Home Actualitate DNA a solicitat CEDO ridicarea imunității judecătorului Corneliu Bîrsan

DNA a solicitat CEDO ridicarea imunității judecătorului Corneliu Bîrsan

DISTRIBUIŢI

Dosarul în care magistrata Gabriela Bîrsan, soția judecătorului care reprezintă România la CEDO, Corneliu Bârsan, este cercetată de DNA pentru fapte de corupție se îndreaptă se pare cu pași repezi spre trimitere în judecată.  Acesta este și motivul pentru care  anchetatorii anticorupție  au solicitat, în urma unei corespondențe între Daniel Morar  și președintele CEDO, ca instanța de la Strasbourg să precizeze clar dacă judecătorul Bîrsan și implicit soția acestuia beneficiază de imunitate în dosarul instrumentat de DNA și, în cazul în care beneficiază au solicitat ridicarea acestei imunități.  Astfel, ieri, într-un comunicat de presă DNA a precizat că ”a solicitat Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să precizeze dacă prevederile Protocolului adițional nr. 6 la Acordul General privind privilegiile și imunitățile Consiliului Europei pot reprezenta un obstacol în efectuarea actelor procedurale legate de ancheta privind suspiciunile de corupție care o vizează pe soția unui judecător CEDO, dar care nu vizează atribuțiile judecătorului instanței europene.?óÔé¼?¿De asemenea, în situația în care CEDO consideră că în acest caz sunt aplicabile prevederile privind imunitatea prevăzute în Protocolul mai sus menționat, Direcția Națională Anticorupție a solicitat Curții Europene a Drepturilor Omului ridicarea imunității de care beneficiază domnul Corneliu Bîrsan, în calitatea sa de judecător CEDO, precum și doamna Gabriela Victoria Bîrsan, ca soție a domnului Corneliu Bîrsan, în vederea efectuării de acte de urmărire penală față de aceasta din urmă”. Prin intermediul același scrisori, DNA ” a exprimat opinia procurorilor în sensul că această situație nu este acoperită de imunitatea invocată de doamna judecător Gabriela – Victoria Bîrsan și de soțul său”. Același  punct de vedere a fost formulat  și de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii care, prin hotărârea din data de 18 octombrie 2011, a respins contestația formulată de  Gabriela  Bârsan împotriva hotărârii Secției pentru judecători a CSM prin care a fost încuviințată percheziția domiciliară, pe motivul că judecătoarea nu beneficiază de imunitatea invocată.
Aceste demersuri au fost făcute de șeful DNA, Daniel Morar pentru a preveni posibilele acuzații privind  viciile  de procedură în această cauză, după cum ne-au precizat surse judiciare. De asemenea,  specialisti în drept penal ne-au explicat că în cazul în care CEDO spune că judecătorul Bîrsan ar avea imunitate și în România, rezultatele percheziției făcute la domiciliul acestuia din România nu vor mai putea fi folosite în instanță și ridicarea ulterioară a  imunității va permite doar punerea în mișcare a urmăririi penale și judecarea. Despre percheziția efectuată de DNA în pofida eventualei imunități a familiei Bîrsan, ni s-a explicat ca cei doi se pot adresa CEDO pentru încălcarea dreptului lor și pot primi eventuale despăgubiri. Estimarea despăgubirilor  s-ar situa undeva la 1000 Euro. Important este că procesul merge mai departe cu sau fără percheziție, cu sau fără despăgubiri la CEDO, în cazul existenței și a ridicării  imunității.
La rândul său, Ministerul Justiției a venit cu precizări  și a susținut că, în cursul zilei de 16 noiembrie, a trimis cererea de ridicare a imunității judecătorului Corneliu Bîrsan către Ministerul Afacerilor Externe, în vederea transmiterii acesteia noului președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului, Nicolas Bratza. "Ministerul Justiției confirmă primirea, la data de 16 noiembrie 2011, din partea Direcției Naționale Anticorupție, în vederea înaintării către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a unei cereri privind unele chestiuni procedurale în relație cu o investigație a Direcției Naționale Anticorupție", informează, Biroul de presă al MJ.

Judecătoarea Iuliana Pușoiu are liber la pensia nesimțită
Un proverb românesc spune: corb la corb nu-și scoate ochii. Același lucru s-a întâmplat și în cazul magistratei Iuliana Pușoiu, de la înalta curte de Justiție, colega de vacanțe plătite drept șpagă pentru sentințe dictate, Gabriela Bîrsan. Astfel, membrii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au admis, ieri, cererea de pensionare a judecătoarei Înaltei Curți de Casație și Justiție, Iuliana Pușoiu, cercetată de Direcția Națională Anticorupție (DNA). În urma deliberărilor, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au admis, cu majoritate de voturi, cererea de pensionare a judecătoarei Iuliana Pușoiu. În urma acestei decizii judecătoarea va putea să rămână cu pensia „nesimțită„ să-și trăiască liniștită bătrânețile, chiar dacă ar putea ajunge în spatele gratiilor, dacă va fi găsită vinovată de corupție. Curat murdar, domnilor magistrați. (R.F.)

 
Mihaela Dobrescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.