Portugalia acuză din plin criza economică și caută ajutor în fostele sale colonii, în special din Angola. Țara din sud-vestul Africii, cu mari resurse petroliere, a anunțat că a acceptat să emită permise de muncă pe o perioadă de trei ani pentru cetățenii portughezi care își caută de lucru în Angola. În prezent, permisele de muncă sunt valide timp de un an. Totodată, Angola a mărit perioada pentru care sunt acordate vizele pentru portughezi, la 90 de zile, de la 30 de zile cât a fost până acum.
Țara este cel mai mare exportator de petrol din Africa, având rezerve valutare internaționale de 24 de miliarde de dolari. Premierul lusitan, Pedro Passos Coelho, a spus că Angola deține 3,8% din investițiile străine din Portugalia, în timp ce numărul portughezilor care au emigrat în țara africană a crescut de la 21.000, în 2003, la 90.000, în 2010.
Această răsturnare de situație în istoria relațiilor dintre cele două țări ar putea deveni una dintre cele mai mari ironii istorice ale ultimului secol, țara africană fiind o fostă colonie portugheză. Angola se așteaptă la o creștere economică de 12% pentru anul 2012, în timp ce pentru lusitani urmează un an cu o scădere de 3%. ?ê?£omajul în țara iberică urmează să atingă un prag record de 13,4%, în timp ce media europeană este de 10%.
Președintele angolez, Jose Eduardo dos Santos, a anunțat, pe 17 noiembrie, că țara sa este pregătită să acorde sprijin Portugaliei, care a condus Angola până în 1975. Premierul Pedro Passos Coelho a vizitat Luanda pentru a cere ajutor de la foștii supuși.
Potrivit analiștilor, Portugalia a realizat că petrodolarii din Angola sunt esențiali pentru o țară care a fost nevoită să-și vândă companii de stat și să-și închidă ambasade, ca parte a condițiilor impuse de Fondul Monetar Internațional. În ultimul timp, fosta mare putere colonială, Portugalia, a cerut ajutor unor țări precum Brazilia sau Capul Verde, pentru a trece ușor de criza economică. Portugalia se află într-o criză adâncită, alături de Grecia, Italia și Spania, și a cerut un împrumut de 105 miliarde de euro de la FMI.
Georgiana Moroșan