Home Economic-Financiar Reactii la raportul de monitorizare

Reactii la raportul de monitorizare

DISTRIBUIŢI

Mihai Tanasescu:

-Autoritatile au mai multe motive de ingrijorare decat de bucurie-

-Acest raport nu este unul de evaluare, ci unul intermediar, fara concluzii politice. Pe segmentul economic sunt cateva fraze foarte concludente, in spatele carora sunt de fapt ascunse marile neimpliniri ale anului 2005, pe diferite tipuri de politici. Primul exemplu este cel cu rata inflatiei. Arata ca exista o descrestere, dar prea timida, fata de ce ar fi trebuit sa fie. Lucrul acesta reprezinta un semnal de alarma foarte clar. Aveti grija ce faceti cu stabilitatea macroeconomica! Dezechilibrele create de cota unica va pot crea mari probleme in 2007, 2008 si mai tarziu. Alt semnal este legat de deficitul extern de cont curent, care depaseste 9% in acest an. Altfel, ei spun: daca nu aveti o politica fiscala stransa si o politica monetara similara, o sa aveti mari probleme cu integrarea si cu modul in care veti putea cofinanta proiectele europene. Deci sunt semnale de alarma clare ca 10 luni au fost mimate relatiile cu Fondul si nu s-a intamplat nimic. Exista asadar ingrijorare vizavi de aceste derapaje care deja s-au dezlantuit. Altfel spus, autoritatile au mai multe motive de a fi nemultumite de acest raport, decat de a se bucura-, ne-a declarat fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu.

Gheorghe Flutur:

-Raportul de tara este obiectiv, dar exigent-

-Ne asteptam la aceste formulari, in ceea ce priveste agricultura. Practic, 60% din acquis-ul comunitar, in cazul Romaniei, se refera la agricultura. Volumul de lucru este imens. Se lucreaza in trei schimburi. Cele mai multe probleme sunt inregistrate in domeniul sanitar-veterinar. In cazul identificarii animalelor mari, pot spune ca pana la aceasta data avem identificate circa 70% din acestea, urmand ca pana la 1 ianuarie sa incheiem acest proces. In cazul animalelor mici, procesul este blocat in justitie, dar speram ca in cel mai scurt timp sa fie deblocat. In cazul unitatilor de procesare a carnii, am inchis circa 200 de unitati, dar nu putem inchide totul fara a avea alternativa. De aceea Programul -Fermierul- se adreseaza in primul rand acestui domeniu. In bugetul pe anul viitor sunt prevazuti bani atat pentru acest program, cat si pentru celelalte obiective prioritare, inclusiv pentru darea in folosinta a celor opt puncte de control la frontiera-, ne-a precizat Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii.

Mihai Berinde:

-Progresele nu trebuie supraevaluate-

-Progresele realizate de Consiliul Concurentei si institutiile implicate si evidentiate de Raportul UE trebuie sa continue in perioada urmatoare pentru a putea respecta exigentele sporite la nivel european-, a precizat ieri presedintele CC, Mihai Berinde. In opinia sa, munca grea de-abia acum incepe. -Este foarte important si greu in acelasi timp sa ne mentinem la acest nivel-, a precizat Berinde. Potrivit acestuia, progresele inregistrate nu trebuie supraevaluate. -Vom incerca sa fim apropiati de realitatea din teren si vom adopta noi masuri in domeniul concurentei, in interesul Romaniei, pentru a respecta regulile de joc normale pe piata europeana. Nici un partener european nu poate accepta produse subventionate si ar introduce taxe de compensatie sau de import-, a spus Berinde. Legislatia a fost modificata recent si acorda deciziilor Consiliului Concurentei putere executorie privind recuperarea ajutoarelor de stat care contravin normelor europene.

Florin Pogonaru:

-Mecanisme de finantare pentru problemele legate de poluare si de economisirea energiei-

-In Raportul de tara, ceea ce surprinde din punctul de vedere al mediului de afaceri, la bile negre, este avansarea taxei cu poluarea, problema cu adevarat stringenta, dar si cea legata de economisirea energiei-, ne-a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru. In raport se mentioneaza ca, in domeniul poluarii industriale, sunt necesare eforturi semnificative pentru ca autorizatiile emise de administratiile locale si regionale agentilor economici care intra sub incidenta directivei de Prevenire si Control Integrat al Poluarii sa fie conform standardelor. Presedintele AOAR considera ca aceste probleme nu pot fi solutionate fara mecanisme de finantare specifice.

Mihai Ionescu:

-Ar fi trebuit sa se tina cont de deficitul balantei comerciale-

-Ingrijoratoare la acest Raport de tara nesperat de favorabil este partea referitoare la realitatile economice ale Romaniei-, sustine secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) si presedintele Comisiei de export, Mihai Ionescu. Domnia sa ne-a declarat ca ar fi trebuit luate in considerare gravele probleme de cont curent. Deficitul balantei comerciale a ajuns la -recordul- de 10 miliarde de euro, reprezentand 16% din Produsul Intern Brut, cea mai mare valoare inregistrata vreodata in Romania. Mihai Ionescu a subliniat: -Daca un raport vrea sa aiba in vedere ansamblul societatii romanesti, atunci nu ar fi trebuit sa faca abstractie de aceasta realitate dura-. Presedintele Comisiei pentru export afirma ca oficialitatile romane ar trebui sa aiba prioritara nu atat problema justitiei si a coruptiei, cat capacitatea operatorilor economici din Romania de a intra in concurenta cu piata Uniunii Europene.

Quinton Quayle:

Este nevoie de pasi suplimentari pentru a asigura o baza solida pentru integrare

-Mesajul din raport este incurajator pentru Romania, in mod special pentru cei care au facut eforturi in domeniul reformelor. Raportul arata progresul inregistrat de Romania in cateva domenii-cheie, de exemplu la capitolul concurenta si reforma justitiei. In acelasi timp, el indica necesitatea de a face pasi suplimentari pentru a asigura o baza solida pentru integrarea cu succes a Romaniei in 2007. Este nevoie de actiuni hotarate pentru combaterea coruptiei la nivel inalt, dar, in acelasi timp, nu poate fi ignorata nici coruptia care face parte din viata de zi cu zi, spre exemplu in administratia publica centrala si locala, in politie si in vama. Lupta impotriva coruptiei este esentiala pentru a imbunatati mediul de afaceri romanesc si pentru a avea siguranta ca fondurile comunitare substantiale pe care Romania le va primi in perioada 2007-2009, adica 11 miliarde de euro, vor fi folosite eficient-, a declarat ambasadorul britanic la Bucuresti, Quinton Quayle.

Jonathan Scheele:

-Nerezolvarea problemelor in sase luni va atrage amanarea aderarii-

La o zi dupa prezentarea Raportului asupra Romaniei, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, atrage atentia ca integrarea europeana la 1 ianuarie 2007 depinde numai de Romania. Potrivit lui Scheele, raportul din acest an este unul mai degraba pozitiv, dar mai sunt probleme extrem de serioase, care trebuie rezolvate urgent, adica in sase luni, pana la urmatorul raport, probleme care, nerezolvate, vor atrage amanarea aderarii. -Unele probleme sunt mai degraba de natura tehnica, altele mai de substanta-, a mentionat Scheele.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.