Compania GlobalWare AG ofera utilizatorilor de Linux, universitatilor sau institutiilor publice un sistem de traducere gratuit. Software-ul, denumit OpenLogos, poate fi descarcat de pe site-ul web al Centrului German de Cercetare pentru Inteligenta Artificiala – German Research Center for Artificial Intelligence (DFKI) de la adresa http://logos-os.dfki.de/release.
Programul este disponibil pentru traduceri din germana, franceza, spaniola, portugheza si italiana in limba engleza si viceversa. Daca limba germana este sursa sau tinta traducerii, utilizatorul poate opta pentru franceza sau spaniola in locul limbii engleze. Pentru a utiliza insa acest software este necesara folosirea unei baze de date PostgreSQL.
In prezent, specialistii lucreaza pentru ca viitoarele versiuni sa poata dispune de o interfata grafica si sa poata fi utilizate impreuna cu alte tipuri de baze de date. Pentru actuala versiune, comenzile pot fi introduse doar din linie comanda.
Componenta de traducere folosita de OpenLogos nu este noua: programul Logos a fost dezvoltat in Statele Unite inca din 1967 si este unul dintre cele mai vechi sisteme de traducere bazate pe reguli. Sistemele de acest gen, care, cu ajutorul regulilor lingvistice convertesc propozitiile din limbajul-sursa in limbajul-tinta, au intrat in competitie, in ultimii ani, cu programele care opereaza pe baze statistice. Multi cercetatori sunt de parere ca viitorul traducerilor computerizate il constituie asa-zisele sisteme hibrid, care combina tehnicile bazate pe reguli cu abordarile statistice.
Programul OpenLogos este menit sa contribuie la aceasta dezvoltare, sustine Michael Brandt, cercetator la compania germana GlobalWare. Acesta este de parere ca software-ul gratuit va fi folositor universitatilor si institutiilor de cercetare ca baza pentru dezvoltarea tehnologiei de traducere hibrid. Companiile care doresc sa integreze sistemul de traducere in cadrul unor programe destinate comercializarii au nevoie de o licenta din partea GlobalWare. Pentru programele gratuite dezvoltate pe baza OpenLogos se aplica licentele GNU (General Public).
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane