Ministerul Administrației și Internelor propune ca alegerile pentru autoritățile administrației publice locale să se desfășoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului. Potrivit MAI, organizarea simultană ar reduce cheltuielile la jumătate, respectiv de la 43 de milioane de euro la aproximativ 22 milioane de euro.
"Având în vedere impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exercițiului financiar al bugetelor locale, prin prezentul proiect se propune ca alegerile pentru autoritățile administrației publice locale să se desfășoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului. Astfel, alegerile pentru autoritățile administrației publice locale vor beneficia de accesul la o infrastructură electorală comună (birouri electorale, liste electorale, ștampile, logistică) cu cele parlamentare", explică MAI.
Proiect pus în dezbatere
MAI supune dezbaterii publice proiectul de Lege privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale și a alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat în anul 2012, precum și pentru modificarea Legii administrației publice locale 215?ó?åÔÇó2001
În conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Ministerului Administrației și Internelor supune dezbaterii publice proiectul de Lege privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale și a alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat în anul 2012, precum și pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215?ó?åÔÇó2001.
Cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor din anul 2012 se vor suporta de la bugetul de stat.
Desfășurarea concomitentă a alegerilor generale va presupune o infrastructură electorală comună (birouri electorale, liste electorale, ștampile, logistică), iar costurile de personal ar fi înjumătățite, de la 43 la aproximativ 22 milioane de euro, ca urmare a înființării și funcționării unor birourilor electorale ale secțiilor de votare comune.
"În cadrul discuțiilor pe care le-am avut cu primarii s-a desprins ideea că această comasare a alegerilor în anul 2012 este oportună, deoarece se vor economisi zeci de milioane de euro. Sumele pe care le vom economisi, organizând un singur tur de scrutin, vor fi redirecționate către zona de investiții", a declarat ministrul Traian Igaș.
"În condițiile în care, în prezent, alegerile pentru autoritățile administrației publice locale se organizează potrivit prevederilor Legii nr. 67/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar alegerile pentru Parlamentul României se organizează potrivit Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 196 din 13 martie 2008, cu modificările și completările ulterioare, prin prezentul proiect se propune și suspendarea aplicării, până la data publicării rezultatelor alegerilor din anul 2012 în Monitorul Oficial al României, Partea I, următoarelor acte normative: Titlul I și anexa la titlul I din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 196 din 13 martie 2008, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția prevederilor primelor două teze ale art. 13 alin. (1), art. 62 – 65, art. 75 alin. (1) și a dispozițiilor referitoare la constituirea birourilor teritoriale județene ale Autorității Electorale Permanente; Legea 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 17 mai 2007, cu modificările și completările ulterioare", arată MAI.
Numărul consilierilor locali și județeni-în funcție de numărul locuitorilor
Totodată, prin acest proiect MAI propune și modificarea Legii administrației publice locale 215/2001, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 621 din 18 iulie 2006, cu modificările și completările ulterioare, șrespectiv a art. 29 alin. (1) și art. 88 alin. (1)ț astfel încât numărul membrilor fiecărui consiliu local și fiecărui consiliu județean să se stabilească în funcție de numărul locuitorilor comunei, orașului sau municipiului raportat de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor la data de 1 ianuarie a anului în care se desfășoară alegerile.
În vederea implementării dispozițiilor prezentului proiect vor fi elaborate următoarele acte normative: hotărâre a Guvernului pentru stabilirea datei alegerilor din 2012, la propunerea Ministerului Administrației și Internelor și Autorității Electorale Permanente; hotărâre a Guvernului pentru delimitarea și numerotarea colegiilor uninominale, la propunerea Ministerului Administrației și Internelor și Autorității Electorale Permanente; hotărâre a) Guvernului pentru stabilirea bugetul necesar pregătirii, organizării și desfășurării alegerilor din 2012 și cheltuielile necesare pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea acestora; hotărâre a Guvernului pentru aprobarea, la propunerea Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Administrației și Internelor, a următoarelor documente a) calendarul operațiunilor electorale;
b) măsurile necesare pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor;
c) modelele buletinelor de vot;
d) modelele listelor electorale;
e) modelul listei susținătorilor;
f) modelul listei membrilor organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale;
g) modelul ștampilelor electorale;
h) modelul listei candidaților pentru consiliile locale, consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București;
i) modelele propunerilor de candidatură pentru Camera Deputaților, Senat, primari și președinți ai consiliilor județene;
j) modelul declarației de acceptare a candidaturii;
k) modelul declarației de renunțare la candidatură;
l) modelele certificatelor doveditoare al alegerii;
m) modelul timbrului autocolant. – hotărâre a Guvernului pentru aprobarea, la propunerea Institutului Național de Statistică și a Autorității Electorale Permanente, a modelelor proceselor-verbale pentru consemnarea rezultatului votării; – hotărâri și instrucțiuni ale Autorității Electorale Permanente.
La elaborarea prezentului proiect de lege au participat reprezentanți ai direcțiilor/structurilor cu atribuții în domeniul electoral din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, împreună cu reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente, ai Ministerului Justiției, ai Institutului Național de Statistică și ai Ministerului Afacerilor Externe.
MAI explică faptul că în prezent, alegerile pentru autoritățile administrației publice locale se desfășoară potrivit prevederilor Legii nr. 67/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar alegerile pentru Parlamentul României în conformitate cu prevederile Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 196 din 13 martie 2008, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit prevederilor art. 63 alin. (1) din Constituția României, republicată, Camera Deputaților și Senatul României sunt alese pentru un mandat de 4 ani, iar în conformitate cu prevederile art. 70 alin. (1) din Constituție, deputații și senatorii intră în exercițiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiția validării și depunerii jurământului.
Legea fundamentală prevede, de asemenea, la art. 63 alin. (3), că Parlamentul nou ales se întrunește la convocarea Președintelui României în cel mult 20 de zile de la alegeri.
Conform art. 121 alin. (1) și art. 122 alin. (2) autoritățile administrației publice locale (consilieri locali, primari, consilieri județeni, președintele consiliului județean) sunt aleși în condițiile legii.
Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, stabilește durata mandatului aleșilor locali la 4 ani, cu precizarea că mandatul aleșilor locali se exercită până la data depunerii jurământului de către noii aleși locali, fără a fi indicat un termen precis pentru depunerea jurământului în raport cu expirarea termenului de 4 ani.
În anul 2008, costul total al organizării alegerilor locale și parlamentare a fost de circa 80 de milioane de euro, cea mai mare pondere în structura costurilor având-o cheltuielile de personal, cu 54%.
În condițiile economice actuale, majoritatea autorităților administrației publice locale este afectată de constrângeri bugetare, care pot periclita organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din cursul anului 2012.
Mihaela Dobrescu