Home Economic-Financiar -Nici un guvern din ultimii 15 ani nu a inteles nimic din...

-Nici un guvern din ultimii 15 ani nu a inteles nimic din democratie-

DISTRIBUIŢI

Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor publici, condusa de Vasile Marica, a declansat, saptamana trecuta, primele proteste de strada, ca raspuns fata de nepasarea si ignoranta guvernantilor. Actiunea a fost una de amploare, peste 2.500 de functionari din toate colturile tarii marasaluind pe strazile Capitalei pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta corpul functionaresc. -Jos Guvernul!-, -V-am votat, ne-ati uitat!-, -Am votat schimbarea, ei ne dau restructurarea!-, aluzie la recenta masura de a reduce cu 10% personalul bugetar, -Vrem si drepturi, nu doar obligatii!-, acestea sunt o parte dintre lozincile pe care le-au scandat membrii Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici SED LEX, care au protestat saptamana trecuta in Piata Revolutiei si care au pornit apoi in mars spre Palatul Victoria. Sindicalistii prezenti la Bucuresti au protestat in numele a 51.628 de membri de sindicat din toate domeniile de activitate ale administratiei publice: munca, finante, statistica, administratia publica locala, vama, mediu.

– Ce a insemnat pentru organizatia pe care o conduceti mitingul din data de 3 noiembrie?

– A fost prima actiune de amploare pe care am organizat-o. Am dat dovada de unitate, lucru foarte important daca vrem ca cei indreptatiti sa ne asculte problemele si sa le rezolve. Practic, a fost mult de munca, insa am reusit sa-i aducem la Bucuresti pe membri nostri de sindicat din Caras Severin, Iasi, Prahova, Botosani, Giurgiu, Constanta, Hunedoara, Bacau, Harghita, Buzau, Brasov, Alba, Calarasi, Arges, Salaj, Vaslui, Dolj, Valcea, Arad, Ilfov, Olt Galati, Braila etc. Cei care nu venit aici au purtat la locul de munca o banderola alba pe brat in semn de solidaritate cu participantii la miting. Acest lucru nu se putea face insa fara o munca de echipa sustinuta. Si tin sa amintesc aici cateva persoane care au muncit cot la cot cu mine: vicepresedintele pe probleme juridice Ionela Jianu, vicepresedintele pe probleme economice Anca Iancu, vicepresedintele SED LEX, Dan Paraschiv etc.

-Este ascultat cel care are mesaje demagogice-

– In ce a constat petitia pe care ati depus-o la sediul guvernului?

– Am adus la cunostinta primului-ministru, prin adresele nr. 184/4.10/ 2005 si 199/24.10.2005, inregistrate sub nr. 16/14790/2005 si 17/14854/ 24.10.2005, nemultumirile functionarilor pe care ii reprezinta. Suntem profund dezamagiti de faptul ca nici un guvern nu a inteles nimic din cei 15 ani de democratie. Pentru ca nu stim sa construim un dialog serios, construim o societate in care atat in politica, cat si in structurile sindicale este ascultat cel care tipa mai tare, care are mesaje demagogice sau se lauda mai mult.

Este inacceptabil ca in incercarea de a intra in dialog cu institutiile statului sa ne adresam Guvernului Romaniei si ministerelor abilitate, iar nimeni sa nu dea nici un raspuns, singura forma de a atrage atentia asupra noastra fiind aceea de a iesi in strada sau de a ne radicaliza protestele, ceea ce noi am facut pe 3 noiembrie a.c. Consideram ca este incorect sa nu se raspunda la petitii in termenele prevazute de lege, tocmai de institutiile chemate sa respecte legea. Am cerut primului-ministru sanctionarea celor care au ignorat dispozitiile legii si nu au raspuns la solicitarile noastre in termenul de 48 de ore prevazut de Legea 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, iar daca domnia-sa se dovedeste a fi vinovat de blocarea dialogului social, consideram ca ar trebui sa-si prezinte demisia din functie pentru incapacitate manageriala.

-Dialogul social a fost uitat cu desavarsire-

Este un lucru grav. In acest sens, am solicitat primului-ministru sa schimbe regulile acestei democratii originale si sa-i sanctioneze aspru pe cei care il pun in situatia de a raspunde in mod public, pentru simplul fapt ca subordonatii sai nu isi fac datoria si nu respecta legile.

Intelegem cum functioneaza o coalitie din punct de vedere politic, problemele care apar in guvernare, dar dezinteresul pentru dezamorsarea tuturor crizelor care apar trebuie sanctionat, deoarece a devenit o regula nefireasca. Administratia publica si reforma acesteia are nevoie de sustinere, de specialisti care sa o faca si, nu in ultimul rand, de foarte mult dialog. Din aceste considerente, sustinem ca este necesar sa avem o intalnire cu primul-ministru pentru a discuta aspecte care privesc modificarea Legii privind statutul functionarilor publici, programul de munca in cadrul administratiei publice, salarizarea si nu in ultimul rand reforma administratiei publice si institutia prefectului.

– Mediul sindical trebuie reformat-

– In fata celor 2.500 de sindicalisti vorbeati de necesitatea unei reforme in mediul sindical. La ce va refereati?

– Este adevarat ca structurile sindicale din Romania ar trebui sa treaca si ele printr-o reforma profunda din punct de vedere structural si de reprezentare, pentru a sti daca vorbesc in numele celor pe care pretind ca ii reprezinta. Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici SED LEX s-a constituit ca organizatie sindicala independenta si consecventa principiului depolitizarii functiei publice, nu a fost si nu este, si nu intentioneaza sa se afilieze la nici o structura sindicala de tip confederativ, intrucat nu doreste sa fie in nici un fel implicata politic.

Mitingul din Capitala nu este ultima forma de protest cu care Guvernul Tariceanu va avea de-a face, functionarii publici fiind hotarati sa mearga pe urmele profesorilor aflati in greava generala inca de la inceputul acestei saptamani.

-Maine este greva de avertisment-

– Care este urmatorul pas?

– Urmatorul pas este greva de avertisment de maine. Toti functionarii publici care fac parte din SED LEX vor intrerupe lucrul pentru doua ore. Reprezentantii nostri din teritoriu au avut obligatia sa aduca la cunostinta contribuabililor acest lucru, prin postarea de afise la sediile ghiseelor, tocmai pentru a veni in intampinarea contribuabilului.

– Care vor fi efectele?

– Bineinteles ca efectele vor fi unele negative. Vor aparea intarzieri in trezorerii, case de pensii, in activitatile de relatii cu publicul, insa contribuabilul trebuie sa inteleaga ca suntem fortati sa recurgem la aceste forme de protest, atata vreme cat revendicarile noastre sunt complet ignorate.

– Ne asteapta si o greva generala?

– Greva generala este programata la 17 noiembrie. Daca nu se va intampla nimic, iar actuala stare de fapt va persista, suntem hotarati sa intram in greva generala, ceea ce va duce la blocarea activitatii din administratia publica centrala si locala. Am fi putut sa ne aflam la masa dialogului daca cabinetul de la Palatul Victoria ar fi dat dovada de deschidere. Nu s-a intamplat, ceea ce ne face sa credem ca guvernantii ne vor in strada.

-Sunt primul lider de sindicat amendat-

– De cate ori ati incercat sa vorbiti cu guvernantii?

– Inca de la inceputul anului, am tot solicitat primului-ministru intrevederi pentru a putea discuta problemele cu care ne confruntam, insa la nici una din petitii nu ni s-a raspuns. Am depus adrese atat la cancelaria primului-ministru, cat si la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si Ministerul Finantelor Publice. Recent am depus una similara si la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Nici MAI si nici celelelalte institutii nu au considerat necesar sa raspunda la adresele cuprinzand revendicarile functionarilor publici.

– Mitingul spontan pe care l-ati organizat in fata sediului MAI a avut repercusiuni?

– Ce pot sa spun?! Sunt primul lider sindical de dupa 1991 amendat pentru o activitate sindicala. In numai doua zile de la depunerea petitiei, am fost amendat cu 15 milioane de lei vechi. Guvernul s-a mobilizat in incompententa lui sa ma amendeze in numai doua zile, in schimb, timp de sase luni, nu a avut nici un ragaz sa ne cheme la discutii. Tin sa precizez ca mitingul a avut loc la sfarsitul Consiliului Unional, cei peste 100 de membri hotarand sa ma insoteasca la sediul MAI pentru a depune adresa. Deplasarea s-a facut insa in mod pasnic, pe trotuar, fara tulburarea linistii publice.

Cauza actiunilor de protest declansate de Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici reprezinta nesolutionarea revendicarilor celor peste 50.000 de membri de sindicat, printre care se numara: acordarea unei cresteri salariale de 50% pentru 2006, atat pentru functionarii publici, cat si pentru personalul contractual, trecerea la un sistem de avansare tip cariera, prin modificarea Legii nr 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, eliminand astfel sistemul de avansare pe post vacant, negocierea programului de lucru pentru administratia publica.

– Dati-ne mai multe detalii cu privire la lista de revendicari.

– In primul rand, este vorba de elaborarea legii privind sistemul unitar de salarizare si acordarea unei cresteri salariale de 50% pentru 2006, atat pentru functionarii publici, cat si pentru personalul contractual, in conditiile in care salariul mediu net in sector este de 4.800.000 de lei. Majorarea permanenta a preturilor la utilitatile publice genereaza cresterea in lant a preturilor la produsele de baza, ceea ce va duce la o scadere a puterii de cumparare si implicit a nivelului de trai. Veniturile lunare deosebit de mici ale functionarilor publici coroborate cu interdictia de a desfasura o alta activitate remunerata ne determina sa recurgem la aceste forme extreme de protest. Indexarile salariale acordate in fiecare an functionarilor publici surclaseaza doar matematic indicele de inflatie, realitatea fiind departe de semnificatia cifrelor. De asemenea, este imperios necesara elaborarea legii privind sistemul unitar de salarizare, lege amanata an de an in ultimii 6 ani.

– Recent, ati avut o intalnire la sediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici pe tema statutului functionarului public.

– Da. Insa modificarile propuse nu raspund si nu rezolva sub nici un aspect problemele acute ale acestora. Noi am solicitat punctual descentralizarea managementului functiei publice la nivelul institutiilor si autoritatilor din administratia publica centrala si locala, reglementarea clara a modului in care functionarii au acces la programele de formare si perfectionare profesionala, precum si a modului de alocare a fondurilor bugetare in acest scop, eliminarea a doua dintre elementele care compun salariul, respectiv suplimentul postului si suplimentul gradului si instituirea unui sistem de salarizare pe o grila fixa. Pe de alta parte, pe lista noastra de revendicari se numara si sporul de confidentialitate, avand in vedere ca una dintre indatoririle corpului functionaresc este pastrarea confidentialitatii si a secretului de stat si de serviciu.

– O alta problema cu care se confrunta acest segment de activitate este promovarea. Ne puteti da mai multe detalii?

– In prezent, in sistem nu se poate avansa decat pe un post vacant, functionarul public fiind nevoit sa astepte sa se elibereze o functie publica de nivel superior pentru a putea participa la concursul de ocupare a acestei functii, alaturi de alti candidati din afara sistemului. Noi am cerut in repetate randuri instituirea sistemului de avansare tip cariera, cu atat mai mult cu cat acest tip de avansare functioneaza si in tarile europene, precum Franta, Suedia. Totodata, avem nevoie de elaborare de criterii clare si obiective pentru evaluarea performantelor profesionale ale functionarilor publici, dar si de reglementarea avansarii automate in clasa la absolvirea studiilor superioare. In plus, este nevoie sa se simplifice procedurile de organizare si desfasurare a concursurilor de recrutare si implicit reducerea termenelor.

– Ce se intampla cu programul de lucru?

– Prin hotararea nr. 1723/2004, adoptata fara nici o consultare cu partenerii sociali de catre fostul guvern in plina campanie electorala, s-a stabilit programul de lucru al functionarilor publici, obligand la prestarea de ore suplimentare patru zile pe saptamana, inclusiv sambata, ore suplimentare care nu sunt platite sau compensate cu timp liber corespunzator conform prevederilor legale, ceea ce contravine flagrant Codului muncii. Numarul functionarilor publici, respectiv al functiilor publice, este deosebit de redus, in consecinta, acordarea de timp liber corespunzator ar perturba si mai mult activitatea, intrucat ar genera intarzieri in rezolvarea lucrarilor si activitatilor curente. In plus, s-a dovedit in tot acest interval de timp ca aceasta masura nu a imbunatatit cu nimic organizarea activitatilor de relatii cu publicul, nu a determinat reducerea timpului de solutionare a lucrarilor si nici cresterea increderii si gradului de satisfactie al beneficiarilor. In aceste conditii, propunem ca programul prelungit sa fie stabilit intr-o singura zi pe saptamana si sa fie anuntat publicului prin toate mijloacele de comunicare.

-Nu vom accepta restructurari-

– Prin proiectul de buget pentru 2006 se prevad retructurari in sectorul bugetar.

– Elaborarea proiectului de buget pentru anul viitor a trezit inca de la inceput numeroase nemultumiri care au venit din toate mediile, pentru ca forma lui nu a fost discutata cu partenerii de dialog social. Masura restructurarii cu 10% a fost introdusa prin amendament, insa nu vom fi de acord cu aceasta prevedere.

– Pentru ca de la 1 ianuarie 2006 sa nu fie marita cota de TVA, ministrul finantelor a cerut o mai buna colectare la bugetul statului. Au crescut colectarile la buget?

– Bineinteles ca au crescut. Colectarile din acest an sunt mai mari cu 7.000 miliarde de lei decat in 2004, fapt ce le-a permis realizarea unei noi rectificari. Ce a insemnat noua rectificare? Mai multi bani pentru diferite ministere. In schimb, noi suntem tratati cu indiferenta, guvernul neavand nici un fel de reactie la solicitarile noastre.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.