Stephen Hawking este de părere că soluția pentru supraviețuirea omenirii este colonizarea spațiului cosmic. Omul de știință spune că omenirii îi va fi greu să evite un dezastru în următorii 100 de ani.
Fizicianul, care va explora unele dintre cele mai remarcabile evoluții ale tehnologiei și sănătății într-un serial intitulat „Brave New World With Stephen Hawking“, a declarat în cadrul unui interviu că explorarea spațiului este cea mai urgentă misiune a omenirii, scrie huffingtonpost.com.
„Intrăm într-o perioadă din ce în ce mai periculoasă. Populația și utilizarea resurselor finite ale Pământului cresc exponențial, odată cu abilitatea noastră tehnică de a schimba mediul în bine sau rău. Dar codul nostru genetic încă poartă instinctele agresive și egoiste care au fost în avantajul supraviețuirii în trecut. Va fi dificil de evitat un dezastru în următorii 100 de ani, ca să nu vorbim despre următorii 1.000 sau un milion“, spune Hawking.
Profesorul spune că singura șansă a omenirii pentru supraviețuirea pe termen lung este extinderea în spațiul cosmic , iar acesta este motivul pentru care încurajează călătoriile în spațiu și studiile despre posibilitatea colonizării acestuia.
Care sunt locurile pe care omenirea le-ar putea coloniza:
Marte – a patra planetă din sistemul solar, a cărei denumire provine de la Marte, zeul roman al războiului. Uneori mai este numită și „planeta roșie“ datorită înfățișării sale văzută de pe Pământ. Culoarea roșiatică se explică prin prezența pe suprafața sa a oxidului de fier.
Luna – este singurul satelit natural al Pământului, în vârstă de aproximativ 4.6 miliarde de ani. În ciuda distanței mici față de Pământ, Luna nu este planeta ideală pentru colonizare deoarece este prea mică
Europa – una dintre lunile planetei Jupiter. Până acum se știe că are atmosferă și există o posibilitate destul de mare să aibă oxigen și apă sub formă de gheață.
Gliese 581g – este o exoplanetă care orbitează în jurul Gliese 581, o stea pitică roșie. Se află la o distanță de 20.5 ani-lumină de Pământ și este de trei ori mai mare decât planeta noastră, însă doar jumătate din suprafața ei este luminată de stea, cealaltă fiind mereu în întuneric.
Stephen Hawking suferă de scleroză laterală amiotrofică, o maladie paralizantă cu care a fost diagnosticat pe când avea 22 de ani, se deplasează într-un scaun cu rotile și comunică prin intermediul unui computer și al unui sintetizator vocal.
Scleroza laterală amiotrofică – boala Lou Gehrig – se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului și măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă mușchii voluntari, care fac posibilă mișcarea. Boala este progresivă, invalidantă, fatală – mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul și alte funcții fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, însă se știe că circa 5-10% dintre bolnavi prezintă o formă moștenită a acesteia.
După diagnostic, medicii i-au spus că mai are doar câțiva ani de trăit, însă Stephen Hawking a reușit să supraviețuiască peste 40 de ani și a devenit un om de știință recunoscut la nivel internațional.
Mediafax