Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat ieri, într-o conferință de presă prilejuită de marcarea Zilei Internaționale de Luptă împotriva HIV/SIDA, că în primele șase luni ale anului în România au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecții cu HIV, dintre care 62 la consumatorii de droguri injectabile, față de numai cinci cazuri anul trecut.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a atras atenția că trebuie luate măsuri, altfel, problema poate să scape de sub control. Majoritatea celor infectați sunt tineri din grupa de vârstă 20-30 de ani.
De asemenea, prof. dr. Streinu Cercel a atras atenția și asupra faptului că o proporție importantă din infecțiile cu HIV se întâlnește la homosexuali – 15,5% – iar pe cale heterosexuală proporția infecțiilor este de 62,7%.
Numărul cazurilor nou-înregistrate până la această dată, în 2011, este de 405, cele mai multe la bărbați – 279 – și 126 la femei.
Profesorul a spus că repartiția pe județe este cvasiuniformă, cei mai afectați fiind bărbații, iar în ceea ce privește calea de transmitere materno-fetală, datorită programului de control serologic al Ministerului Sănătății, se înregistrează un număr foarte mic de cazuri.
"Avem trei elemente importante în ceea ce privește transmiterea HIV: la persoane de același sex – homosexuali, la utilizatorii de droguri și la heterosexuali. Cele mai multe cazuri se înregistrează la Institutul Național de Boli Infecțioase 'Matei Balș' și Spitalul de Boli Infecțioase 'Victor Babeș' din București, la Iași și la Constanța", a subliniat prof. dr. Streinu-Cercel.
Acesta a făcut referire și la faptul că au încep să apară sarcini la fete de 12-14 ani, ceea ce este alarmant, dar îmbucurător este faptul că toate testele au fost negative.
La donatorii de sânge lucrurile sunt sub control, testările făcându-se foarte serios, a adăugat secretarul de stat.
"Anul acesta, Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) a depus eforturi continue pentru a se asigura că consumatorii de droguri injectabile au acces la ace de unică folosință, dar în mod evident cantitatea nu este suficientă. Acele sunt refolosite iar HIV se răspândește cu rapiditate. Problema este cu atât mai gravă cu cât am remarcat o creștere uluitoare la consumatori de noi droguri sintetice, etnobotanice 'legale'. În 2010 aproximativ 400.000 de persoane au consumat noi droguri sintetice cel puțin o dată, majoritatea lor prin injectare", a arătat dr. Adrian Abagiu, de la Institutul "Matei Balș".
Potrivit acestuia, una dintre categoriile la risc o reprezintă tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.
"Mai mult, dependenții de heroină care trec la consumul de noi droguri sintetice se confruntă cu un risc sporit de moarte subită cauzată de insuficiență cardiacă. Doar în București 30,6% dintre consumatorii de droguri injectabile au trecut de la heroină la consumul de noi droguri sintetice. De la începutul anului, în clinica noastră au avut loc opt decese, față de doar unul anul trecut", a spus dr. Adrian Abagiu.
Pe de o parte din cauza crizei economice, pe de altă parte din cauza existenței unei piețe a noilor droguri alimentate de descoperirile tehnologice și de rețelele sociale virtuale, care nu cunosc graniță, noua epidemie pune în pericol viața și sănătatea tinerilor.
În România, din 1985 până în 2011 s-au înregistrat 17.212 cazuri cu HIV/SIDA iar în viață mai sunt 10.765. În acest an au murit ca urmare a infecției cu HIV 117 persoane.
Numărul de pacienți în evidență activă cu HIV/SIDA este de 8.916, în tratament – 7.312, iar speranța de viață este asemănătoare cu cea din celelalte țări.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se marchează în fiecare an pe 1 decembrie și reunește oameni din toate părțile lumii cu scopul de a sensibiliza publicul cu privire la fenomenul HIV/SIDA și de a accentua solidaritatea internațională în fața acestei pandemii.
Între anii 2011 și 2015 tema principală a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV/SIDA va fi "Reducerea până la zero: zero cazuri de infecție HIV, zero cazuri de discriminare, zero decese cauzate de HIV/SIDA", a spus reprezentantul UNICEF pentru România, Edmond McLoughney.
Acesta a precizat că anul acesta a fost un an în care s-au înregistrat mai puține infecții cu HIV și decese, atât numărul deceselor, cât și cel al infecțiilor reducându-se cu 21% în ultimii 14 ani.
În ceea ce privește Europa Centrală și de Est, reprezentantul UNICEF a menționat că situația este diferită, accentuând însă că numărul persoanelor infectate cu HIV s-a triplat. O creștere importantă s-a înregistrat în rândul consumatorilor de droguri injectabile și riscul este în creștere.
El a apreciat Programul din România privind HIV/SIDA și rata de acoperire a tratamentului, care este de 80% și a atras atenția că în contextul crizei economice, România nu ar trebui să renunțe la acest program și ar trebui să fie în alertă.
Cu prilejul marcării Zilei de Luptă Împotriva HIV/SIDA nouă organizații nonguvernamentale au adresat o scrisoare deschisă ministrului Sănătății prin care atrag atenția că epidemia HIV în rândul grupurilor la risc trebuie stopată înainte de a ajunge o problemă majoră de sănătate publică.
"Organizațiile neguvernamentale și numeroși specialiști au avertizat public și în mod repetat asupra pericolului creșterii cazurilor HIV în rândul grupurilor la risc, precum consumatorii de droguri injectabile, persoane ca practică sexul comercial, persoanele private de libertate, populațiile sărace. Cu toate acestea implicarea instituțiilor statului responsabile cu prevenirea HIV a fost minimă", susțin ONG-urile.