Andrei Iucinu Tinu, fiul ziaristului Dumitru Tinu, a ajuns, sâmbătă, la Spitalul de Urgență Floreasca, după ce a fost mușcat de o viperă din propria crescătorie. El a fost atacat de reptilă chiar în momentul în care încerca să le arate, personal, unor jurnaliști, cum se extrage veninul fără nici cea mai mică protecție.
Andrei Tinu, în vârstă de 26 de ani, a fost operat la mână pentru degajarea veninului, iar în zilele următoare, în funcție de starea sa, ar putea suferi o nouă intervenție chirurgicală.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Floreasca, Bogdan Oprița, a declarat pentru Mediafax că hematomul suferit de Andrei Tinu la mână s-a extins spre umăr astfel încât a fost nevoie de o operație de decompresie pentru degajarea veninului.
Andrei Tinu a fost internat la Terapie Intensivă. El a fost adus de către jurnaliști de la crescătoria sa de vipere din apropiere de Giurgiu până la intrarea în București, de unde a fost preluat de o mașină a Salvării. Starea lui s-a agravat în câteva ore. El a declarat că nu și-a putut administra imediat serul antiviperin pentru că dozele pe care le avea la fermă nu au fost ținute în condiții speciale, la frigider.
Veninul viperei poate fi letal pentru oameni. În caz de mușcătură, persoana respectivă trebuie transportată imediat la spital unde i se administrează ser antiviperin în maximum 72 de ore de la producerea atacului reptilei. Veninul este foarte toxic, provocând probleme cu coagularea sângelui și atacând organe vitale.
Veninul antiviperin este însă folosit cu succes în industria farmaceutică. Un gram de venin poate fi utilizat la producerea a aproximativ de 200.000 de tuburi de unguente antireumatice. Substanța ajută la fabricarea de medicamente pentru tratarea unor boli de sânge, a epilepsiei, ulcerului, dar și a unor forme de cancer.
Afacerile cu vipere sunt foarte profitabile pentru cei cu sânge rece deoarece veninul acestei reptile se poate vinde cu mii de euro.
Andrei Tinu, fiul ziaristului Dumitru Tinu care a murit în 2003 într-un accident rutier, a aflat pontul și a înființat, în 2010, împreună cu niște prieteni, o fermă de specialitate în incinta unui institut de cercetări. Aici crește în terrarii vipere ammodytes – vipere cu corn. O singură viperă poate produce anual aproximativ 1,5 grame de venin cristalizat, care costă între 500 și 2.000 de euro, ajungându-se uneori și la 3.500 de euro. Proprietarii de astfel de ferme pot obține anual un profit de sute de mii de euro din comercializarea veninului viperei cu corn.
{flv}2011-11-28_iucinu{/flv}
Mihaela Iamandei