Persoanele lipsite de energie, cărora le vine greu și să se ridice după telecomandă, pot da vina pe materialul lor genetic, după ce un studiu recent a arătat că o enzimă din mușchi este responsabilă de nivelul de energie al oamenilor.
Oamenii de știință au descoperit o enzimă din mușchi care controlează modul în care mâncarea este transformată în energie, explicând astfel de ce unele persoane sunt tot timpul active, iar altele nu, potrivit dailymail.co.uk.
Enzima respectivă, AMPK, este produsă de niște gene în timpul activității fizice. Cei ale căror gene generează cantități mai mari de AMPK au mai multă energie, în timp ce persoanele care au cantități mai mici din enzimă obosesc mai repede.
Coordonatorul studiului, doctorul Gregory Steinberg, de la McMaster University din Ontario, Canada, a spus că această descoperire ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente pentru persoanele cărora le este greu să facă exerciții fizice, incluzându-le pe cele obeze sau care au astm.
Echipa sa a constatat mari diferențe între două grupuri de șoareci, animalele dintr-un grup fiind crescute fără genele care ar fi responsabile de producția de AMPK. Când le-a fost pusă la dispoziție o rotiță pentru exerciții, șoarecii care aveau aceste gene au putut alerga echivalentul distanței de un kilometru timp de 20 de minute. În schimb, ceilalți nu au putut alerga mai mult de 40 de metri și au renunțat.
Cercetătorii cred că același efect ar putea fi observat și la oameni.
AMPK este prezentă în celule și este responsabilă de creșterea numărului de mitocondrii, mici baterii care descompun mâncarea și o transformă în energie. Este prima dată când oamenii de știință au demonstrat că AMPK este controlată de două gene, a căror absență diminuează considerabil abilitatea de a face exerciții fizice.
„Șoarecii arătau la fel, dar în câteva secunde am știut care aveau genele și care nu, pentru că diferența în ceea ce privește capacitatea lor era atât de mare“, a spus Steinberg.
Pe de altă parte, chiar exercițiile fizice par să stimuleze producția de AMPK, așa că celor care se ambiționează să facă mișcare, chiar dacă le vine greu, le va fi până la urmă mai ușor. Studiul echipei canadiene a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Mediafax