri politici. E limpede pentru toată lumea că de la Iliescu și Năstase, stânga românească nu a mai produs un lider de anvergură, iar pe dreapta singura prezență notabilă în ultimii ani este Traian Băsescu. În rest, cei mai mulți  sunt politruci cu aere de politicieni și acest lucru se vede de la o poștă în modul în care evoluează piața politică în  România. Nici Crin Antonescu, nici Victor Ponta nu reprezintă o opțiune viabilă pentru opoziție , deși în acte cei doi ar trebui să preia frânele puterii în urma unei victorii categorice la alegerile de anul viitor. Numai că neputința lor i-a determinat pe maeștrii păpușari care-i manevrează să se gândească și la alte soluții, cu șanse de câștig. Așa se explică faptul că în ultima vreme am asistat la episoade consecutive de spălare a imaginii Ceaușeștilor, în vederea recuperării ultimului moștenitor, Valentin Ceaușescu. În paralel, sunt testați și alții, doar-doar se va ajunge la varianta câștigătoare. În această notă trebuie văzut și citit și materialul publicat de Jurnalul Național (n.r.care aparține familiei turnătorului ordinar la Securitate, Dan Voiculescu) cu titlul : „Marian Munteanu, fostul lider al „golanilor“: „Să nu credeți că ăștia pe care-i vedeți la tv ne conduc“. Pentru un apropiat al lui Virgil Măgureanu, inventatorul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Radu Timofte și al altor produse briliante de aceeași factură, ca să cităm pe un clasic în viață, pe șantajistul Bogdan Chirieac, afirmația poate avea o semnificație aparte. Dar materialul de presă nu vine cu nicio dezvăluire senzațională din partea lui Marian Munteanu, insistând doar pe noua imagine a acestuia , una idilică desigur, demnă de reținut de românii bulversați de modelele politice care li se oferă în prezent.

Grație materialului publicat prin grija lui Felix, aflăm ce mai face astăzi fostul „golan“ șef din Piața Universității. „Din ’99 predă cursuri de etnologie, antropologie și folclor la Facultatea de Litere a Universității din București, ca profesor asociat. Înainte de asta, pentru că nu-l angaja nimeni, a înființat o agenție de resurse umane, unde a și lucrat niște ani buni. Acum, spune el, mai deține ceva acțiuni, ca acționar minoritar, dar vrea să se retragă complet din orice activitate citadină. În rest, nu se uită la televizor, scrie cărți de folcloristică, departe de București, pe un deal, într-un sătuc de munte nu departe de Breaza, are o soție violonistă și foarte mulți nepoți din partea celor trei frați. Pe lângă toate astea, o vacă, o vițică, trei câini, livadă și pădure. ?ê?£i un singur scop în viață, același pe care spune că l-a avut dintotdeauna: „O justă cumpănă a sufletului“. Emoționant! Parcă-l și vezi pe Marian Munteanu, printre câini și vițică, scriind cărți de folclor, pentru că volumele  de memorii trebuie să mai aștepte întrucât susține că nu l-ar crede nimeni.

De la poza omul antisistem la candidatul de serviciu al lui Măgureanu

Ce-i drept, oamenii au și de ce să fie sceptici și rezervați în privința sa, întrucât după ce în 1990 acuza la scenă deschisă sistemul securistic al lui Ion Iliescu ce înnecase în sânge Piața Universității, zece ani mai târziu apărea la brațul lui Virgil Măgureanu, care-l anunța drept candidatul la președinție al Alianței Naționale formate din PUNR și PNR.
Cu această ocazie, Marian Munteanu a povestit  despre relațiile sale anterioare cu Măgureanu, pe vremea când acesta era șeful SRI  și s-a delimitat total de PNȚCD, susținând că avea relații doar cu câțiva oameni din acest partid. Deh, trădarea se produsese și sosise vremea mărturisirilor. De ce l-a ales Măgureanu pe Munteanu? Spune chiar fostul șef al SRI care susținea că alegerea sa a fost determinată de faptul că „Munteanu are o biografie «limpede» și nu face parte dintre aceia care au de ce sa se teama pentru trecutul lor.“ De ce a ales Munteanu să fie omul lui Măgureanu nu am aflat niciodată din spusele fostului lider al studenților din Piața Universității. Dar putem deduce din evoluția sa și a afacerilor sale după 1990.

Munteanu controlează o firmă cu 1500 de angajați și o cifră de afaceri de peste 9 milioane de euro în 2010
Dincolo de imaginea idilică a lui Marian Munteanu, descrisă emoționant de ziariștii lui Felix, făcând apel la vițica și câinii din ogradă, există o alta, mult mai pragmatică și racordată la realitățile cotidiene. Potrivit datelor oficiale de la Registrul Comerțului, Marian Munteanu controlează firma Agenția de Servicii Proffesional SRL. Astfel, conform datelor oficiale, Munteanu Marian Teofan Dragoș  deține un număr de 551 părți sociale, în valoare totală de 5510 RON, cu o participare la beneficii și pierderi de 29%, Pasat Cristina Maria  deține un număr de 760 părți sociale, în valoare totală de 7600 RON, cu o participare la beneficii și pierderi de 40% și Fundația Euxinus,condusă de fratele său Bogdan Olteanu și  unde Munteanu este membru fondator, deține un număr de 589 părți sociale, în valoare totală de 5890 RON, cu o participare la beneficii și pierderi de 31%. Aceasta este firma despre care Munteanu susține că a înființat-o pentru că nimeni nu dorea să-l angajeze. Conform datelor postate pe site-ul Ministerului de Finanțe, firma controlată de Munteanu are nu mai puțin de 1500 de salariați și în 2010 a avut o cifră de afaceri de 38 576 294 lei, adică  peste 9 milioane de euro. De altfel, datele oficiale arată că firma controlată de fostul lider al studenților, mare amator acum de peisaje bucolice, este pe un trend ascendent încă de la înființare, nefiind afectată nici măcar de criză. Prietenii știu probabil de ce.

De menționat că Agenția Professional SRL București, controlată de Munteanu, este printre cele trei firme care au depus oferte pentru a recruta managementul privat la companiile din subordinea Ministerului Economiei. Având în vedere că e vorba de o afacere cu multe zerouri,  putem concluziona că ucenicul lui Măgureanu joacă deja în liga mare a băieților deștepți.

Dincolo de afaceri, bani, peisaje bucolice și imagini frumos construite de păpușari cu interese politice  rămâne un mare adevăr dureros: Marian Munteanu este o mare dezamăgire pentru cei care au strigat din convingere zile în șir în Piața Universității versurile lui Pațurcă: „Mai bine golan, decât activist/ Mai bine mort, decât comunist“. Poate de aceea cea mai bună descriere a evoluției postdecem­briste a lui Marian Munteanu a fost făcută de Cristi Pațurcă: „Marian Munteanu a luat-o cu afacerile, n-a mai băgat în seamă pe nimeni. Da, a ajuns și ăsta mare și tare. A ajuns pe dracu’. Vali Sterian a fost singurul care l-a înfruntat și l-a făcut trădător nenorocit“. Iar morții au întotdeauna dreptate, nu-i așa?

Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.