Home Monden Sculptorul Ion Irimescu a incetat din viata la 102 ani

Sculptorul Ion Irimescu a incetat din viata la 102 ani

DISTRIBUIŢI

Maestrul Ion Irimescu, in varsta de 102 ani, a murit, in noaptea de joi spre vineri, in locuinta sa din Falticeni si va fi inmormantat duminica, in Cimitirul Opriseni din localitate.

Potrivit muzeografului Gabriela Curtui de la Muzeul de Arta -Ion Irimescu- din Falticeni, maestrul a decedat dupa miezul noptii, corpul neinsufletit fiind depus in Galeria de Arta a Muzeului. Curtui a spus ca trupul maestrului va fi depus in aceasta dupa-amiaza la biserica Cimitirului Opriseni, lacas pe care artistul plastic l-a pictat in anii studentiei, si va fi inmormantat in cripta familiei, alaturi de parinti si sotie. Conform sursei citate, maestrul Ion Irimescu s-a mutat in anul 1999 din Bucuresti in Falticeni, dupa decesul sotiei sale. Gabriela Curtui a subliniat ca -patriarhul- culturii romanesti a donat Muzeului de Arta din Falticeni peste 300 de lucrari si 1.000 de desene, fiind cea mai mare colectie de autor donata vreunui muzeu din Romania.

Ion Irimescu s-a nascut in 1903 la Preotesti, in judetul Suceava. Clasele primare si liceul le-a urmat la Falticeni. In 1924 s-a inscris la Scoala de Belle Arte din Bucuresti, unde l-a avut ca profesor pe Dimitrie Paciurea, sculptorul care i-a devenit model.

In 1928, a expus pentru prima data la Salonul oficial de pictura si sculptura din Bucuresti lucrarea Eden. Dupa absolvirea facultatii a fost profesor de desen la Scoala Normala din Falticeni pana in 1930, cand a obtinut o bursa de studii la scoala romana de la Fontenay-aux-Roses. Pleaca la Paris, se inscrie la Academie de la Grande Chaumiere, unde lucreaza sub indrumarea profesorului Joseph Bernard. Dupa ce in 1932 a primit Mentiunea de onoare a Societatii artistilor francezi, a revenit in tara, unde a fost numit din nou profesor, de aceasta data la gimnaziul din Pascani. In 1936 a venit in Bucuresti, unde a fost, timp de patru ani, profesor la Liceul -Aurel Vlaicu-. In 1940 a devenit profesor de sculptura la Academia de Belle Arte din Iasi, in 1944, la numai 41 de ani, fiind numit director al acesteia.

In 1966, artistul a fost numit profesor la Institutul de Arte Plastice -Nicolae Grigorescu- din Bucuresti. Dupa alte numeroase participari la expozitii personale sau de grup, in tara sau strainatate, Ion Irimescu a fost ales, in 1978, presedinte al Uniunii Artistilor Plastici. Dupa 1989 a primit numeroase titluri: membru de onoare al Academiei Romane in 1992, Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte -George Enescu- din Iasi, cetatean de onoare al mai multor orase ale Romaniei etc. In 2001 i-au fost decernate Ordinul -Steaua Romaniei- in grad de mare ofiter, precum si Premiul pentru Excelenta in Cultura Romana.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.