Home Actualitate Sorin Beraru, trimis în judecată de DNA pentru o fraudă de...

Sorin Beraru, trimis în judecată de DNA pentru o fraudă de 3,6 mil. dolari în dosarul CICO

DISTRIBUIŢI

Omul de afaceri Sorin Shmuel Beraru a fost deferit justiției de procurorii anticorupție într-un dosar privind fraudarea societății CICO SA cu 3,65 milioane de dolari, în urma vânzării către SIF Muntenia a pachetului majoritar de acțiuni (70 la sută) deținut de FPS la societate.
Sorin Beraru este cel care a încercat a mitui cu 1,5 milioane de dolari un procuror, care investiga afacerea CICO.
În anul 1999, Georgianei Hosu, procuror în cadrul Parchetului instanței supreme, i-a fost repartizat, pentru soluționare, dosarul Cico, afacere care era investigată de polițiști de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și de cei ai Inspectoratului General al Poliției. După două luni de la preluarea cazului, Hosu a emis mandate de arestare preventivă pe numele lui Sorin Beraru, Dumitru Dulămescu – tatăl concubinei lui Beraru (Ingrid Murano-aflată în Israel), Elena Vasiliu și a membrilor conducerii FPS. Beraru era singurul care nu se afla în țară.
Procurorii susțineau că Beraru s-a folosit, pentru mituirea anchetatorului, de Heny Steinberg, oferindu-i în schimb foloase materiale.
Ieri, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Sorin Shmuel Beraru – acționar al mai multor societăți comerciale – este acuzat de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, instigare la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și spălare de bani; Dumitru Dulămescu – vicepreședintele Consiliului de Administrație al SC CICO SA, pentru asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, spălare de bani și complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; Elena Vasiliu Bujor – director general al Cooperativei de Credit “Banca Populară Furnica”, pentru asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și spălare de bani; Emil Alin Giurgiu – director general executiv la Fondul Proprietății de Stat (FPS) la momentul săvârșirii faptelor, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; Corneliu Mândrescu – șef de departament și membru în Comitetul de Direcție al FPS, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
Totodată, au mai fost deferiți justiției, Octavian Bănică – director Direcția Gestiune Acționariat, Cesiuni în cadrul FPS, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; Nelu Rădulescu – șef Serviciu Gestiune Acționariat Cesiuni în cadrul FPS,pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; Cornel Nica – vicepreședinte al SAI Muntenia Invest SA și director al Departamentului de valori mobiliare din cadrul SIF Muntenia, pentru înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și Horia Teodor Mihăescu – director general al SAI Muntenia Invest SA, pentru înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
DNA arată, într-un comunicat remis, luni, agenției MEDIAFAX, că în intenția de a cumpăra pachetul de 70 la sută din acțiunile deținute de Fondul Proprietății de Stat (FPS) la SC CICO SA, inculpatul Beraru Sorin Shmuel a obținut sprijinul direct al unor funcționari din cadrul FPS, respectiv al inculpaților: Giurgiu Alin Emil, directorul general executiv, Mîndrescu Corneliu, director Departament Buget – Finanțe și Bănică Octavian, director Direcția Acționariat și Rădulescu Nelu, șef serviciu din cadrul FPS. În 30 martie 1999, aceștia au aprobat în mod nelegal cesionarea acțiunilor deținute de FPS la SC CICO SA către Societatea de Investiții Financiare (SIF) Muntenia SA.
Societatea CICO este o societate comercială la care FPS era acționar majoritar (cu 70 la sută din acțiuni) cu obiect de activitate, în principal, în domeniul producerii și comercializării băuturilor răcoritoare și care deține un patrimoniu imobiliar – terenuri și spații comerciale – într-o zonă comercială foarte bună (cum ar fi Halele Bucur Obor).
Potrivit DNA, actul de cesionare menționat este ilegal, deoarece societatea respectivă era propusă pentru privatizare atât pentru luna decembrie 1998, cât și pentru luna mai 1999, iar la momentul încheierii actului de cesionare au fost încălcate mai multe prevederi ale legislației în domeniul privatizărilor. La rândul său, inculpatul Nica Cornel, în calitate de vicepreședinte SAI Muntenia Invest SA (societatea care administra portofoliul SIF Muntenia), la data de 15 martie 1999, a informat Consiliul de Administrație al SIF Muntenia că aceasta din urmă poate achita doar jumătate din prețul real al acțiunilor, motivând în mod eronat că SIF nu dispune de toată suma necesară. De asemenea, în aceeași ședință, Nica a propus și revânzarea acțiunilor cu toate că acestea nu intraseră efectiv în portofoliul SIF.
"Pentru a eluda legile care guvernează piața de capital privind cumpărarea de acțiuni pe piața secundară de valori mobiliare Rasdaq (legi care interzic ca un singur cumpărător să achiziționeze mai mult de 33 la sută din acțiunile unui singur emitent), la data de 30 martie 1999, inculpatul Beraru Sorin Shmuel a cumpărat de la SIF Muntenia pachetul de 76,46 la sută de acțiuni la SC CICO SA, prin achiziționarea atât în nume propriu cât și pe numele a două societăți comerciale, controlate de fapt tot de inculpat. Acțiunile au fost cumpărate pe baza unor ordine telefonice, la un interval de timp foarte scurt față de momentul cesionării, astfel încât eventualii ofertanți să nu afle de cesiunea derulată cu o zi înainte, ceea ce ar fi determinat creșterea valorii acțiunilor în eventualitatea unei licitații", explică DNA.
După cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni la SC CICO SA, chiar dacă anterior se hotărâse împărțirea dividendelor în sumă de 44 miliarde lei către acționari, inculpatul Beraru Sorin Shmuel, în Adunarea Generală a Acționarilor din data de 8 aprilie 1999, a hotărât să nu mai repartizeze dividendele pentru anul 1998, sumele în cauză urmând să fie reinvestite în activități comerciale pentru care la acea dată CICO nu era autorizată.
Astfel, cu ajutorul inculpaților Dulămescu Dumitru, vicepreședintele Consiliului de Administrație al SC CICO SA și Vasiliu Bujor Elena, inculpatul Beraru Sorin Shmuel a reușit să transfere o parte din disponibilul în valută al CICO, respectiv suma de 3,65 milioane de dolari în conturile Cooperativei de Credit “Banca Populară Furnica”, unde Vasiliu Bujor Elena era director general deși, în conformitate cu legislația în vigoare, o cooperativa de credit–bancă populară putea să desfășoare activități numai în beneficiul membrilor cooperatori.
Transferul s-a realizat în baza unui contract de depozit încheiat la data de 13 mai 1999, urmând ca Vasiliu Bujor Elena, din acești bani, să acorde credite unor societăți comerciale controlate tot de inculpatul Beraru Sorin Shmuel.
A doua zi de la constituirea depozitului, Comisia Națională de Valori Mobiliare (CNVM) a anulat prin ordonanță actul prin care SIF Muntenia a vândut pachetul de 76,46 la sută de acțiuni, ordonanță care nu și-a produs efectele imediat pentru că a fost contestată. În aceste condiții, după ce au fost acordate credite către firmele controlate de Beraru, Dulămescu și Vasiliu au înlocuit contractul inițial de depozit cu unul falsificat în care era prevăzută o clauză penalizatoare cu 25% din valoarea depozitului în situația unei retrageri înainte de scadență.
În acest context, inculpatul Mihăescu Horia Teodor și-a depășit atribuțiile de director general al SAI Muntenia Invest SA (firmă ce administrează portofoliul SIF Muntenia) a dispus blocarea conturilor CICO și desființarea depozitului înainte de termen astfel că Banca Populară Furnica a încasat suma de aproximativ 900.000 de dolari reprezentând valoarea clauzei penalizatoare.
Reprezentanții CICO s-au constituit, în dosar, parte civilă cu suma de 3.650.000 de dolari, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-a constituit parte civilă cu suma de 31.124.542.000 ROL reprezentând contravaloarea dividendelor neachitate.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând tuturor inculpaților.
În 10 iulie 2002, inculpatul Beraru Sorin și ceilalți inculpați au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție iar la data de 28 noiembrie 2007, Tribunalul București a dispus restituirea cauzei la procuror pentru refacerea actului de sesizare. La data de 20 august 2008, cauza a fost declinată la Direcția Națională Anticorupție competentă să efectueze urmărirea penală.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul București.

Mihaela Dobrescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.