Consultările de la Cotroceni privind raportul Comisiei Europene pe Justiție au scos la iveală aceleași atitudini duplicitare ale partidelor pe marginea acestui subiect. Deși sunt "de acord" că România trebuie să lupte împotriva corupției, formațiunile parlamentare nu oferă niciun proiect concret pentru combaterea fenomenului, ajungând în final să își apere propriii parlamentari de brațul legii.
Pus la punct
Președintele Traian Băsescu le-a spus ieri reprezentanților partidelor parlamentare, la consultările inițiate pe tema raportului CE pe Justiție, că își propune ca România să iasă de sub monitorizarea Comisiei în iulie 2009.
Șeful statului a apreciat drept "relativ umilitor" faptul că CE încă monitorizează România la capitolul Justiție. Consultările inițiate de președinte au debutat pe un ton tensionat, după ce Mircea Geoană i-a reproșat acestuia că Parlamentul nu a adoptat legea prin care procurorii urmau să fie numiți la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, și nu a ministrului justiției. "Domnule președinte Geoană, am văzut în ultima vreme replici frecvente la adresa mea, și agresive, și necinstite. Nu îmi spuneți mie că legea nu a fost adoptată, nu îmi reproșați mie acest lucru. Aveți cel mai mare grup parlamentar", i-a răspuns Traian Băsescu.
Hop
Președintele PD-L, Emil Boc, a făcut ieri un apel către Parlament, cerând ca acesta să "nu mai îngreuneze" mersul justiției și să fie "extrem de vigilent". Liderul PD-L a afirmat că Parlamentul ar trebui să nu mai facă "scut" în jurul unor demnitari anchetați, iar CSM trebuie să vegheze ca magistrații să fie independenți față de presiunile politice, dar să nu fie independenți față de lege. Boc a susținut că votul ce va fi dat mâine de deputați în privința începerii urmăririi penale împotriva foștilor miniștri Adrian Năstase și Miron Mitrea este un prim hop în ridicarea monitorizării de către Comisia Europeană.
Vadim îl regretă pe Morar
Imediat după finalul consultărilor, președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat că îl regretă pe fostul procuror-șef al DNA, Daniel Morar, susținând că propunerea ministrului Predoiu, Monica Șerbănescu, nu are calificarea să conducă instituția, pe motiv că este nemăritată și pentru că și-ar fi "săpat" fosta șefă de la Curtea de Apel. Liderul PRM a mai spus că ar fi fost bine dacă Daniel Morar ar fi dat drumul la "cele aproape 2.000 de dosare de mare corupție pe care le mușamalizează" și în care s-ar ancheta fraude în care statul român a fost păgubit cu 70 de miliarde de euro.
Eschivă
În timp ce PD-L, PNL, UDMR și PRM au declarat că vor vota pentru începerea urmăririi penale în cazul foștilor miniștri Adrian Năstase și Miron Mitrea, PSD s-a eschivat, spunând că decizia va fi luată mâine dimineață, în ședința grupului parlamentar al partidului, înainte de sesiunea extraordinară a Camerei. Totodată, președintele PC, Daniela Popa, a declarat că deputații PC vor aștepta să vadă raportul subcomisiei parlamentare, înainte să se pronunțe pentru sau împotriva urmăririi.