Home Țara lui Mihuleac Două dezinformări istorice semnate de „Adevărul”

Două dezinformări istorice semnate de „Adevărul”

DISTRIBUIŢI

Cea mai spectaculoasă mistificare a istoriei, la care gazetele au contribuit din plin, e legată de răscoala din 1907, când "Adevărul", îndeosebi prin socialistul Constantin Mille, proprietarul și directorul de atunci, a acreditat numărul de 11.000 țărani morți, față de 419, câți certifica ministrul de interne, I.I.C. Brătianu.
Marii pamfletari ai țării au preluat informația și, seduși de ea, au difuzat-o fără s-o verifice, N.D. Cocea plusând chiar totalul victimelor, la 12.000. Și presa străină a căzut în capcană, "Le Temps", "The Times" ori "L'Humanit?à?¢" luând de bune cele scrise în ziarele românești.
Interesant este că nicăieri, pe timpul răscoalei și după ea, n-a fost pomenit Moki Fișer, șeful trustului ce impusese arendașilor tarife unice în agricultura Moldovei, la începutul secolului; tarife ce făceau, prin nivelul lor ridicat, insuportabilă viața țăranilor. Nicăieri n-a mai apărut numele Moki Fișer, deși pamflete despre el existaseră, înainte de răscoală, precum cel publicat de Constantin Stere, în 1906, intitulat Fișerland. Ulterior, documentele din timpul răscoalei au fost distruse, urmele care puteau conduce la adevăr fiind șterse pentru totdeauna.
Manipularea de la 1907 seamănă cu cea de la revoluția din decembrie 1989. La ambele, presa a avut un rol esențial în lansarea unor zvonuri care au exagerat cu bună știință numărul de victime. Față de cei 11.000-12.000 de morți ai Răscoalei de la 1907, Revoluția venea cu incredibilul bilanț de 60.000 de victime, urmare în principal a acțiunii "teroriștilor". Și în acest caz, tonul dezinformării l-a dat "Adevărul", îndeosebi prin aportul primului director de după 1990, Darie Novăceanu ("pedepsit", la puțină vreme, cu un post de ambasador la  Madrid!).
De data asta însă, presa internațională n-a mai mușcat din momeală, ziare precum "Le Monde" și "Lib?à?¢ration" demarând propriile investigații, care au dus la subțierea numărului de victime, de la 60.000 la … 1.033. Lucru admis și de presa românească, dar abia peste șapte luni, în august 1990, când, la fel ca acum, lumea stătea cu burta la soare și era prea puțin atentă la ce scriu ziarele.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.