FBI a spionat grupuri religioase, în special musulmane, și a compilat date asupra membrilor acestor grupuri, în cadrul unor întâlniri destinate, în principiu, ameliorării relațiilor intercomunitare, a acuzat joi ACLU, o influentă asociație americană de apărare a drepturilor civile. Poliția federală (FBI) și-a depășit atribuțiile și a trădat încrederea acestor grupuri, care au acceptat aceste întâlniri, afirmă American Civil Liberties Union (ACLU, Uniunea Americană pentru Libertăți Civile) într-un raport bazat pe documente obținute în cadrul legii privind accesul liber la informații.
"FBI a utilizat în mod ilegal programele sale de contact cu comunități (religioase) pentru a colecta în secret și a stoca informații (…) în scopuri informative", precizează organizația nonguvernamentală (ONG)
Poliția federală a respins, întrebată în acest sens de AFP, acuzațiile, afirmând că informațiile culese nu sunt utilizate în scopuri operaționale.
ACLU menționează în raportul său note redactate de agenți FBI care au asistat la ceremonii de ramadan, la San Francisco, în cadrul unuia dintre aceste programe organizate împreună cu o moschee, în 2007 și 2008. Agenții au notat numele participanților și declarațiile lor. În 2008, ei au notat inclusiv cum să contacteze aceste persoane, opiniile lor și organizațiile din care fac parte.
În 2009, continuă ACLU, filiala FBI din San Jose (California) a relevat, de asemenea, opinii și parcursul a trei lideri și membri ai comunității, în cursul unei întâlniri organizată de comunitatea asiriană (creștini din Orientul Mijlociu).
Iar în 2007, într-o întâlnire cu 50 de persoane reprezentând 27 de organizații, organizată într-o moschee din San Jose, poliția federală a notat numele fiecărei persoane și organizație din care face parte și a analizat datele demografice culese.
"Încrederea pe care aceste programe încearcă să o creeze este subminată atunci când FBI le utilizează cu scopul de a culege informații despre comunități religioase și organizații cu care se întâlnesc agenții săi", a denunțat Michael German, un fost agent FBI care lucrează pentru ACLU.
"Poliția federală ar trebui să fie onestă asupra informațiilor culese în cursul acestor întâlniri și să nu le stocheze pe cele care nu au fost colectate cu respectarea regulilor", a adăugat el.
Într-un comunicat în care respinge aceste acuzații, FBI a precizat că "politica în vigoare cere să fie menținută o separare între aceste întâlniri și activitățile operaționale, existând mai multe dispoziții care asigură că lucrurile așa stau".
ACLU a depus, anterior, o plângere în California, afirmând că FBI a plătit un informator însărcinat cu spionarea moscheilor din acest stat.
Potrivit unor informații de presă, poliția din New York ar fi efectuat, de asemenea, operațiuni în domeniul informațiilor în moschei, interceptând predici și declarații ale credincioșilor.
Georgiana Morosan