Dupa ce in repetate randuri oficialii RomTelecom au anuntat prin toate mijloacele ca nu sunt de acord cu intentia ANRC de fundamentare pe costuri a tarifelor de interconectare ale companiei si implicit de reducere a acestora, dar si dupa o serie de discutii cu reprezentantii Autoritatii, ieri, principalul operator de telefonie fixa din Romania s-a vazut in fata faptului implinit. Potrivit presedintelui ANRC, Dan Georgescu, RomTelecom va trebui sa reduca tarifele in doua etape, masura care ar genera pierderi de 2,5 milioane de euro in 2006. Masura nu este deloc pe placul reprezentantilor RomTelecom, care au refuzat ieri sa dea vreo replica in acest sens, rezervandu-si dreptul a furniza mai multe detalii in perioada imediat urmatoare. -RomTelecom are obiectii serioase in privinta deciziei luate de ANRC, a metodei folosite pentru a ajunge la aceasta, si va exprima o pozitie oficiala in acest sens in zilele urmatoare-, ne-au declarat surse din cadrul companiei. De altfel, cu o situatie similara se confrunta si operatorii de telefonie mobila, Connex si Orange, care nu agreeaza intentiile ANRC de a le impune o fundamentare pe costuri a tarifelor de interconectare. Cei doi operatori au decis sa-si apere interesele actionand in judecata ANRC.
Potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), se asteapta o reducere a tarifelor de interconectare la reteaua companiei a operatorilor alternativi, evident, daca RomTelecom nu alege sa riposteze in vreun fel. -Aceasta reducere va fi operata in doua etape, la 1 ianuarie 2006 si la 1 ianuarie 2007-, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele ANRC, Dan Georgescu. Domnia sa apreciaza ca decizia va determina cresterea competitiei pe piata telefoniei fixe, a traficului si a numarului de abonati la aceste servicii.
Potrivit deciziei ANRC, tarifele pentru interconectarea la nivel local vor scadea in medie cu 16%, cele pentru interconectarea la nivel regional – cu 51,5%, iar cele la nivel national – cu 55,8%. Cea mai mare reducere, de 69,8% a fost aplicata tarifului de interconectare la nivel national in afara orelor de varf. Tarifarea a luat in calcul costurile RomTelecom pentru investitiile in dezvoltarea retelei si conditiile actuale de pe piata, a precizat Dan Georgescu. Presedintele ANRC considera ca -eventuala scadere a numarului de abonati ai RomTelecom va fi compensata de cresterea traficului, iar piederile lor vor fi minime. In acest an, operatorul a pierdut 150.000 de abonati-. Potrivit unei estimari ANRC, in urma acestei decizii si in conditiile stagnarii traficului la nivelul actual, RomTelecom ar putea inregistra pierderi de 2,5 milioane de euro in 2006 si de aproximativ 4 milioane de euro in 2007 din venituri. Referindu-se la scaderea tarifelor practicate de operatori pentru apeluri, directorul de reglementare economica din ANRC, Radu Tudorache, considera ca aceasta va fi rezultatul jocului concurentei de pe piata. Domnia sa a precizat ca in statele europene unde au fost luate astfel de masuri au avut loc reduceri semnificative la tarife, de pana la 70% la convorbirile internationale si de 30% la cele interurbane.
Mentionam ca pe piata romaneasca activeaza, in prezent, peste 2.000 de operatori alternativi de telefonie fixa, dintre acestia 50 fiind interconectati la reteaua RomTelecom. De asemenea, ANRC intentioneaza sa inceapa analiza tarifelor terminale catre telefonia mobila si fundamentarea acestora pe costuri.