Președintele Venezuelei Nicolas Maduro a acuzat posturile de televiziune, care transmit telenovele, pentru creșterea ratei criminalității din această țară, în timpul unei întâlniri cu reprezentanții televiziunilor terestre și prin cablu, care a avut loc luni, la palatul Miraflores.
Nicolas Maduro, care a câștigat alegerile prezidențiale în aprilie 2013, succedându-i mentorului său, Hugo Chavez, a declarat că este decis să schimbe ceea ce numește o cultură a violenței, promovată în presă, acuzând posturile de televiziune, în special cele care transmit telenovele, de prezentarea într-o lumină fascinantă a armelor, drogurilor și gangsterilor.
"Acestea transmit valori negative ale morții, drogurilor, armelor, violenței și trădării, precum și toate defectele pe care le poate avea o ființă umană", a precizat Maduro.
În ultimii ani, Guvernul a lansat aproximativ 20 de campanii pentru sporirea măsurilor de securitate, însă rata criminalității a continuat să crească. Potrivit statisticilor oficiale, criminalitatea a crescut cu 105% de când Hugo Chavez, decedat în martie 2013, a ajuns la putere cu 15 ani în urmă.
Astfel, a fost creată o nouă forță a poliției naționale, iar Guvernul, de orientare socialistă, a luat în vizor produsele care promovează această cultură a violenței. Cu cinci ani în urmă, Hugo Chavez a interzis fabricarea, importarea și distribuirea jocurilor video și a jucăriilor violente.
Rata oficială a criminalității din Venezuela, în 2013, a fost de 39 de omoruri la 100.000 de locuitori. Cu toate acestea, organizațiile non-guvernamentale locale estimează că este vorba despre o cifră de două ori mai mare.
Pe 6 ianuarie, Monica Spear, deținătoarea titlului de Miss Venezuela 2004, și soțul ei, Thomas Henry Berry, au fost împușcați mortal, în mașina lor, de o bandă de hoți înarmați, care au rănit-o și pe fiica acestora în vârstă de cinci ani – fapt ce a determinat o ședință de urgență a politicienilor, în timpul căreia Nicolas Maduro s-a întâlnit cu fostul său rival în alegeri, membrul opoziției Henrique Capriles, pentru prima oară de la confruntarea lor electorală din aprilie.
Criticii au afirmat, însă, că planurile Guvernului de a stopa criminalitatea prin acest gen de măsuri nu afectează cauzele fenomenului – din care fac parte legile prea blânde, sistemul judiciar corupt și complicitatea poliției.
Mediafax