Maestrul Ion Irimescu, in varsta de 102 ani, a murit, in noaptea de joi spre vineri, in locuinta sa din Falticeni si va fi inmormantat duminica, in Cimitirul Opriseni din localitate.
Potrivit muzeografului Gabriela Curtui de la Muzeul de Arta -Ion Irimescu- din Falticeni, maestrul a decedat dupa miezul noptii, corpul neinsufletit fiind depus in Galeria de Arta a Muzeului. Curtui a spus ca trupul maestrului va fi depus in aceasta dupa-amiaza la biserica Cimitirului Opriseni, lacas pe care artistul plastic l-a pictat in anii studentiei, si va fi inmormantat in cripta familiei, alaturi de parinti si sotie. Conform sursei citate, maestrul Ion Irimescu s-a mutat in anul 1999 din Bucuresti in Falticeni, dupa decesul sotiei sale. Gabriela Curtui a subliniat ca -patriarhul- culturii romanesti a donat Muzeului de Arta din Falticeni peste 300 de lucrari si 1.000 de desene, fiind cea mai mare colectie de autor donata vreunui muzeu din Romania.
Ion Irimescu s-a nascut in 1903 la Preotesti, in judetul Suceava. Clasele primare si liceul le-a urmat la Falticeni. In 1924 s-a inscris la Scoala de Belle Arte din Bucuresti, unde l-a avut ca profesor pe Dimitrie Paciurea, sculptorul care i-a devenit model.
In 1928, a expus pentru prima data la Salonul oficial de pictura si sculptura din Bucuresti lucrarea Eden. Dupa absolvirea facultatii a fost profesor de desen la Scoala Normala din Falticeni pana in 1930, cand a obtinut o bursa de studii la scoala romana de la Fontenay-aux-Roses. Pleaca la Paris, se inscrie la Academie de la Grande Chaumiere, unde lucreaza sub indrumarea profesorului Joseph Bernard. Dupa ce in 1932 a primit Mentiunea de onoare a Societatii artistilor francezi, a revenit in tara, unde a fost numit din nou profesor, de aceasta data la gimnaziul din Pascani. In 1936 a venit in Bucuresti, unde a fost, timp de patru ani, profesor la Liceul -Aurel Vlaicu-. In 1940 a devenit profesor de sculptura la Academia de Belle Arte din Iasi, in 1944, la numai 41 de ani, fiind numit director al acesteia.
In 1966, artistul a fost numit profesor la Institutul de Arte Plastice -Nicolae Grigorescu- din Bucuresti. Dupa alte numeroase participari la expozitii personale sau de grup, in tara sau strainatate, Ion Irimescu a fost ales, in 1978, presedinte al Uniunii Artistilor Plastici. Dupa 1989 a primit numeroase titluri: membru de onoare al Academiei Romane in 1992, Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte -George Enescu- din Iasi, cetatean de onoare al mai multor orase ale Romaniei etc. In 2001 i-au fost decernate Ordinul -Steaua Romaniei- in grad de mare ofiter, precum si Premiul pentru Excelenta in Cultura Romana.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 01.04.2025, 03:58:56