Home Politic Prima „victorie” a cuplului Ponta-Crin: Vasile Blaga, noul șef al Senatului

Prima „victorie” a cuplului Ponta-Crin: Vasile Blaga, noul șef al Senatului

DISTRIBUIŢI

USL poate trece pe răboj prima mare ”victorie” politică majoră de la constituirea alianței:alegerea democrat-liberalului Vasile Blaga în funcția de președinte al Senatului în locul lui Mircea Geoană, pesedist de frunte până acum o săptămână. Artizanii acestei ”victorii” sunt bineînțeles celebrii comici ai ecranului politic românesc, Victor Ponta și Crin Antonescu. Fără strategie, fără minima cunoaștere a legilor și procedurilor, cei doi au aruncat USL într-o aventură care s-a sfârșit prin pierderea singurei funcții importante a Opoziției, președinția Senatului. Iar cei care aruncă frecvent pe piață informația că Geoană nu  mai reprezenta interesele USL , le reamintim doar blocajele frecvente ale procesului legislativ regizate de Opoziție cu sprijinul necondiționat al președintelui Senatului. Grație inteligenței și clarviziunii politice de care au dat dovadă Ponta și Antonescu, Opoziția a mai pierdut un vot în Biroul Permanent al Senatului și aproape orice speranță de a mai influența procesul legislativ la acest nivel. Pe scenariul pus la cale de Ponta și Antonescu, senatorul PDL Vasile Blaga a fost ales, ieri, în funcția de președinte al Senatului, obținând 69 de voturi „pentru”. Titus Corlățean, candidatul susținut de opoziție, a fost votat de 63 de senatori. Alte două voturi au fost anulate. Blaga a afirmat, imediat după anunțarea rezultatului votului, că va depune eforturi pentru normalizarea relațiilor dintre grupurile parlamentare și că va debloca procesul legislativ. Imediat după acest moment, Titus Corlățean, dark-horse-ul lui Hrebenciuc, cel alintat duios de colegi ”Javra”,  a declarat că USL va depune o contestație la Curtea Constituțională, menținând poziția PSD potrivit căreia  această funcție aparține social-democraților.Aparținea, ce-i drept, dar a fost pierdută pe mâna lor.
Este cel puțin bizar cum astfel de lupte se dau în avantajul adversarului, fapt ce denotă imaturitatea politică a celor doi aventurieri de stânga, cu aere de revoluționari de alcov. În acest context, ne întrebăm retoric dacă nu cumva fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu vorbea serios atunci când afirma, în urmă cu câteva luni, că Ponta este omul PDL și că înscăunarea sa la PSD s-a făcut și cu sprijinul unor apropiați ai PDL. Cam în aceleași condiții se va desfășura și scenariul suspendării lui Băsescu care are aproape zero la sută șanse de reușită, inițiativă fiind la fel de puerilă și plină de amatorism politic. Ponta a fost concurat la capitolul patetism doar de Mircea Geoană care a ținut neapărat să aibă un ultim speech în fața colegilor senatorilor în care a avut un mesaj pacific, mulțumind în stânga și în dreapta pentru marea experiență avută în fruntea Senatului. „Au fost perioade agitate în viața ultimilor trei ani în Senat, au fost majorități care s-au schimbat. Probabil că lucrurile nu se termină aici. Au fost situații de multe ori conflictuale, interese divergente între partide, între putere și opoziție, dar cred că am reușit împreună și vreau să vă mulțumesc pentru că, chiar și atunci când au fost momente mai intense, mai incandescente, tonul conversației a rămas civilizat, respectul față de instituție și față de colegi a rămas intact“, a spus Mircea Geoană. După aflarea rezultatului votului, Geoană nu s-a putut abține să nu puncteze în favoarea sa , precizând că „e o înfrângere rușinoasă. Ultima redută a fost azi cedată practic fără luptă și cu un rezultat anunțat“. Potrivit acestuia, prin alegerea lui Blaga la șefia Senatului, puterea și PDL ies întărite, iar acest rezultat   reprezintă „începutul sfârșitului“ pentru Victor Ponta și Crin Antonescu.

Cum s-a băgat și Ghișe în seamă

Senatorul PNL Ioan Ghișe a încercat ieri , fără succes, să blocheze procesul de vot, declarând că  Senatul ar trebui să aștepte răspunsul Curții Constituționale la sesizarea făcută de Mircea Geoană la Hotărârea prin care se constata încetarea mandatului acestuia în fruntea Senatului.
Ghișe a afirmat că lui Mircea Geoană i s-au încălcat atât dreptul la apărare, cât și prezumția de nevinovăție. Liberalul a spus că, potrivit Deciziei 601 din 2005 a Curții Constituționale, președintele unei Camere poate fi înlcuit ca urmare a încălcării Constituției sau legilor și numai în condițiile în care i s-a oferit dreptul de a se apăra. Ghișe a afirmat că, în condițiile în care la Comisia juridică nu a ajuns vreun document care să sesizare încălcarea, de către Geoană a unor legi sau a Constituției, s-a încălcat nu doar principiul dreptului la apărare, ci și prezumția de nevinovăției. Trebuia să-i  întrebe de aceste lucruri pe Ponta și Antonescu, dar probabil n-a avut curajul să le ceară socoteală șefilor.  Potrivit senatorului PNL, există posibilitatea ca, în decembrie, Curtea Constituțională să îi dea dreptate lui Geoană, ceea ce ar duce la o nouă alegere a unui nou Birou Permanent al Senatului, dacă plenul va alege, astăzi, un nou președinte.

Schimb cu șefia SGG

Cum poziția  de la Senat a fost negociată intens  în coaliție, UDMR-ul lui Kelemen Hunor a obținut în schimb o funcție poate la fel de importantă. Este vorba despre șefia Secretariatului General al Guvernului (SGG), a cărui conducere a rămas vacantă după demiterea Danielei Andreescu în urma unui scandal de  ce viza imobile aparținând RAAPPS acordate preferențial membrilor familiei acesteeia. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, ieri, la finalul ședinței liderilor și parlamentarilor Uniunii, că UDMR va prelua șefia SGG și îl va susține pe Vasile Blaga la președinția Senatului. El a precizat că reprezentanții Uniunii au fost deranjați de declarațiile unor colegi din PDL care au susținut că un senator maghiar nu poate fi susținut pentru președinția Senatului, afirmații care denotă „un naționalism destul de puternic și visceral“. „Dorința noastră de a avea un candidat a fost foarte puternică și ne-a deranjat foarte mult, inclusiv ne-au deranjat declarațiile colegilor din PDL care au considerat că un senator maghiar nu poate fi votat, nu poate fi susținut pentru o astfel de funcție“, a declarat liderul UDMR. Liderii Uniunii au primit în schimbul susținerii lui Blaga șefia SGG, poziție importantă în cadrul Executivului în special în procesul de bucătărie internă a guvernului.
 
Mihaela Dobrescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.