Home Life Robotul Curiosity, lansat cu succes de NASA într-o misiune de explorare ...

Robotul Curiosity, lansat cu succes de NASA într-o misiune de explorare a planetei Marte

DISTRIBUIŢI

NASA a lansat cu succes spre Marte roverul Curiosity, cel mai sofisticat robot creat de Agenția spațială americană pentru a explora o altă planetă, care va avea misiunea de a afla dacă planeta roșie a oferit în trecutul ei condiții propice pentru a întreține viața.
Roverul Curiosity a fost lansat, sâmbătă, cu ajutorul unei rachete Atlas V, de la baza spațială Cape Canaveral din statul american Florida, la ora locală 10.02 (17.02 ora României, n.r.).
După ce a ajuns pe orbita terestră, Curiosity s-a separat de ultimul modul detașabil al rachetei purtătoare, la 45 de minute de la lansare. Roverul Curiosity se află de acum în drum spre Marte și a transmis deja primele informații către un centru spațial din Canberra (Australia), care face parte din programul Deep Space Network inițiat de NASA.
Potrivit site-ului oficial al Agenției spațiale americane, Curiosity va ajunge pe planeta roșie pe 6 august 2012, după o călătorie în spațiu de 570 de milioane de kilometri.
Curiosity, care cântărește 900 de kilograme, este de două ori mai lung și de cinci ori mai greu decât precedenții roboți trimiși pe Marte, Spirit și Opportunity, și este echipat cu 10 instrumente științifice. Roverul este echipat cu un catarg pe care sunt instalate camere de înaltă definiție și un dispozitiv cu laser care îi permite să analizeze țintele aflate la o distanță de până la șapte metri.
Robotul Curiosity, montat pe șase roți, posedă și un braț articulat lung de 2,1 metri, capabil să foreze până la șase centimetri în interiorul rocilor – o premieră pentru misiunile de pe Marte. Eșantioanele recoltate vor fi înmagazinate într-unul dintre cele două laboratoare din interiorul robotului, unde vor fi analizate.
Alte instrumente vor monitoriza mediul înconjurător, pentru a detecta în special metanul, adeseori asociat cu prezența vieții pe Terra, dar care a fost deja găsit și pe Marte în anumite anotimpuri, de o sondă americană ce a fost plasată pe orbita marțiană. Curiosity va măsura și radiațiile care pot să afecteze viitoarele misiuni spre Marte, ce vor avea echipaj uman la bord. Robotul dispune și de o stație meteo.
Plasarea roverului Curiosity pe Marte „echivalează cu prezența virtuală a 200 de cercetători care au misiunea de a explora Marte. Este o mașinărie de vis“, a declarat Ashwin Vasavad, adjunctul coordonatorul științific al acestei misiuni.
Curiosity, o misiune spațială care a costat 2,5 miliarde de dolari, din care 1,8 miliarde de dolari au fost alocați exclusiv etapei de concepție și dezvoltare, a fost lansat cu o întârziere de doi ani și va ajunge la baza unui munte înalt de 5.000 de metri, în interiorul craterului Gale.
În timpul misiunii sale de explorare, care va avea o durată de doi ani tereștri – un an marțian -, robotul Curiosity, alimentat cu un generator nuclear, va încerca să afle dacă planeta Marte oferă sau a oferit în trecut condiții propice pentru dezvoltarea vieții microbiene.
Pentru aceasta, „craterul Gale oferă o ocazie splendidă pentru a monitoriza tipuri diverse de mediu, potențial favorabile vieții“, a declarat John Grotzinger, responsabil științific al MSL de la Institutul de tehnologie din orașul californian Pasadena.
„În regiunea craterului în care va coborî Curiosity – unde temperaturile variază între -90 grade Celsius și zero grade Celsius – se află un con de acumulări aluvionare, probabil format de sedimentele transportate de apă“, a precizat John Grotzinger.
În plus, „straturile de teren de la baza muntelui conțin argilă și sulfați, despre care se știe că se formează în apă“, a adăugat același savant.
Pentru ca roverul Curiosity să coboare în condiții de siguranță pe Marte, NASA a inventat o nouă tehnologie, întrucât robotul este prea greu pentru a fi echipat cu saci cu aer care să amortizeze șocul.
După deschiderea unei parașute care va frâna coborârea inițială, un fel de macara, echipată cu rachete cu propulsie inversată, va depune uriașul rover, cu delicatețe, pe suprafața planetei Marte.
Însă plasarea pe orbită și intrarea în atmosfera marțiană reprezintă etape extrem de dificile. Dintre cele 43 de misiuni efectuate până în zilele noastre, aproape 70% au eșuat, americanii obținând cele mai mari succese cu ocazia ultimelor lor șase misiuni marțiene. Ei sunt singurii până în prezent care au reușit să exploreze suprafața planetei Marte.
Fosta URSS a fost prima țară care a reușit să plaseze o sondă, în 1971, pe suprafața planetei roșii, dar ea a funcționat doar 15 secunde.

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.