Home Economic-Financiar Tabără: Impozitarea cu 16% a micilor producători ar bloca agricultura

Tabără: Impozitarea cu 16% a micilor producători ar bloca agricultura

DISTRIBUIŢI

Tabără: Impozitarea cu 16% a micilor producători ar bloca agricultura. Propu­nerea prin care toți micii producători agricoli vor plăti impozit de 16% din veniturile nete nu poate fi aplicată, pentru că va bloca producția internă, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, menționând că nu a fost consultat în privința modificării legislației.
„Nu știu de acest proiect și nu am fost consultat în privința lui. Nu cred însă că prevederea poate fi aplicată, pentru că nu poți face o evaluare exactă a cât vinde un om într-o zi sau într-o lună. Un astfel de impozit nu se potrivește pentru micii agricultori. Cum să le iei de la început banii, când ei trebuie să aștepte un an ca să încaseze? Nu cred că un asmenea proiect ar crește prețul alimentelor, dar se poate bloca producția internă printr-un sistem de fiscalizare neadecvat. Profiturile agricultorilor sunt mai mici ca în alte domenii, plus că băncile acordă foarte greu credite pentru agricultură“, a spus Tabără, citat de Mediafax.
Astfel, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, toți micii producători de legume, fructe, flori, cereale și material lemnos vor plăti impozit de 16% din veniturile nete, fiind în continuare exceptați de la taxare crescătorii de animale și păsări, apicultorii și crescătorii de viermi de mătase care nu vând către colectori sau procesatori.
Producătorii agricoli vor fi nevoiți să facă plăți anticipate pentru impozitul pe venit, determinat pe bază de normă de venit sau în sistem real, iar Guvernul propune ca pentru persoanele care vând către firme de colectare, producători industriali, sau alte entități obligate să țină evidență contabilă, să fie reținut la sursă un impozit de 2% din valoarea înscrisă în contracte la momentul plății, urmând ca impozitul să fie regularizat la final de an. Termenul de virare a impozitului reținut la sursă este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.
Prin Codul Fiscal actual se impozitează doar veniturile obținute în spații de producție care sugerează realizarea unor investiții, pentru organizarea mai eficientă a producției, precum și cele realizate de producătorii care vând către unități specializate de colectare sau producție, fiind exceptați de la plata impozitului micii producători care valorifică produsele în piețe sau direct către consumatorii finali.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.